Piše se leto je po podatkih organizatorjev obiskalo okoli 3.000 obiskovalcev. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Piše se leto je po podatkih organizatorjev obiskalo okoli 3.000 obiskovalcev. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Prizorišče se je dodobra napolnilo ob nastopu Siddharte. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pot v X je vzbudila spomine, T.H.O.R. je tresel dvorano, prihod Kreslina na oder ob Od višne se zvrti pa ponesel dogajanje v drugo dimenzijo, ki jo je Siddharta s pridom izkoristila ob njihovih stopnjevanjih dinamike proti koncu pesmi. Posebno dodano vrednost so dale tudi klaviaturske uverture in solaže Tomaža O. R. ob Samo edini in prvi skladbi bisa Ring. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V nov dan je zbrane popeljala zasedba Dubioza Kolektiv. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Energična Dubioza. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Poseben pečat 21. izvedbi Piše se leto je pustil nastop skupine Preporod z gosti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
"Kje so roke? Kje so srca?" Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Kultni štajerski glasbeno-družabni uvod v poletje je letos - v svoji 21. izvedbi - združil mozaik preteklosti koncerta in nakazal smernice za prihodnost. Zadnje so predvsem storili obiskovalci. Po ocenah organizatorjev se jih je sinoči v mariborski dvorani Tabor zbralo okoli 3.000. Glavni magneti večera so bili nosilci dogajanja - Siddharta in Dubioza Kolektiv. Na odru pa so se (poleg že naštetih) zvrstili še Tide in I vs. I.

Bobnenje je iz športnega kompleksa je začelo odmevati ob sedmih zvečer in se nadaljevalo pozno v noč. Četudi je ob prvi skupini večera - Tide - pod odrom stalo nekaj več kot sto obiskovalcev, se je dvorana začela polniti ob "častnem krogu" skupine Preporod z gosti.
"Mislim, da se je precej več ljudi zbralo ob tem času kot preteklo leto. Toda ura je še zgodnja in mislim, da se bo še napolnilo," je po svojem vložku na odru skupaj s skupino Preporod dejal prvi organizator večera Luka Kreže. Koncert je imel letos zanj še posebno težo, saj je potekal v spomin njegovega očeta in očeta festivala Piše se leto, nedavno umrlega Smiljana Krežeta. "Mislim, da ni bilo drugega načina, kot da se spomnimo mojega očeta. Tudi glasbeniki so bili tako 'fer', da so se odzvali povabilu, in mislim, da je super izpadlo," je poudaril Luka.
Smiljan je bil tisti, ki je v svojih 20 letih delovanja na glasbenem prizorišču kot producent in organizator postavil temelje koncertnemu dogajanju v Mariboru. "Na Piše se leto me vežejo lepi spomini, predvsem, ker je bil to Smiljanov 'patent'. Jaz sem začel svojo kariero na Štajerskem izključno samo z njim. Bil je več kot agent, bila sva tudi prijatelja. Tako da, kadar sem nastopal na Piše se leto, potem nisem nastopal na Lentu in obratno," je pojasnil za MMC Magnifico.

Prav poseben del prireditve je bil tako nastop ene izmed vodilnih skupin jugoslovanskega novega vala Preporod, katerega pevec je bil prav Smiljan. "To je dogodek, ki bi si ga on želel, ki si ga želimo tudi stari rokerji: da rock ne bo izumrl; da kič, ki se dogaja v današnji glasbi, ne bo povozil rokenrola. Danes so se zbrali njegovi prijatelji. Če bi se vsi njegovi prijatelji glasbeniki zbrali, bi bil oder zagotovo premajhen," so bile besede, ki so na oder priklicale Danila, Boča, Iztoka, Darka in Saša.

