Pevec skupine Demolition Group je mesec
Pevec skupine Demolition Group je mesec "boja" za Trnfest odprl z besedami: "Dober večer in dobrodošli v prvih vrstah borbe za Trnfest." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Trnfest
Prvi večer 22. Trnfesta je zaznamoval množičen obisk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Demoliton Group
Veseljaško vzdušje se je ob nastopu Demolition Group iz prvih preneslo vse do zadnjih vrst. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Planet starcev
- Dan dolgih sanj
- Gospodar
- Kriv sem za vse
- Nimam rad boga
- Neovangelij
- Bič, luč in upanje
- Dež
- Romantika
- 100-krat
- DAF
- Amerika
- Model
- U tvojim očima
- Gram
- Temni Angeli Usode
- Japanci rade za nas
------------------
- Včasih tudi drugi
- Ljubiva za svet
- Crackhead
------------------
- Mesečina
Trnfest
Seveda pa ni šlo brez tradicionalne pečene koruze. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Razstava stripov
Trnfest pa se je tudi začel z zstavama Zoelandija francoske striparke Zoe Thouron ter Ena zgodba z lisičko Mihe Hančiča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Trnfest v polnem zagonu

Prvi večer, ki ga je zaznamoval koncert posavskih prvakov alternativnega prizorišča Demolition Group, je v "boj" za obstoj skupaj stopilo okoli 1.000 obiskovalcev, kolikor jih dvorišče KUD Franceta Prešerna premore. Vrsta pa se je vila še do glavne ceste. Trnovo je tako znova postalo osrednje kulturnodružbeno prizorišče v prestolnici, ki bo v naslednjem mesecu dni znova postreglo s številnimi brezplačnimi vsebinami, po katerih si je festival v več kot dveh desetletjih obstoja zgradil ugled.

Organizatorji oz. društvo, ki domuje v hiši KUD Franceta Prešerna, pa so letos še bolj nemirni kot pretekla leta. Znašli so se v nezavidljivem finančnem položaju, ki je posledica delovanja zadnjih dvajsetih let. A kljub težavam upajo, da bodo drugo leto na istem mestu in da jih bodo lahko obiskovalci zažugali: "Lani ste rekli, da je to zadnji Trnfest, pa ste lagali." Vprašanja, ali je to zadnji festival ali le zadnji festival na tej lokaciji, so letos še bolj glasna, kot so bila pretekla leta. "Mogoče bomo letos imeli en velik zadnji žur. V Cvetličarni to naredijo vsake tri mesece, mi smo to naredili po 22 letih. In mi upamo, da bomo naslednje leto spet z vami," se je v uvodnem nagovoru šalil Milčinski.

Toda vzdušje, ki ga na letnem dvorišču vsako leto pričarajo bližnji stanovalci, preostali Ljubljančani in gostje iz bližjih ali manj bližjih mest, se je sinoči znova izkazalo za neponovljivo. Prvi dan so obiskovalce poleg družbe, piva v vrednosti 2,4 evra in koruze, za katero je bilo treba odšteti 2,2 evra, privabili stari znanci nastopov od odprtju in zaprtju festivala.

Demolition Group in Trnfest - večna naveza
"Mi že sami po sebi verjetno ne spadamo v neko kategorijo splošno popularnih skupin. Če igramo mi, bodo prišli ljudje, ki jim malo drugačna glasba znotraj splošno uveljavljenih šablon, pri srcu. Sploh na teh odprtih prostorih, brezplačnih dogodkih oz. neke vrstah veselicah na ulicah, je veliko več skupin, ki so splošno popularni ali komercialni, kot pa takšnih drugačnih. Občinstvo, ki pride z Demolition Group, in občinstvo, ki je veselo, da lahko tudi na ulici - na odprtem - lahko doživi takšno zvrst glasbe, je pripravljeno, da v tej danosti uživa do konca," je za MMC pojasnil pevec kultne skupine Goran Šalamon.

Na letošnji Trnfest jih je pripeljala žalostna finančna situacija, v kateri so se znašli organizatorji. "Prosili so nas, če smo pripravljeni pomagati zadnjemu Trnfestu, da bi sploh potekal, in smo se odzvali temu pozivu. Brez pomislekov. V vsakem primeru - vedno - KUD-u Franceta Prešerna in Trnfestu smo vedno na razpolago," je še dejal pevec Demoliton Group. Ob tem lahko še poudarimo, da bo letos večina izvajalcev na festivalu nastopila brezplačno.

