Zdravnik Erik Brecelj je priznanje prejel iz rok odgovornega urednika Vala 202 Mirka Štularja. Foto: MMC RTV SLO
Zdravnik Erik Brecelj je priznanje prejel iz rok odgovornega urednika Vala 202 Mirka Štularja. Foto: MMC RTV SLO
Podelitev bona za 4000 evrov.
V okviru humanitarnega dela večera, je Val 202 podelil 4000 evrov družini Črešnjovnjak iz Koprive pri Razkrižju. Foto: MMC RTV SLO
Tomi M, in Band 202
Dogajanje pa se je razgrelo z nastopom Banda 202. Foto: MMC RTV SLO
Mirko Štular o Imenu leta 2009
Dr. Erik Brecelj o nazivu Ime leta 2009

"Konkurenca je bila kar močna, če bi se kit pojavil v dvorani, zagotovo ne bi zmagal," je takoj po prireditvi za MMC povedal lastnik naziva Ime leta 2009, Brecelj. Da je laskavo priznanje odšlo v prave roke, je bil prepričan tudi odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular: "Meni je všeč nekdo, ki z vso svojo energijo, osebnostjo, svojimi dejanji stopi za neko idejo, za neko konkretno dejanje in vztraja v njem. Doktor Brecelj vsekakor je tak človek."

V videih desno si lahko pogledate, kaj sta po prireditvi za MMC povedala odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular in Ime leta 2009 dr. Erik Brecelj.
Radijski poslušalci so sicer v preteklih dveh tednih prek različnih poti med zmagovalci posameznih tednov - Imen tedna, izbrali 12 Imen mesecev, finalisti pa so med seboj največ glasov namenili zdravniku, ki se je boril za odpravo nepravilnosti na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Tako je postal sedmo Ime leta Vala 202 in se s tem pridružil dosedanjim nosilcem naziva: igralcu Zlatku Šugmanu, politiku Janezu Janši, nesojenemu častnemu občanu občine Radovljica Iztoku Čopu in njegovemu nekdanjemu veslaškemu kolegu Luki Špiku, nekdanjemu varuhu človekovih pravic Matjažu Hanžku, krvodajalcu in uslužbencu Mesten občine Ljubljana (MOL) Marjanu Pečanu ter pisatelju Borisu Pahorju.

Od bencina do Naplama 3
Dobro uro in pol dolga prireditev pa se je začela z bruhanjem ognja in vonjem po hlapih bencina pred vhodom v Kino Šiška. Zbrani, med katerimi je izstopala notranja ministrica Katarina Kresal, so v skromno zasedeni dvorani pričakali začetek krajšega programa, ki ga je povezoval radijski voditelj Matej Praprotnik.

Po obrazih šprinterja Usaina Bolta, plavalca Michaela Phelpsa, nogometaša Christiana Ronalda in drugih, ki so se zvrstili v začetni projekciji, je dvorana prišla na svoj račun ob domiselnem uvodu Praprotnika: "Ste opazili, da se skoraj vsi dogodki začnejo z nagovorom: 'Če ne bi bilo Jankovića, tudi nas ne bi bilo zdaj tu.' No, danes ga ni tu, ali se motim," se je pošalil voditelj. Ni pa manjkal samo župan MOL-a, prav tako sta svojo odsotnost opravičila predsednik države in državnega zbora ter vsi "nominiranci", ki so prihajali iz športnih vrst.

Med imeni številni športniki ...
Obiskovalci so tako ob predstaviti treh svetovnih prvakov - Petra Kauzerja, Primoža Kozmusa in Dejana Zavca, tekaške kraljice Petre Majdič in selektorja "diamantne" izbrane vrste Matjaža Keka strmeli v velikansko platno. "Kdo bi si mislil, da bomo v Kinu Šiška poslušali radio," je ob odsotnosti večjega dela tekmovalcev pripomnil Praprotnik. Razglasitev pa je minila še brez borca za Darfur Toma Križnarja ter zagotovo najtežjega izmed nominirancev zmagovalca meseca februarja - kita grbavca, ki se ga je prijelo ime Joško, ki je več kot dva tedna plaval v Piranskem zalivu.

... a na podelitvi jih ni bilo
Kljub odstotnosti imen, ki so zaznamovala polovico leta 2009, so po svoje plakete prišli golfist Tim Gornik, ki je na sredozemskih igrah v Pescari osvojil kolajno najbolj žlahtnega leska, učiteljica Sonja Lenarčič, psihiatrinja Marcedes Lovrečič in predsednik Kulturno-izobraževalnega društva Teodozij, Anton Lavrenčič, v katerem so poleti pripravili gledališko uprizoritev zgodovinske Bitke pri Mrzli reki, in navsezadnje dobitnik naziva Brecelj.

Brez humanitarne note ni šlo
Vsa sredstva, ki so jih poslušalci Vala 202 prispevali z glasovanjem prek SMS-sporočil, so bila sicer v celoti namenjena razvoju prostovoljstva, pomoči otrokom pri rehabilitaciji, ljudem z motnjami v duševnem razvoju, obolelim za rakom ter ženskam in otrokom, žrtvam nasilja.

Band 202 dal piko na i prireditvi
Razglasitev pa se tokrat ni samo končala, ampak se je prevesila v koncertno dogajanje. Uvod v Napalm 3 in dvig platna je naznanil nastop Banda 202, kot ga je poimenoval Štular. Tomi M, Tinkara Kovač, Tokac, Jadranka Juras, Murat in Zlatko so ob spremljavi svojih skupin ali pa preprosto Muratovega beatboxa poskrbeli za pravo avdioekstazo.

Eden za drugim so "nizali" svoje največje uspešnice: Tinkara - Če je to vse, Dan D - Lovesong, Jadranka - Če ne bomo sami ... Z Jadrankinim vokalom se je pozneje zlil "beat" Murata in verzi Zlatka, v katerih je znova pojasnjeval, da Svet je lep. Velik aplavz je požel tudi duet Siddharte in Tinkare na flavti ob Baroku ter nepogrešljiv Čas skupine Dan D ob zaključku večera, kjer je izstopalo samo eno ime - Brecljevo.

Utrinke z dogajanja si lahko pogledate v galeriji spodaj.
Mirko Štular o Imenu leta 2009
Dr. Erik Brecelj o nazivu Ime leta 2009