Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Oddajni center KUM


Oddajni center KUM stoji na najvišjem zasavskem vrhu Kumu ali kot mu pravimo "Dolenjski Triglav. Visok je 1220 m in je geografsko skoraj v središču Slovenije. Asfaltna cesta vodi iz smeri Trbovelj skoraj čisto do vrha.

Začetki oddajanja segajo v maj leta 1957. V manjšem objektu s stolpom višine 25 m je pričel delovati UKV oddajnik firme Westinghouse. S programom je pokrival področje Dolenjske in Zasavja. Druga razvojna stopnja je nastopila v letu 1960, ko je bila zgrajena nova stavba s 60 m antenskim stolpom. Poleg dveh radijskih programov se je pričelo oddajati tudi TV program. Res pomembno vlogo pa je OC Kum dobil leta 1963 (predvsem zaradi svoje lege), ko se je pričela širiti mreža mikrovalovnih zvez za povezavo z ostalimi višinskimi oddajnimi centri (Krvavec, Pohorje, Plešivec, Trdinov vrh) in povezavo s sosednjimi državami (Hrvaška, Avstrija). Zelo važno mesto ima OC Kum pri napajanju pretvorniške mreže v Sloveniji. Pomembnost oddajnega centra je ocenila tudi JLA leta 1991. OC Kum je doživel prvi letalski napad v Sloveniji (napaden je bil sicer dvakrat). Od vseh OC je bil prav Kum najbolj poškodovan. S hitrejšim razvojem tehnologije in družbenimi potrebami je nastala zahteva po kvalitetnejšem signalu in razširitvi področij. To se odraža tudi po hitrejši zamenjavi oddajniških naprav s sodobnejšimi.

Najpomembnejše pridobitve za OC Kum so v zadnjem obdobju, od leta 1992 naprej. To so gradnja novega antenskega stolpa, dograditev novih oddajniških prostorov, obnovitev celotne zgradbe ter postopna zamenjava oddajnih naprav. Poleg naštetega gostujejo na OC še drugi uporabniki telekomunikacij ( TELEKOM , EGS, MNZ, ....)

Povzeto po zapisih Draga Longarja in Francija Ocepka