Ob napovedih MetalDays in Metalcampa glavna neznanka pri obeh ostaja natančna lokacija festivalov. Vsi organizatorji pa strmijo proti Tolminu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ob napovedih MetalDays in Metalcampa glavna neznanka pri obeh ostaja natančna lokacija festivalov. Vsi organizatorji pa strmijo proti Tolminu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eluveitie
Letošnji festival - pod organizacijo Fileša in Milunovića - je znova rušil rekorde. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Roman Fileš
Roman Fileš je na tiskovni konferenci 8. avgusta poudaril, da je čas za organizacijo festivala pod novim imenom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boban Milunović
Projekta MetalDays se je lotil z Bobanom Milunovićem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ana Lipec
Ana Lipec po drugi strani napoveduje deseto obletnico Metalcampa v Tolminu. Foto: Facebook
Korn
Zaenkrat še ni znano, kdo bo nasledil Korne - kot osrednje ime festivala - na MetalDays in/ali Metalcampu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metalcamp 2012
Metalcamp si je v devetih letih obstoja ustvaril renome enega izmed popularnejših svetovnih metalskih festivalov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metalcamp 2012
Festival je v Tolmin do zdaj privabljal na tisoče metalskih oboževalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metalcamp 2012
Vprašanje je le, kje se bodo zbirali metalski oboževalci najbolj množično prihodnje leto? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Za Metalcamp se je zazdelo, da je že odpisan, a očitno še ni rekel zadnje besede. Zgodba o organizaciji se je začela znova razpletati, potem ko sta pred osrednjim večerom sedemdnevnih počitnic ob reki Soči, ko so ameriški nu-metal/dubstep zanesenjaki Korn razprodali prizorišče, pred sedmo silo stopila letošnja produkcijska organizatorja Roman Fileš in Boban Milunović in poudarila, da je po devetih letih najrazličnejših težav prišel čas, da si natočijo čistega vina in začnejo od začetka.

"Organizatorji festivala Metalcamp ne bodo več delali festivala in to sem vse povedal na tiskovni konferenci in je bilo objavljeno tudi na festivalu," je Fileš še enkrat potrdil za MMC in pojasnil: "Ime Metalcamp je na sodišču že več kot šest let in zaradi celotne dolgoletne kalvarije in problemov v Tolminu ne bomo več organizirali festivala pod tem imenom."

Fileš je za MMC dejal, da je leta 2011 ime Metalcamp prepisal na Doblekarja in se s tem distanciral od celotne problematike: "Tako da sta trenutno uradno samo še dva lastnika: Boštjan in Stefan Hattinger."

Potrditev tega najdemo tudi na spletni strani Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Vloga za prijavo znamke je bila vložena 17. maja 2006, registrirana pa je od 18. januarja 2007 in velja do 17. maja 2016. Imetnik znamke za Slovenijo je Doblekar. Za območje Evropske unije pa Hattinger (iz podjetja Rock The Nation, ki je po razhodu bil svoj boj za festival na sodišču z Masters of Metal).

"Boštjan je res uradno eden od lastnikov imena, vendar ima desetletno pravico uporabe in izvedbe njegove licence podjetje Festivali & Koncerti d. o. o., s katerim sem podpisal pogodbo, preden sem prepisal lastništvo na Boštjana," je za MMC pojasnil Fileš.

Prihajajo MetalDays ...
Za prihodnje leto je skupaj z Milunovićem - pod okriljem podjetja Festivali & Koncerti d. o. o. - že 8. avgusta napovedal organizacijo dogodka pod drugim imenom, in sicer MetalDays. "Gre za identično zasnovo Metalcampa, saj devet let dela ne bi rada vrgla v smeti. V osnovi gre za Metalcamp z novim imenom. Začela pa bova z novim imenom, ker mislim, da si moramo naliti čistega vina. Ker moramo začeti z ničle," je 8. avgusta pojasnil sedmi sili Fileš.

A s tem, ko prihajajo MetalDays, ki se bodo odvili pod okriljem organizacijske ekipe, v kateri bosta Fileš in Milunović, to očitno ne pomeni slovesa za Metalcamp.

... in "Metalcamp bo praznoval desetletnico"
"Metalcamp naslednje leto bo. Mi se veselo pripravljamo na to veliko prelomnico, ki smo jo čakali - desetletnico. Sicer je bila prva prelomnica, na katero smo bili zelo ponosni, ob peti izvedbi festivala. Takrat smo si rekli: 'Uspelo nam ga je spraviti na tire." Zdaj, deseto leto pa bo za "izumitelje" oz. lastnike ideje oz. za očete in mame festivala zelo čustvena prelomnica," je za MMC pojasnila Lipčeva in dodala: "Glede na to, da je cela metalska scena zelo povezana, mislim, da bo to lepa obletnica, kjer se bomo imeli vsi super - od organizatorjev, glasbenikov do obiskovalcev."

Za zdaj Lipčeva in Doblekar, ki sta v preteklosti - po razhodu s partnerji - na Metalcampu vodila promocijo in skrbela za skupine, ostajata skopa z besedami glede organizacije. "Bo v Tolminu," je zagotovil Doblekar za MMC.

