Udarna skupina, katere glasbo so novinarji ene najbolj cenjenih glasbenih revij na svetu New Musical Express označili kot 'jam session Dr. Feelgooda in roadijev Killing Joke po zaužitju ogromne količine poživil', svojih oboževalcev tudi tokrat ni pustila na cedilu. Foto: Jure Urek
Udarna skupina, katere glasbo so novinarji ene najbolj cenjenih glasbenih revij na svetu New Musical Express označili kot 'jam session Dr. Feelgooda in roadijev Killing Joke po zaužitju ogromne količine poživil', svojih oboževalcev tudi tokrat ni pustila na cedilu. Foto: Jure Urek
Trnfest
Tudi letos lahko brezplačni Trnfest, ki se iz leta v leto bori s finančnimi skrbmi, obiskovalci podprejo z nakupom priponk ali majic festivala. 'Kriza nas ni prizadela, ker praktično v krizni razmerah delujemo ves čas,' je za MMC še povedal Rožej. Foto: Jure Urek
Vito Rožej ob začetku Trnfesta 2010
Demolition Group na Trnfestu 2010

Nad brezplačni kulturno-umetniški festival, ki jadra v svoje drugo desetletje, so se že prvi dan zgrinjali črni oblaki in, sodeč po popoldanskih nevihtah, se letošnjemu prvemu večeru Trnfesta ni obetal takšen obisk kot pretekla leta. Toda že sam pogled ob prihodu na Karunovo ulico je dal vedeti, da je bojazen odveč. "Če bo prvi dan mavrica, bo na koncu kot pravljica," je bil v svojem kratkem nagovoru le nekaj minut po tem, ko so se zaprli še zadnji dežniki pod odrom, slikovit Rožej.

Glavni razlog (poleg želje po druženju ob pečeni koruzi in pločevinki piva), da KUD Franceta Prešerna ni sameval, je prišel na oder nekaj minut čez pol deveto. "Demolition group so bend z tradicijo. 28 let so že na sceni. Nikoli ne razočarajo. Vedno radi pridejo sem in radi jih tukaj poslušamo," je za MMC razložil Rožej potezo organizatorjev, da so skupino letos za spremembo postavili pred obiskovalce prvi dan festivala.

Demolition Group ali tradicija se nadaljuje
Zadržane obiskovalce so Posavci pozdravili z zvoki basa, ki sta se mu pridružila še ritem bobna in nepogrešljiv zvok saksofona. Občinstvo, ki se je dokončno razživelo šele ob koncu, je začela buditi skladba Model iz albuma Bad Gag 2.

Ob vonju pečene koruze in alkoholnih hlapov v zraku se je stopnjevala energična fuzija bobnov, v rock in funk usmerjenih zvokov kitar, nevrotičnega saksofona in specifičnega vokala Gorana Šalamuna, ki ga je dopolnjevalo njegovo značilno opletanje z jezikom in miganje z boki.

Prerojeni in z novimi skladbami
Demolitioni so svoj nastop izkoristili tudi zato, da so predstavili svoje nove skladbe, ki so začele nastajati lani ob njihovi ponovni združitvi. To je spodbudila predvsem želja po ustvarjanju nove glasbe, je v pogovoru za MMC povedal Goran.

Agresivnejša kitara je tako naznanila Dan dolgih sanj; saksofon je dopolnjeval napol pojoči, napol pripovedovalski vokal med Romantiko; Kriv sem za vse pa je že spodbudila ljudi, da so začeli posnemati Goranovo "koreografijo".

Skupina, ki je starejša kot Trnfest, je tako kot se spodobi za ta festival, igrala le do desete ure, ko se je dogajanje preselilo drugam. Iz njihovega repertoarja tudi tokrat niso izostale večne uspešnice, kot so Carckhead, Daf, U tvojim očima, Mesečina in nepogrešljiva balada Dež.

Trnovo - kulturno središče Ljubljane
Koncert je med svoje zidove prvi večer privabil okoli 1.000 obiskovalcev, ki so poskrbeli, da se je središče Ljubljane vsaj simbolično preselilo v Trnovo. "Nič pretresljivo novega, ampak to je ravno bistvo Trnfesta, da vse stvari ostajajo približno enake. Neka referenčna točka. Sam prostor prenese tisoč, 1.500 obiskovalcev. Tako da se niti več ne trudimo, da bi bili večji, ker nimamo prostora za to," je za MMC še razložil Rožej.

Trnovo tako v avgustu diha za kulturo in to se bo dogajalo še dobrih 33 dni in večerov, ko bo Trnfest ponujal okoli sto brezplačnih dogodkov za ljubitelje glasbe, gledališča, razstav in filmskih projekcij.

V fotogaleriji si poglejte nekaj utrinkov z odprtja letošnjega Trnfesta.

Vito Rožej ob začetku Trnfesta 2010
Demolition Group na Trnfestu 2010