Nobena skrivnost ni, da so dnevi - pa naj bodo deževni, najlepših sanj ali pa lepi poletni - najbolj opevani na Emi. Foto:
Nobena skrivnost ni, da so dnevi - pa naj bodo deževni, najlepših sanj ali pa lepi poletni - najbolj opevani na Emi. Foto:
Karmen Stavec
Karmen Stavec je na Emi leta 2001 in 2002 točila solze žalosti, leto pozneje s skladbo Lep poletni dan pa solze sreče. Foto: MMC RTV SLO
Regina
Regina je leta 1996 evrovizijskemu občinstvu predstavljala prve cvetove in prvomajsko nebo. Foto: EPA

Preverili smo, katere so tiste nepogrešljive besede, ki prinašajo uspeh. Skupina 1XBand je s pevcem Coletom Morettijem pred 17 leti, ko je Slovenija prvič poslala svojega predstavnika na izbor za pesem Evrovizije, nevede grobo začrtala tematsko smernico besedil, kai so ji bolj ali manj uspešno sledili naslednji zmagovalci nacionalnega izbora za pesem Evrovizije. Nobena skrivnost namreč ni, da so dnevi - pa naj bodo deževni, najlepših sanj ali pa lepi poletni - eden izmed najbolj opevanih pojavov slovenskih izvajalcev na Evroviziji.

Toda kako uspešni so bili? Tih deževen dan je po prebitju skozi kvalifikacije vzhodnoevropskih držav leta 1993 na Evroviziji zasedel 22. mesto. Regina je tri leta pozneje prepevala o dnevu najlepših sanj in po tekmovanju ostala na repu finalistov, medtem ko je leta 2003 lep poletni dan v angleško prirejeni skladbi Nanana Karmen Stavec na evrovizijskem odru obstal v polfinalu s sedmimi točkami.

Ko se po dnevu noč pozna
Za pravi odklon od dneva sta poskrbeli Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi (1995) in Tanja Ribič s pesmijo Zbudi se dobri prince (1997), ko sta dogajanje postavili v noč. In ta razlika je njuni pesmi, ko je šlo zares, uvrstila na deseto oziroma sedmo mesto.

Nebo nad Emo
Nič manj pomembno kot dan je v domači evrovizijski zakladnici besedil tudi nebo. Če je bilo še leta 1993 samo modro, je Darja dve leti pozneje prepevala "eno je nebo". Tudi pri njenem drugem nastopu na Evroviziji ni šlo brez neba. "Spušča se z neba preproga zvezdnata, " je leta 1999 pela Darja. Regina je leta 1996 evrovizijskemu občinstvu predstavljala prve cvetove in prvo majsko nebo, Vili Resnik pa je leta 1998 v pesmi Naj bogovi slišijo zapel "zakričal bom v nebo, ljubim jo".

Ljubezen nad vsem
In prav ljubezen vedno razneži slovenske oboževalce izbora za pesem Evrovizije, ki ljubezenske izlive čustev pošljejo v veliko areno evropskega izbora. Kar štirinajst izvajalcev na nacionalnem izboru za pesem Evrovizije je stavilo na ljubezen. Z drugimi besedami, samo Cole in druščina so stavili na tih deževen dan. Toda vsaka ljubezen ni enako prepričala evropskega občinstva.

Najkrajši konec so do zdaj potegnila neuresničena ljubezenska hrepenenja. Z drugim poljubom podpisana ljubezen Omarja Naberja je leta 2004 končala v polfinalu na dvanajstem mestu. "Rezerva, ko ne gre," Anžej Dežan pa je naslednje leto s Planom B oziroma s pesmijo Mr. Nobody še malce zdrsnil po lestvici in končal na 16. mestu v polfinalu. Daleč najmanj uspešni sta bili v interpretaciji svojih prevaranih ljubezni Karmen Stavec, ki je bila "malo zmedena, ko ona je prišla", in "sama na tleh" oz. poražena Rebeka Dremelj, ki tudi nista videli evrovizijskega finala.

Ljubezen (ne)premaga vse
Še zdaleč najboljša uvrstitev v tej kategoriji ostaja v rokah Nuše Derende, katere srce v pesmi Ne, ni res "osamljeno zdaj ljubi in čaka te", in Darje Švajger, ki je pela "vse je stih, vse ljubezni je dotik" v Prisluhni mi. Obe sta s svojimi ljubezenskimi hrepenenji (Nuša je pesem sicer zapela v angleščini) dosegli najboljši slovenski uvrstitvi na Evroviziji s svojima sedmima mestoma. Darja je svoj uspeh delno (z zmago na Emi in enajstim mestom na Evroviziji) ponovila leta 1999 s pesmijo Še tisoč let oziroma For a thousand years. Zadnja leta ostaja neopažen prodor Alenke Gotar iz evrovizijskega polfinala v finale z njeno prošnjo iz leta 2007, da se vrne njen Cvet z juga.

Ljubezen in srce - slaba kombinacija
Za najbolj neposrečeno povezavo z ljubeznijo pa se je izkazalo srce. Reginino prepričevanje "brez srca zaljubljen biti se ne da" je s 16 točkami končalo na 21. mestu, Vili Resnik pa je z umirajočim srcem končal na 18. mestu v konkurenci 23 izvajalcev. Za odtenek boljše so končale Sestre z deljenjem ljubezni in pozivom, da je treba poslušati srce v pesmi Lahko ti podarim samo ljubezen, ko so pristale na trinajstem mestu.

Ljubezen lepše zveni v maternem jeziku
Pravo poglavje zase pa je ljubezenska tematika v angleškem jeziku. Skrivalnice za zaveso in ljubezenska simfonija so lani izzvenele v prazno. Morda največji poraz ljubezni je doživela prisega na večno zvestobo Dua Platin, ki je s petimi točkami in Stay forever za vedno obstal v polfinalu.

Ljubezen, poljubi, srce, nebo, dnevi in noči - se bo vzorec ponovil tudi letos?