Par se je najprej cerkveno poročil v Drežnici pod Krnom. Foto: Iztok Novak
Par se je najprej cerkveno poročil v Drežnici pod Krnom. Foto: Iztok Novak
Ugibanja o poroki so se pojavljala že lani. Foto: Iztok Novak
Poroke se je udeležilo veliko Janševih strankarskih kolegov. Foto: Iztok Novak
Poroka Janeza in Urške

Obred je potekal v družinskem krogu. Dostop do cerkve so drežniški gasilci za javnost zaprli ter ženinu in nevesti pripravili sprejem, ki sta se mu izognila in v cerkev prišla po drugi poti. Domačini so paru ob dostopu do cerkve pripravili obok iz zelenja, ki je okrašen s cvetjem, na njem pa visi napis "obilo sreče". Pred njim je Bačovnikovo in Janšo čakalo več kot dvesto ljudi. Nevesta je nosila belo obleko z vlečko, v rokah je imela šopek travniškega cvetja, ženin pa je bil oblečen v črno.
Na poroki zbran celoten vrh SDS-a
Med svati, ki so se zbrali na strogo varovanem cerkvenem obredu, je naš fotograf opazil tudi Petra Jambreka in pomembne člane največje opozicijske stranke, ki ji predseduje Janša: Milana Zvera, Dimitrija Rupla ter Evo Irgl. Kot se je izvedelo, so svatje, med katerimi so tudi Branko Grims, France Cukjati ter nekdanji ministri Lovro Šturm, Vasko Simoniti, Andrej Vizjak, Zofija Mazej Kukovič in Dragutin Mate, vabila na poroko dobili šele včeraj popoldne, s čimer sta mladoporočenca želela ohraniti čim večjo stopnjo zasebnosti.

Cerkvenemu obredu je sledila tudi civilna poroka. V vlogi matičarja je bil bovški župan Danijel Krivec, ki je tudi poslanec stranke SDS in Janšev osebni prijatelj, poročil pa ju je na Kekčevi domačiji v Trenti.

V javnosti prvič skupaj oktobra 2006
Prvič sta se skupaj v javnosti Janša, takratni premier, in njegova izbranka, zdravnica iz naselja Kote pri Velenju, pojavila na proslavi na dan reformacije leta 2006. Dobro leto pozneje se je že začelo šušljati o zaroki, ki jo je potrdil tudi zaročni prstan na roki Bačovnikove, opazili pa so jo tudi na poročnem sejmu v Celju.

Pred kratkim se je pojavila novica, da sta Janša in Bačovnikova kupila trisobno stanovanje na Mesarski cesti na Poljanah v Ljubljani, vest o poroki v objemu gora v zgornjem Posočju, kjer ima Janša, tako kot Urška velik ljubitelj gora, tudi počitniško hišico, pa je v medije pricurljala včeraj.
Drežnica, raj za ljubitelje narave
Za kraj, kjer sta si izmenjala poročni zaobljubi, sta 50-letni Janez, ki ima z nekdanjo partnerico že dva otroka, hčer in sina, in 30-letna Urška izbrala Drežnico pri Kobaridu. "Ko se iz doline popotnik pripelje pod Krn, se pred njegovimi očmi razgrne čudovita pokrajina. To je res raj za vse, ki ljubijo naravo, planine, pohajkovanje po svežem gorskem zraku," so zapisali na spletni strani vasi.

O cerkvi Srca Jezusovega, kjer se je zgodila cerkvena poroka prvaka največje opozicijske stranke in Bačovnikove, pa so domačini zapisali: "Vsakdo ostrmi, ko od daleč zagleda to mogočno stavbo, ki se z griča Gorice dviguje s svojim šilastim zvonikom v nebo in se čudovito sklada z mogočno in veličastno konico Krna v ozadju."

V galeriji so poročne fotografije, ki nam jih je s prizorišča poroke poslal fotograf Iztok Novak s pomočjo hotela Hvala v Kobaridu.

Poroka Janeza in Urške