Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Operacija AVA!

 

 

 

 

Osnovne informacije o operaciji:

 

Naziv operacije

Povečanje dostopnosti spletnega avdio-video arhiva
akronim operacije: AVA!

Naziv upravičenca Radiotelevizija Slovenija, javni zavod
Višina skupnih stroškov operacije 143.956,78 €
Višina javnih virov financiranja 129.561,10 €
Datum začetka in konca operacije 01.09.2012 – 31.08.2013
Kontaktne osebe Luka Zebec, Elizabeta Lebar Balažič

 

Kratek opis operacije

Projekt "AVA!" naslavlja nadgradnjo obstoječega avdio videoarhiva RTV Slovenija v smeri povečanja dostopnosti, personalizacije in zagotavljanja izboljšane uporabniške izkušnje za končne uporabnike.

V okviru projekta so razviti prilagojene mobilne aplikacije za tri mobilne platforme in podporni spletni portal arhiva.

Na področju multimedijskih vsebin in spletnih storitev smo priča visoki penetraciji mobilne terminalne opreme različnih značilnosti, zmogljivosti in predvsem velike uporabne vrednosti. Cenovna dostopnost tablic in pametnih mobilnih telefonov ter razširjenost širokopasovnih dostopovnih tehnologij sta v celoti spremenili načine dostopa in uporabe multimedijskih vsebin. Poenostavitev uporabe informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) in vključitev dela uporabnikov, ki so bili do zdaj izključeni (povečanje e-dostopnosti), sta ključni lastnosti nove dobe. Danes je vsakemu uporabniku na voljo enakovreden dostop do e-vsebin in znanja na intuitiven in enostaven način ne glede na starost ali poznavanje IKT.

Med medijskimi hišami, ki omogočajo dostop do svojih avdio-video arhivov prek številnih naprav, je tudi RTV Slovenija, ki poseduje največji nacionalni arhiv avdio-video vsebin slovenske produkcije. Velik del teh vsebin je s področja kulture, znanosti in izobraževanja, namenjene pa so tudi potrošnikom.

S  projektom naslavljamo dva ključna problema, in sicer problem iskanja in brskanja po arhivu s preobilico vsebin ter problem slabe uporabniške izkušnje. Nepregledni in neustrezni uporabniški vmesniki uporabnikom s posebnimi potrebami (npr. z okvarami sluha) in starejšim otežujejo dostop do multimedijskih vsebin in posledično vključevanje v informacijsko družbo.

Problem iskanja multimedijskih vsebin je rešen z nadgradnjo metapodatkov in podatkovne baze vsebin, vključitvijo lokacijskih informacij, ključnih besed ter s podnaslavljanjem. Rešitev omogoča uporabnikom na mobilnih napravah ogled najzanimivejših vsebin, vezanih na njihovo lokacijo.

Izboljšanje uporabniške izkušnje je doseženo z vključevanjem podnapisov ob ogledu vsebin in nastavljanjem njihove velikosti.

Projekt je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.