V Ljubljani je plesalo od štiri do pet tisoč mladih. Foto: BoBo
V Ljubljani je plesalo od štiri do pet tisoč mladih. Foto: BoBo

V Ljubljani so se pod belimi dežniki maturanti zavrteli na Maturantski paradi v organizaciji Plesne šole UrškaPRO. Na Slovenski cesti jih je na kratko nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor: "Prišel sem pogledat, kako je videti prihodnost, in videti je čudovito. Srečno, mladi ljudje."

Sorodna novica Tik pred maturantsko četvorko spet zapleti: kdo jo bo organiziral v prihodnje?

PZS četvorko organizira v manjših mestih

Pod okriljem Plesne zveze Slovenija v okviru njenega projekta European Quadrille Dance Festival (EQDF) pa so četvorko zaplesali v Litiji, Kočevju, Novem mestu, Črnomlju, Sevnici, Šentjerneju, na Mirni, v Novi Gorici, Tolminu, Ajdovščini, Postojni, Sežani, Idriji, Murski Soboti, Slovenskih Konjicah, Lendavi in na Ptuju.

V tujini so pod okriljem PZS-ja zaplesali v mestih na Slovaškem, v Srbiji, na Madžarskem, v Severni Makedoniji, Črni gori in Republiki Kosovo. Skupno pod okriljem PZS-ja pleše več kot 20.000 plesalcev na 49 lokacijah v sedmih državah. Projekt EQDF sicer obstaja od leta 2005 in je nastal po sporu med PZS-jem in Plesno šolo Urška, ko je ta registrirala Maturantsko parado kot svojo zaščiteno blagovno znamko, in od takrat maturantje četvorko plešejo v organizaciji različnih plesnih šol in v okviru različnih projektov.

Brezplačna četvorka v organizaciji PZS-ja, UrškaPRO računa 10 evrov, najprej so omenjali znesek 59 evrov

Temeljno sporočilo projekta plesne zveze je promocija plesa, zato je udeležba za vse dijake brezplačna, so zapisali na spletni strani. Drugače je s četvorko v Ljubljani. Tisti, ki se plesnih korakov niso učili pri Plesni šoli UrškaPRO, so morali za udeležbo na paradi plačati deset evrov. Pred meseci se je sicer govorilo, da bo zahtevani znesek še višji, 59 evrov. "Po našem posredovanju v medijih in velikem odzivu dijakov so organizatorji ceno res znižali z 59 evrov na 10 evrov, vendar je še vedno prihajalo do kršitev prvotnega dogovora in poskusov zavajanja dijakinj in dijakov, saj v ceni niso bile vključene stvari, ki smo jih dijaki zahtevali. Plačilo 10 evrov za zgolj pol ure plesanja na javni površini se nam ne zdi smiselno," so za MMC pojasnili v Dijaški zvezi Ljubljana.

Četvorko so plesali tudi v Mariboru in Ljutomeru, v ponedeljek pa bosta tradicionalni maturantski sprevod in četvorka Gimnazije Kranj in srednjih šol iz Kranja, Strahinja, Radovljice in Jesenic.

Prihodnji teden bodo maturanti dobili svoja spričevala, potem pa jih čaka
Prihodnji teden bodo maturanti dobili svoja spričevala, potem pa jih čaka "le še" matura in dijaških dni bo za vedno konec. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kaže, da rekord ne bo padel

Največji sinhroni ples na svetu se je že devetkrat vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, prvič leta 2001, in je do danes povezal več kot pol milijona mladih v več evropskih mestih. Organizatorji Maturantske parade so upali, da jim bo letos uspelo preseči rekord v plesanju največje četvorke na eni lokaciji, saj bo parada letos prvič potekala le v Ljubljani, a so v plesni šoli UrškaPRO za MMC pojasnili, da bo, kot kaže, v Ljubljani plesalo premalo udeležencev, med 4.000 in 5.000. Dozdajšnji rekord sicer znaša nekaj več kot 6.000 plesalcev četvorke na enem mestu.

Zabava se bo po koncu četvorke s Slovenske ceste preselila na Gospodarsko razstavišče, kjer bodo na festivalu na prostem Next Level nastopili Big Foot Mama, Kingston, KiNG FOO, Lumberjack, Atlas Erotika, Senida Hajdarpašić (Senidah) in didžej Mike Vale.

Mladi zaplesali četvorko

Naj zabava ostane v spominu

Premnogokrat je dogodek tudi v znamenju čezmerne zlorabe alkohola in mamil, zato nevladne organizacije in ministrstvo za izobraževanje tudi letos spodbujajo mlade k "zreli zabavi, kreativnosti in ustvarjanju dobrih spominov brez pitja alkohola in uporabe drugih psihoaktivnih snovi".

Prihodnje leto četvorka v organizaciji dijakov

Medtem sicer postaja jasno, da bodo prihodnje leto množično četvorko v Ljubljani organizirali dijaki sami, saj si želijo, da bi bil dogodek brezplačen za vse, pri tem pa jih je podprla tudi Mestna občina Ljubljana, ki projektu vsako leto brezplačno odstopi Slovensko cesto.

"Želimo si, da bi imeli dijaki sami priložnost organizirati svojo enotno maturantsko parado za vse ljubljanske dijakinje in dijake v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. MOL nam je to priložnost dal in naredili bomo vse, da bo dogodek izpeljan uspešno in pod istimi pogoji za vse udeležence," so nam pojasnili na ljubljanski dijaški zvezi in dodali, da so "maturantske parade povsod po Sloveniji brezplačne za vse udeležence, težave z zaračunavanjem pa se pojavljajo le v Ljubljani".

Četvorko tudi letos spremljale tradicionalne razprtije
Tudi v Mariboru so se maturanti zavrteli ob četvorki
Mladi zaplesali četvorko