Christopher Cross, oskarjevec in glasbenik z več deset milijoni prodanih plošč, je nekoč presenečenim novinarjem dejal: 'Ugotovil sem, da imate v Sloveniji dve prepoznavni legendi - Postojnsko jamo in Andreja Šifrerja'. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Christopher Cross, oskarjevec in glasbenik z več deset milijoni prodanih plošč, je nekoč presenečenim novinarjem dejal: 'Ugotovil sem, da imate v Sloveniji dve prepoznavni legendi - Postojnsko jamo in Andreja Šifrerja'. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Andrej Šifrer
Zvezdi večera - lipicanca. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Andrej Šifrer
Na odru mu je delala družbo skupina Službeno odsotni. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Kolaž pesmi Andreja Šifrerja
Andrej takoj po turneji za MMC

Pogled na basista in bobnarja sredi temne modrine odra je ob polni Linhartovi dvorani napovedal dve uri in pol dolgo preobrazbo Andreja "iz mladeniča v lipicanca". Pevec in skladatelj se je namreč vrnil pod žaromete tretji večer zapored: v petek je najprej razgreval svoje oboževalce v Pivki, v soboto v Šentilju in v nedeljo na Bledu. "Presenetljivo se je izkazala gorenjska publika, ki je bila včeraj podivjana v Festivalni dvorani in so pol ure stali in plesali ter se objemali. Tako da je župan Bleda rekel: 'Andrej, od kar živim tukaj, takšnega vzdušja še ni bilo.' Če je komu verjeti, je to verjetno njemu," je takoj po miniturneji za MMC spregovoril eden izmed "lipicancev" večera.

Celoten pogovor z Andrejem po koncertu si lahko pogledate v videu desno.

Najprej se je "zaljubil v svojo zdravnico"
Iz zvočnikov so kmalu začeli odmevati prvi zvoki klavirja in kitare, da pa bi bila sestavljanka popolna, je v družbi prelestne spremljevalne pevke in violinistke na oder prikorakala kantavtorska legenda. Tako kot se je začela njegova kariera jeseni leta 1975, ko je kot mlad študent prava stal pred Studiem 14 ljubljanskega radia z naročilnico za snemanje skladbe Zoboblues, podobno je Andrej stopil na glasbeno popotovanje skozi večer, ko goduje sveti Andrej.

Hudomušen in humoren Andrej
Že ob drugi pesmi Oče so noge zbranih dremencljale in nepogrešljive neizvirne nagovore: "Kako ste?" med prehodi z ene pesmi na drugo je Andrej zamenjal s humorističnimi anekdotami iz svojega življenja in s kronološkimi podatki, ki so bili vse prej kot na pamet naučeni. "Presegli ste vljudnostni pozdrav za pet sekund," se je šalil kantavtor in nadaljeval v istem slogu: "Vsakič, ko je kdo v roko prijel buciko, je rekel: 'To je kocina železne lady.'"

Staro in novo
Ob čaranju nostalgije si je pomagal s skoraj že zimzelenimi skladbami, ki so naletele na bučne aplavze večino časa na stole prikovanih obiskovalcev: Moje miške, Gorska roža, Marinov lulček, Za prijatelje in Vse manj je dobrih gostiln. Prav pri tej je bil zelo slikovit na začetku: "Kdor je ne zna, naj gre ven." V svoj repertoar pa je vključil tudi tri s svoje najnovejše plošče: Lipicanci, To mi delej, to mi delej in Ljubljanska.

Kolaž pesmi si lahko ogledate v videu desno.

Močna gostujoča ekipa
Glasbeni sladokusci pa so na svoj račun prišli med Andrejevo odsotnostjo. Kantavtor je oder najprej prepustil aranžerju in violinistu Grahamu Preskettu - človeku, ki je napisal del glasbe za DaVincijevo šifro, Čebelji film, Moulin Rouge in še celo vrsto drugih holywoodskih uspešnic. Po nagovoru v slovenščini je Britanec dokazal, da je označba violinist zanj morda podcenjevalna, saj se je svojo virtuoznost dokazoval tudi na drugih inštrumentih. "Kdor koli že si, hvala," pa ga je z odra z nasmeškom na licu pospremil Andrej.

Svoj pečat pa sta pustila tudi oče in hči iz Londona - Dave in Jem Cooke, ki sta med drugim postregla z angleško različico Andrejeve pesmi Uspavanka za Evo oziroma Lullabies. Prav poseben gost je bil pravzaprav skrito presenečenje - lipicanec, ki je Andreja pripeljal na oder po nastopu družinske naveze Cooke.

Potovanje skozi čas je sklenil s ponovno vrnitvijo na oder in za konec zbrane umiril s Stoj, Marija in dvignil na noge z Ostani z nami.

In kam bo Andreja pot zanesla v prihodnje? "Bog ve," je sivolasec odvrnil za MMC.

Utrip dogajanja s koncerta lahko podoživite v spodnji galeriji.

Kolaž pesmi Andreja Šifrerja
Andrej takoj po turneji za MMC