Miranov prvi samostojni album je bil Objemi me, sledili pa so albumi Vračam se, 1994, Dekada, V srce, 18701120 in Arena. S Pop Designi so lani izdali album z naslovom 2010. Foto: MMC RTV SLO
Miranov prvi samostojni album je bil Objemi me, sledili pa so albumi Vračam se, 1994, Dekada, V srce, 18701120 in Arena. S Pop Designi so lani izdali album z naslovom 2010. Foto: MMC RTV SLO
Tone Košmrlj in Miran Rudan
Tone in Miran sta gonilna sila Pop Designov. Foto: SLO Max Band Aid

Čeprav Miran ni pretiran ljubitelj rojstnodnevnih zabav in drugih vrst slavja, bo glasbenik, če ne že z velikim koncertom, kot to počnejo številna glasbena imena, svojih 30 let prepevanja proslavil z izdajo prve zbirke največjih uspešnic: "Morda bo celo dvojna (plošča, op. a.). Odločamo se še, kaj bomo dali na ploščo, da bi bili ljudje zadovoljni. Stare uspešnice bodo predstavljene v drugačni, modernejši obliki, kot so originali."

Zbirka največjih uspešnic, ki jo lahko pričakujemo ob koncu leta oziroma na začetku prihodnjega leta, je rezultat trdega Miranovega dela vsa ta leta. Kako pa se je pevec sploh znašel v svetu glasbe?

"Glasba je bila družinska zadeva, vsi smo živeli zanjo. Stric Albin je tako bil na primer 30 let član Avsenikov, jaz pa sem se z glasbo začel ukvarjati po sedmem letu. Začel sem igrati kitaro, kar pa je na začetku predstavljalo manjše težave - v Krškem niso imeli pouka kitare, ta je potekal v Brežicah, zato sem se kitaro z veliko volje naučil igrati sam."

Nuclear 003, Rendez-Vous, Pop Design
Miranova prva skupina je bila skupina Nuclear 003: "Bili smo otroška, rockerska skupina," se spominja svojih začetkov Rudan, ki je pri devetnajstih letih postal član zasedbe Rendez-Vous. S skupino so posneli tri zelo uspešne albume: Debela deklica, Zelena je moja dolina in Shoping in Graz.

"Vsega sem spomnim kljub poškodbam glave (leta 1999 se mu je pripetila huda prometna nesreča, op. a.), vsako leto, preživeto v različnih skupinah, jemljem na drugačen način, nastala bi lahko lepa knjiga spominov. S člani skupin sem ostal v stikih, mnogi se z glasbo ne ukvarjajo več." Mirana so po nastopu v Rendez-Vousu poti vodile v skupino Pop Design, saj si je želel novih izzivov. Tam pevec deluje še danes, ustvarja pa tudi kot solist.

Miran že stal na evrovizijskem odru
"Pop Design je veliko bolj znana blagovna znamka kot Miran Rudan, Pop Design je veliko podjetje. Vsi skupaj dobro delujemo, jaz in Tone Košmrlj pa urejava ključne zadeve, se med seboj posvetujeva," pravi Miran. Na vprašanje, zakaj je znova začel ustvarjati s skupino, je odgovoril: "Dve leti so me prepričevali, za ponovno sodelovanje pa sem se odločil, ker smo začeli ustvarjati nekaj novega, prilagojeno času, v katerem smo." Da priljubljenost legendarnih poprockerjev tudi po vseh letih ni padla, je dokazal koncert, ki so ga priredili v Križankah ob 25. letnici delovanja skupine.

Miran je že stal na evrovizijskem odru, na kar je zelo ponosen - kot spremljevalni vokalist je z zasedbo Pepel in kri spremljal Tota Cotugna, ki je pel pesem Insieme. Ali ga v prihodnosti lahko pričakujemo na odru kakšnega festivala? "Zakaj pa ne, rad namreč delam stvari, ki zmagujejo, saj imam veliko volje. Če bi dobil dobro ponudbo, bi šel ..."

Napolniti Stožice - velika želja
Čeprav je Miran na začetku pogovora dejal, da ne načrtuje nobenega slavja ob 30. obletnici, je na koncu le priznal, da pripravlja manjše presenečenje - v čast obletnici bo občinstvu ponudil nekaj novega. Če ste oboževalec Mirana Rudana in Pop Designa, boste morali do marca potrpeti, da odkrijete, kaj pripravlja pevec. Na koncu je 46-letni pevec odkril, da je njegova velika želja nekega dne napolniti Stožice.