Župan je moral ključ predati pustni mafiji. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe
Župan je moral ključ predati pustni mafiji. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe
Pustne maske na Viru prevzele oblast

Domžalski župan Toni Dragar se niti ni preveč upiral, ko je moral predati ključ oblasti vodji virske pustne mafije Pipiju (Petru Koscu). "Občinska blagajna je prazna, pustna mafija pa zna poskrbeti, da je veselo, zato upam, da bo blagajna, ko spet dobim ključ nazaj, bolj polna kot zdaj, čeprav so časi težki! Ampak zdaj sem sproščen, na občini pa bomo seveda v pripravljenosti," se je smejal, ko je predajal ključ oblasti. Ali bodo za čas pripravljenosti dobili kakšne dodatke, pa ni želel izdati.

Pustno mafijo vodi Pipi
Vodja pustne mafije Pipi pa je zatrdil, da se bo zdaj na Viru v štirinajstih predpustnih dneh dogajalo več, kot se v vsej Sloveniji zgodi v vsem letu. Mafija, ki je v znak svoje vladavine na vstopu na Vir na streho tamkajšnje lekarne postavila svojo maskoto – lutko Strička, je že uvedla pustne zakone, med katerimi so še zlasti zanimivi naslednji: "Kdor na Viru ni za pusta, naj odseli se do avgusta! Točajke v lokalih morajo točiti pijačo gostom čez rob, "kelnarce" morajo biti pomanjkljivo oblečene, v času pustovanja pa morajo virski gostinci tudi za liter cvička postaviti ceno treh evrov in pol."

Na prireditvi ob prevzemu oblasti so bili že po tradiciji navzoči tudi kurenti iz Ormoža, tokrat pa so prvič na obisk in oglede, kot menijo v mafijskih vrstah, prišli tudi predstavniki Godlarjev iz Šenčurja. Virska mafija jih je z veseljem sprejela, saj se ne čuti ogrožene, želi si pa zaveznikov pri odganjanju zime. Godlarjem so novi virski zakoni všeč in že razmišljajo, ali bi katerega vključili tudi v svoj godlarski zakonik, ki ga sicer zelo spoštujejo in upoštevajo.

Pusta bodo pokopali 9. februarja
Največ pozornosti ob prevzemu oblasti pa je vzbujal tudi nekdanji predsednik Jugoslavije Tito, ki je prišel na ogled dogajanja na Viru v spremstvu žene Jovanke in varnostnikov – manjkali seveda niso niti pionirčki z ruticami in zastavami. Bil je navdušen nad virsko mafijo, saj je videl, da ne zanemarja navadnih ljudi. Obljubil je, da se vrne in da bo takrat bolje, da bodo vsi imeli delo in da se bo le še pošteno kradlo.

V teh dneh bo na Viru in v okolici res veliko dogajanja, vrhunec pa bo od pustnega petka do nedelje, 7. februarja, ko bo na Viru že tradicionalni, 26. pustni karneval. V torek, 9. februarja, pa bodo pusta tudi letos z žalostno pokopali oziroma zažgali na Saharskem griču na Viru.

Pustne maske na Viru prevzele oblast