Novinar in voditelj TV Slovenija pravi, da svojih sonominirancev ne more ocenjevati. Foto: MMC RTV SLO
Novinar in voditelj TV Slovenija pravi, da svojih sonominirancev ne more ocenjevati. Foto: MMC RTV SLO

Novinar, igralec, režiser, prevajalec, pesnik, pisatelj, pravljičar - skratka vsestranska medijska osebnost - pravi, da je nominacije sicer vesel, a zaradi tega njegovo delo ne bo nič drugačno: "V ospredju mojega dela bodo zmeraj ostale človeške zgodbe in novice."

Podelitve nagrad, ki bo 20. marca v Cankarjevem domu in jo bo vodil stand up komik Tadej Toš, se Seku namerava udeležiti, čeprav ob tem prizanava, da je bil "v preteklosti velikokrat oster kritik same prireditve". "Zdelo se mi je namreč, da podelitev, na kateri niso v ospredju nagrajenci, temveč voditelji, ni podelitev nagrad, ampak prej razvrednotenje nagrajenčevega dela," še pojasnjuje TV-voditelj.

Nominirani ste za najbolj obetavno medijsko osebnost. Dozdajšnji dobitniki so danes znani medijski obrazi. Ali zaradi te nominacije zato čutite kakšen večji pritisk?
Povedano po pravici, niti ne. Nominacije sem seveda vesel, moje delo pa, vsaj upam, se zaradi nje ne bo spremenilo. Res je, da me bo zdaj morda poznal še širši krog ljudi, tisti morda, ki ne spremljajo informativnih oddaj na naši televiziji, vendar pa bodo v ospredju mojega dela zmeraj ostale človeške zgodbe in novice. Če bom zaradi tega bolj znan medijski obraz, je to prej nujno zlo. Ljudje te pač poznajo, če se pojavljaš na televiziji.

Že več let ste novinar Televizije Slovenija, poleg tega pa se ukvarjate tudi s številnimi drugimi stvarmi. Kako gledate na to, da ste šele zdaj nominirani v kategoriji, namenjeni novim TV-obrazom?
Ljudje, ki svoje delo opravljajo v prvi vrsti zato, da bi dobili takšno ali drugačno nagrado, so verjetno precej nesrečni. Seveda je prijetno vedeti, da kdo tvoje delo opazi, ga pohvali, morda tudi kritizira - konstruktivno seveda -, vendar pa je bil zame ves ta čas dela na televiziji največji užitek, ko sem kakšen prispevek dobro pripravil in kadar sem kakšna poročila res vodil sproščeno. Moram pa ob tem pripomniti, da je mladih novinarjev, ki bi si, verjetno še bolj kot jaz, zaslužili, da jih opazijo, še več.

Je nagrada viktor po vašem mnenju danes še prestižna medijska nagrada? Je to takšna nagrada, ki si jo mladi medijski obrazi želijo in za katero se trudijo?
Viktor je vsekakor prestižna medijska nagrada. Verjetno si je marsikdo tudi želi in se zanjo trudi. Razumem pa, da v našem medijskem bazenčku ne moremo izbirati med nešteto imeni, in tako se nekateri nominiranci in nagrajenci ponavljajo. To marsikoga moti, ampak tako pač je. Tisti, ki viktorje primerjajo z oskarji, pa pozabljajo to, kje so. In tudi to, da se je tudi pri nas za uspeh treba truditi. Razen če z uspehom mislijo vsakodnevno pojavljanje v rumenem časopisju. Za takšen uspeh ne potrebuješ nikakršnega posebnega znanja. Koga bi lahko šteli med zadnje, pa vemo vsi, mar ne?

Se nameravate udeležiti podelitve nagrad?
Naj na začetku priznam, da sem bil v preteklosti velikokrat oster kritik same prireditve. Zdelo se mi je namreč, da podelitev, na kateri niso v ospredju nagrajenci, temveč voditelji, ni podelitev nagrad, ampak prej razvrednotenje nagrajenčevega dela. In tega mnenja sem še zdaj. Seveda razumem, da mora biti prireditev tudi gledljiva in všečna, ne duhomorna, ampak včasih res ni potrebna burka. In če sem malo prej trdil, da je viktor prestižna nagrada, bi pričakoval, da bo to prestižnost podkrepil tudi program prireditve. Kako jim bo uspelo letos, si je pa seveda najbolje ogledati v živo.

Kako pa ocenjujete svoja sonominiranca Jureta Bračka in Ulo Furlan?
Ju ne ocenjujem! Njuno delo spremljam precej neredno, tu in tam ju zasledim v kakšni oddaji ali prispevku, morda ju srečam še na kakšnem dogodku. Osebno ju ne poznam, imamo pa zagotovo nekaj skupnih prijateljev. Prepričan pa sem, da svoje delo opravljata z vsem srcem in vso predanostjo. Med nominiranci smo se znašli vsak zaradi svoje medijske poti, ki med seboj niso primerljive. Vsak od nas je doživljal svoje ovire in svoje uspehe.