A Trnfest in Demolition Group imata še posebej močno navezo. "Povedano po pravici, se prvih nastopov niti ne spomnim. Smo pa igrali kar nekajkrat. Nazadnje, ko smo igrali tu pred dvema letoma, smo tudi igrali na odprtju. Igrali pa smo tudi že na zadnji večer Trnfesta. Ti prvi in zadnji dogodki so nabiti z neko energijo: začetek z nekim pričakovanjem, nečesa, kar se bo lepega in veselega dogajalo naslednji mesec. Zaključni pa so polni dobrih vtisov in čustev zadovoljstva in veselja, ker ti je en prostor oz. festival ponudil izpolnjenih in užitkov polnih večerov. Vedno je 'fajn'," je zatrdil za MMC Šalamon.

V boju za Trnfest
Glasni starci, ki so zrasli na pogorišču Gast'r'bajr'sov, so sinoči - ko jim je v tretje le uspelo nastopiti na Trnfestu, ne da bi prej dež razmočil tla (kakor se je to zgodilo na njihovih zadnjih dveh nastopih v Trnovem) - še enkrat potrdili status ene najbolj atraktivne domače glasbene skupine. "Dober večer in dobrodošli v prvih vrstah borbe za Trnfest," je zbrane nagovoril Šalomon.

Neizogibno dejstvo je, da skupina svoj življenjski eliksir črpa na nastopih v živo. Pa tudi stran od njih. Konec koncev je letos v skupini prišlo do pomladitve na račun menjave kitaristov. Dolgoletnega člana skupine Bojana Fifnja je nadomestil Matija Lapuh - Tijo. "Matija ni sicer bog ve kaj, je pa iz Brežic," se je na odru šalil Šalomon.

V praksi so pevčeve besede daleč od resnice. Lapuh dodaja zvoku saksofona Jožeta Pegama mladostniško "noise" strukturno dopolnitev, ki se predvsem lepo izkaže pri skladbah, ko so Gospodar, Kriv sem za vse in konec koncev tudi v baladno zastavljeni Dež. Skupaj z ritmsko sekcijo, ki ga v zdajšnji postavi, sestavljata basist Tomi Gregel in bobnar Ivica Gregel, Demolition Group drvi v svoje četrto desetletje obstoja.

Od klasik do mladostniške energije
In to z zavidljivo bero glasbenih mojstrovin. Energična fuzija v rock in funk usmerjenih zvokov kitar ter ritmske sekcije, nevrotičnega saksofona in specifičnega vokala, ki ga je dopolnjevalo njegovo značilno opletanje z jezikom in miganje z boki, je do premikanja (vsaj na mestu) ob koncu ure in pol trajajočega repertoarja pripravila celo prizorišče.

Do tega jih je pripravila mešanica novejših skladb iz albuma Planet starcev in večnih klasik, kot so Neovangelji, Bič, luč in upanje, Romantika, Model, Temni Angeli Usode ... Kot zanimiv nameček svojega nastopa so postregli tik pred prvim bisom s skladbo Japanci rade za nas, s katerim - kot je poudaril Šalomon - ne končujejo svojih nastopov.

Iz njihovega repertoarja pa znova niso izostale večne uspešnice, kot so Carckhead, Daf, U tvojim očima, Mesečina ... Kot se je za MMC pošalil Šalomon, bodo 30-letnico delovanja skupine praznovali šele z novim albumom. "Takrat, ko bomo končali naslednjo ploščo," je zatrdil pevec in poudaril, da se z datumom ne obremenjujejo. A "starci" so še vedno v formi in daleč stran od le spomina, kako je nekoč v Posavju njihov motor vplival pri kaljenju imen, kot je Shyam (v obeh skupinah je nekaj časa igral bobnar Uroš Srpčič) in navsezadnje tudi LeeLooJamais (zaradi saksofonskih vložkov Lovra Ravbarja pri obeh).

Zakaj pa ne, Trnfest?
Ali so igrali na zadnjem Trnfestu ali ne, bo pokazal čas. Šalomon je ob tem za MMC sklenil: "Če bi vzel v poštev samo informacije in številke denarja - ki se omenjajo -, bi bil racionalni zaključek, da je to zadnji Trnfest. Ampak ravno zaradi vabljivosti in seksi poželjive forme bo moralo nekaj takšnega obstati in zakaj ne bi obstalo tu kot Trnfest, kakršen je bil do zdaj."

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer

Več utrinkov dogajanja s prvega dne festivala Zadnji Trnfest? si lahko pogledate v videu (priporočamo ogled v najvišji resoluciji) in fotogaleriji spodaj.

- Planet starcev
- Dan dolgih sanj
- Gospodar
- Kriv sem za vse
- Nimam rad boga
- Neovangelij
- Bič, luč in upanje
- Dež
- Romantika
- 100-krat
- DAF
- Amerika
- Model
- U tvojim očima
- Gram
- Temni Angeli Usode
- Japanci rade za nas
------------------
- Včasih tudi drugi
- Ljubiva za svet
- Crackhead
------------------
- Mesečina
Trnfest v polnem zagonu