Komendčanom so se v nedeljo pri praznovanju pridružili tudi Kisovčani. Foto: EPA
Komendčanom so se v nedeljo pri praznovanju pridružili tudi Kisovčani. Foto: EPA

Čeprav so podelitev kar treh majic na Dirki po Franciji Tadejevi sokrajani s Klanca pri Komendi in Komende praznovali pozno v noč, so se znova zbrali tudi danes zjutraj.

Sorodna novica Vzhičeni Tadejev oče in podelitev priznanj po radijsko

"Noč je bila kratka," je po slavja polnem dnevu in noči v oddaji Dobro jutro dejal oče Tadeja Pogačarja, Mirko, in dodal: "Zdaj imamo manjše oči, a večje srce." Sicer pa je oče mladega šampiona iz Komende priznal, da sta bila pretekla dva dneva za celotno družino precej čustvena ‒ skupaj z ženo Marjeto in najmlajšo hčerko Vito so v Pariz na podelitev majic poleteli zadnji dan, v nedeljo, starejša hči Barbara in sin Tilen pa sta brata spodbujala v živo zadnjih nekaj etap, od torka.

Zaradi Tadejevih priprav in tekmovanj družina že nekaj mesecev ni bila združena, tako da je bilo popoldne na Elizejskih poljanah sploh za kolesarjeve starše še toliko bolj čustveno.

Sorodna novica Pogiju v čast – namesto matematike učenci delajo povzetke etap

"Najprej je to moj otrok, šele nato kolesar"

"Najprej je to moj sin, moj otrok, in če ga ne vidiš nekaj mesecev, ga takrat, ko le prideš do njega, ne vidiš kot kolesarja, kot prvega kolesarja na svetu, ampak kot svojega otroka," je jasen Mirko Pogačar. Poudaril je še, da je zanje najpomembnejše to, da je prišel "cel čez cilj", ne pa toliko rezultati, saj vedo, "da se bori in da nikoli ne odneha".

Sprejem prihodnji teden

Tomaž Grm, predsednik Kolesarske zveze Slovenije, je v Dobro jutro napovedal, da bodo sprejem za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča organizirali prihodnji teden, a še ni jasno, kdaj, saj kolesarje konec tedna čaka svetovno prvenstvo.

Mladi kolesarski šampion ravno danes praznuje svoj 22. rojstni dan, za kar pa mu starši ne morejo čestitati v živo. Kot je pojasnil Mirko Pogačar, sta mu z ženo sredi noči poslala SMS z rojstnodnevno čestitko, z darili pa se nista obremenjevala, "saj si je Tadej sam prikolesaril največje darilo, kar ga je mogoče dobiti, vsaj v kolesarskem svetu". "Sva mu pa prinesla bombone. Ingverjeve, oblite s čokolado. Za te veva, da jih ima rad," je še dodal oče Mirko.

Pohvale nekdanjemu učencu

"Tadej je super fant, tak, kot si ga vsak trener želi, prijazen, vedno pripravljen trenirati ... popoln," je svojega nekdanjega učenca opisal njegov prvi trener Miha Koncilija, ki je med drugim priznal, da takšnega preobrata, kot se je zgodil v soboto, ni pričakoval: "Upal sem na zmago v etapi, si mislil, da bo še kakšno sekundo odškrtnil Rogliču ... tega pa ne."

Pogovor z družino Tadeja Pogačarja in navijači Primoža Rogliča

Ekipa oddaje Dobro jutro se je odpravila tudi v Kisovec, kjer je po sobotnem kronometru, ko je zmaga na dirki Primožu Rogliču za las ušla, malo mirneje, a kljub vsemu njegovi sokrajani ne skrivajo ponosa nad svojim rojakom, ki ga opisujejo kot marljivega, dobrega fanta.

Sorodna novica Zdravljica na Elizejskih poljanah, v Komendi ognjemet

Njegov prijatelj iz otroštva Dejan Žujič, ki je skupaj z Rogličem treniral skoke: "Primož je bil že od nekdaj zelo vzdržljiv športnik, že tudi, ko je bil skakalec." Spomnil se je, da sta se pred leti "kar tako" prijavila na maraton v Radencih, ki ga je Primož pretekel relativno hitro: "In že tisto je bil neki kazalnik, da mu je vzdržljivostni šport pisan na kožo."

Vsak šampion mora imeti svojo himno

Žujič je svojemu prijatelju lani, po zmagi na Vuelti spisal tudi himno, ki so jo premierno zaigrali na takratnem sprejemu v Zagorju ob Savi. Ker jo je občinstvo dobro sprejelo, so jo potem tudi "profesionalno" posneli, v studiu. "Himni je potem sledil tudi videospot, ob pomoči vseh prijateljev, kolesarskega kluba Zagorje, skakalcev itd.," je pojasnil.

Kolesarska evforija v Komendi in Kisovcu

Poudaril je, da Primoža med dirko prijatelji "niso gnjavili" s sporočili ali klici, "mu pa stojimo ob strani, smo ponosni nanj". Priznal je, da so bili v Kisovcu razočarani, ko je Primožu rumena majica na Dirki po Franciji "ušla". "Ampak ob tem sem pomislil: če smo že mi bili razočarani ‒ pa sploh ni pomembno, kako se mi počutimo ‒, kako se je moral počutiti šele Primož in preostali njegovi sotekmovalci."

Obenem pa je poudaril, da tudi drugo mesto ni slab rezultat in da tudi to krajane Kisovca navdaja z veseljem in ponosom. "Primoža sem imel rad že prej, pred njegovimi kolesarskimi uspehi," je ob tem še poudaril Žujič in dodal, da jih veseli že to, da so priča njegovim uspehom.