V času, ko je po spletu že zakrožil datum in tudi lokacija metalskih počitnic pod imenom MetalDays - v dolini slovenskih Alp, v mestu Tolmin, bodo praznovali 10. obletnico metalskih počitnic od 21. do 27. julija (je zapisano na uradni strani MetalDays na Facebooku) - je MMC povprašal Doblekarja in Lipca, v kateri fazi priprav se nahaja Metalcamp.

"Priprave potekajo celo leto. Nekatere stvari so planirane za celo leto vnaprej, nekatere za dve. Za določene izvajalce se je treba tako ali drugače že dogovarjati naprej. Kar zadeva program, produkcijo, promocijo, so stvari že v teku. Ampak v tem trenutku se soočamo z manjšimi težavami," je pojasnil Doblekar. Težave pa ne nastajajo zaradi tolminske skupnosti, ampak kot je dejal Doblekar "zaradi naših nekdanjih partnerjev, ki si poskušajo pridobiti ekskluzivne pogodbe s Tolminom".

Tolmin prizorišče dvojnih metalskih počitnic?
Fileš in Milunović sta sicer že na tiskovni konferenci 8. avgusta poudarila, da bosta naredila vse, da dosežeta dogovor s tolminsko občino in lastniki parcel, kjer naj bi potekal festival MetalDays. A samo prizorišče, kjer se bo odvijal festival, ostaja ta hip še neznanka.

Na spletnem forumu Paranoid-Zine.com se je nekaj dni po uspešno končenem Metalcampu pojavil zapis Milunovića, kjer je zatrdil, da krize z organizacijo MetalDays ni več. "Parcele so najete exclusive. Ni možnosti, da naslednjih 15 let pride tja kakršen koli metal festival ali festival z več kot 60 odstotki metal bendov."

"Potrdim lahko, da ima MetalDays ali podjetje Festivali & Koncerti d. o. o. ekskluzivno pravico najema najpomembnejših parcel za izvedbo metalskega festivala v Tolminu. To so dejstva, za katere imamo dokaze, pogodbe in vpise v zemljiško knjigo," pa je še poudaril za MMC Fileš, ko smo ga povprašali o resničnosti zapisa Milunovića na omenjenem forumu.

Za komentar besed Milunovića na zgoraj omenjenem foromu smo povprašali tudi Doblekarja, ki pa je bil jedrnat v svojem odgovoru: "Ta izjava se mi zdi absurdna. Ne bi je komentiral."

Skrivnostni Metalcamp ... Za zdaj
Doblekar in Lipčeva ob pripravah Metalcampa 2013 glede konkretnih imen izvajalcev, datuma izvedbe in natančne lokacije v Tolminu ostajata skrivnostna. "Jaz sem bil oboževalec Metalcampa, še preden smo organizirali prvi Metalcamp. V Tolmin sem začel hoditi leta 1993. Od takrat sem si želel, da bi tam izpeljali metalfestival. To nam je res uspelo leta 2004. Jaz in Ana sva pristaša Tolmina od prvega dneva ideje Metalcampa. Sploh ne razmišljamo o drugi različici. Jaz nimam nobenih pomislekov, da bi imeli kakšne težave pri organizaciji Metalcampa. Ampak glede na to, da se zdaj dogajajo neke smešne situacije ... Jaz sem prepričan, da je tolminska občina Metalcampa zelo vesela in mislim, da monopoliziranost z novimi znamkami samoh občanov ne zanima. Kolikor imam jaz izkušnje z njimi, so res pošteni ljudje. Midva z Ano nimava z nobenim izmed lastnikov zemlje kakršnih koli težav. Tudi nikoli nisva poskušala izigravati tolminsko skupnost ali pa jo izsiljevati. Niti nismo od njih nikoli pričakovali brezplačnih uslug," je dejal Doblekar in še, da se je v zadnjih letih festivala, ko sta licenco oddala, zgodilo precej zapletov in da na nastale spore nista mogla vplivati.

Ob sami napovedi desetega Metalcampa, katerega organizacijske vajeti sta prevzela Doblekar in Lipčeva, smo za komentar povprašali tudi Fileša. "Lipčeva in Doblekar sta bila manjšinska deležnika podjetij, ki so organizirala festival do 2008, vendar po tem nista imela nič s festivalom. Iz organizacije sta bila izključena zaradi nešteto utemeljenih razlogov, zato navedbe "izumitveni vodja" ne bi komentiral," je dejal Fileš za MMC, ki je skupaj z Doblekarjem in Lipčevo tvoril organizacijsko enoto Metalcampa vse do njihovega razhoda pred dvema letoma.

"V glavnem, pustite se presenetiti in čas bo pokazal, kdo govori resnico in kdo ne, in jaz uradnih izjav ne bom več podajal, saj mislim, da nima nobenega smisla in teže," je še dejal Fileš, sicer del organizacijske ekipe večine metalskih koncertov v Sloveniji, Hrvaški in okolici ter sklenil: "In ne bi ogrožal renomeja brez trdnih argumentov."

In glede na to, da je vsem vpletenim v zgodbo v interesu, da metalske počitnice ostanejo v Tolminu, se zna zgoditi prihodnje leto, da bodo tam kar dvojne.