Človekove pravice so pomembne za Slovence. Matajž Hanžek je postal Ime leta 2006. Foto: RTV SLO
Človekove pravice so pomembne za Slovence. Matajž Hanžek je postal Ime leta 2006. Foto: RTV SLO
Andrej Jerman
Andrej Jerman je že okusil slast zmage na smuku za svetovni pokal. Bo slavil tudi na drugem področju? Foto: EPA

Že peto leto nas vsak ponedeljek na drugem programu Radia Slovenija prebudi hripavi glas Ime tedna in različne razlage poslušalk in poslušalcev, ki podeljujejo negativne in pozitivne glasove akterjem, ki so zaznamovali tisti teden.

Janša trikrat Ime meseca
Med vsemi gospodarstveniki, politiki, umetniki, športniki, javnimi osebami in tistimi, ki z enkratnim dejanjem izstopijo iz anonimnosti, na koncu leta poslušalci izberejo mesečne finaliste, ki se potegujejo za naziv Ime leta. Letos so izbrali že finaliste desetih mesecev. Premier Janez Janša je ime meseca postal trikrat, in sicer januarja, ker je gostil slovesnost ob uvedbi evra z uglednimi evropskimi gosti, julija je zahteval opravičilo zaradi navedb v zvezi s Sovo, septembra pa je sprejel odstop treh ministrov in rekonstruiral vlado.

Od ministra do gostinca
V februarju je z odličnimi vožnjami prepričal smukač Andrej Jerman, marca je strokovna sodelavka društva SOS telefon Špela Veselič opozorila na prikrito nasilje v družinah, minister za javno upravo Gregor Virant pa je v najbolj muhastem mesecu uvedel sobotne uradne ure na upravnih enotah. Maja se je poslušalcem najbolj v spomin vtisnila Katarina Kresal, ki je bila takrat najresnejša kandidatka za predsednico LDS-a, junija je Marjan Pečan tristo devetinšestdesetič daroval kri, avgusta je Ivo Boscarol dobil nagrado ameriške vesoljske agencije Nasa za model ultralahkega letala Virus, zakon o prepovedi kajenja pa je v oktobru na vrh izstrelil zagorskega gostinca Sandija Ritterja, ki se je naselil v delu svojega lokala.

Ime meseca novembra je postal študent teologije Peter Peterka, ki je prvopodpisani na peticiji zoper predavatelja Igorja Lukšiča zaradi njegove zahteve, da študentje med volitvami spremljajo maše in morebitno politično dejavnost duhovnikov med obredi. December pa so v ušesih poslušalcev najbolje zveneli Pankrti, ki so po 30 letih imeli koncert in napolnili veliko halo Tivoli.

Glasovali bodo med seboj
Na Ljubljanskem gradu bodo finalisti med sabo izbrali tistega, ki je po njihovih mnenjih letos najbolj izstopal in ki bo nasledil lansko Ime leta Matjaža Hanžka, takratnega varuha človekovih pravic. V akciji so prejšnja leta zmagali Zlatko Šugman, Janez Janša ter veslača Iztok Čop in Luka Špik.

N. G.