Znotraj grajskega obzidja so se predstavili spretni mečevalci, lokostrelci, plesalci in grajska gospoda iz Slovenije in tujine. Foto: BoBo
Znotraj grajskega obzidja so se predstavili spretni mečevalci, lokostrelci, plesalci in grajska gospoda iz Slovenije in tujine. Foto: BoBo
Srednjeveški dnevi
Bled pa danes ni bil le v znamenju srednjega veka, temveč tudi Kitajske, saj je potekalo praznovanje kitajskega ljudskega praznika zmajevega čolna. Foto: BoBo

Na Bledu namreč potekajo jubilejni 10. Srednjeveški dnevi, ki so se s srednjeveškim taborom začeli že 30. maja, vrhunec pa je ta konec tedna z dvodnevnim celodnevnim srednjeveškim programom, ustvarjalnimi delavnicami in srednjeveško tržnico ter več kot 300 sodelujočimi v kostumih, ki poustvarjajo srednjeveško vzdušje.

Poleg domače skupine viteza Gašperja Lambergarja se bo v dveh dneh zvrstilo 20 srednjeveških, glasbenih in plesnih skupin z več kot 300 sodelujočimi iz Slovenije, Hrvaške, Češke in Madžarske. Prireditev ponuja tudi bogato izbiro izdelkov, kulinarično ponudbo in prikaz rokodelskih spretnosti na srednjeveški tržnici.

Otroci se lahko zapeljejo na srednjeveškem vrtiljaku in se preizkusijo v različnih spretnostih. Učili se bodo, kako je narejen oklep, kako poteka inavguracija v viteze in kako se hodi s hoduljami.

Tekmovanje v veslanju
Bled pa danes ni bil le v znamenju srednjega veka, temveč tudi Kitajske, saj je potekalo praznovanje kitajskega ljudskega praznika zmajevega čolna.

Medtem ko je na Blejskem gradu in pod njim prevladovalo srednjeveško vzdušje, pa so po Blejskem jezeru pluli kitajski zmajevi čolni. V Veliki Zaki je bilo namreč praznovanje kitajskega ljudskega praznika Dragon Boat ali Duanvu.

Člani Konfucijevega inštituta Ljubljana so ob tej priložnosti organizirali tekmovanje v veslanju. Program, ki je potekal od 10. do 16. ure, so popestrile igre za najmlajše, poskrbljeno pa je bilo tudi za okrepitev s kitajskimi prigrizki.