Pot po preteklosti se je začela s skladbo Birokratska deca in nadaljevala s himno, ki jo je leta 1979 prepevala skoraj vsa mariborska mladina, Pojte z nami v božjo mater. Kot poseben gost se je skupini pridružil tudi Luka, ki je naznanil prihod osrednjih gostov skupine: Kreslina (ki je odpel Z Goričkega v Piran in Cesto), Magnifica (Gospod, težko sem ponižen, In ko enkrat bom umrl), Lovšina (Sam en majhen poljub) in Predina (Bolj star bolj nor, Praslovan).
Ena od himn prve izvedbe Piše se leto Praslovan je naznanila prvi vrhunec večera, ko so vsi našteti ob pomoči Preporoda zapeli Zdravljico in pozneje Slovenija gre naprej. "Kje so roke, kje so srca?! Maribor," je vzklikal Predin. Roke so bile v zraku na odru in pod njem. Iz zvočnikov pa je odmevalo: "Reka puna klora, simbol je Maribora, luft je puni smoga, med folkom razhaja droga ..."

Piše se leto in Siddharta
Nadaljevanje večera je rutinirano pripadlo Siddharti, ki ni prizanesla s svojim repertoarjem. Klinik je začrtal uro in pol trajajočo predstavo, ki lahko zaživi samo ob podpori energičnega občinstva, kakršno se je sinoči zbralo pod odrom dvorane Tabor.
Sam repertoar je vključeval nepogrešljive stare uspešnice (od že naštetih še B Mashina, Rave, Napalm 3 ...) in skladbe iz njihovega zadnjega albuma VI. Energija, ki je napajala člane Siddharte ob skladbah, kot sta Postavi se na mojo stran in Bonsai, kjer je Primoža B., Tomija M. in Janija Haceta metalo na vse strani odra, se je zrcalila med občinstvom med starimi uspešnicami. A hkrati so bile lepo sprejete tudi novejše skladbe. "Hvala za energijo in rokenrol," je vzkliknil v slovo Meglič, ki ga s Siddharto že v ponedeljek in torek čakata nastopa s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ob obletnici nastopa na Bežigrajskem stadionu.

Balkanski "funk" z Dubiozo
Črno-rumena barva je napolnila oder v nadaljevanju. Nekaj minut pozneje pa se je začel balkanski "funk" v izvedbi Dubioze Kolektiv. Mešanica njihovih skladb z albuma Wild Wild East in že skoraj "ponarodelih" Firma Ilegal, Recesija, Kokuz, Blam ... je dogajanje popeljala v novo jutro. Manjkale pa niso niti novejše skladbe iz albuma Absurdistan (Volio BiH itd.). Neustavljivi energični naboj, ki ga z vsakim nastopom pustijo člani Dubioze Kolektiv, je lepo zapolnil dvorano in "počistil" dvorišče pred njo. Zaključna beseda pa je pripradla domačinom I vs. I.

Elektronika ali rock? To je vprašanje.
Tradicionalno zbirališče študentov in dijakov ob koncu šolskega leta je letos pokazalo svojo generacijsko širino, a kljub temu je največ obiskovalcev prihajalo prav iz šolskih oz. študijskih klopi. Tudi letos je dogajanje minilo v rokerskem duhu. "Podprite kitare in ne elektronike," je bil eden izmed nagovorov občinstva pevca skupine Tide Kevina Korandina.

A obetajo se spremembe. "Jaz mislim, da boste lahko v prihodnjih letih videli tudi elektroniko na Piše se leto, če bom jaz odločal (smeh). Ideja je bila prisotna že leta in leta, ampak tako napreden festival pa tudi ni bil," je sklenil Luka.

Toda v ospredju je predvsem ohranjanje dogajanja, ki je v preteklih letih zaznamoval tako Maribor kot Štajersko in Slovenijo. "Program, ki ga je Piše se leto predstavljal, je zaokrožalo širše regijsko dogajanje, o katerem se je govorilo od Beograda do Zagreba in Sarajeva. Bil je mednarodna koncertna atrakcija. Zdaj pomagamo Luki, da drži to blagovno znamko, in upam, da mu bo uspelo to ohraniti. Želim si, da bi spomin na Smiljana ostal prek rokenrola in Piše se leto," je za MMC dejal Predin.

Klavdija Kopina, foto: Miloš Ojdanić

Več utrinkov s samega dogajanja si lahko ogledate spodaj (priporočamo vam ogled videa v najvišji kakovosti 1080p HD).