Na Kurentovanju vsako leto naštejejo več kot 100 tisoč obiskovalcev. Foto: BoBo
Na Kurentovanju vsako leto naštejejo več kot 100 tisoč obiskovalcev. Foto: BoBo

Eden največjih etnografskih festivalov v regiji bo letos od 23. februarja, ko bo na otvoritveni povorki županja oblast predala princu karnevala.

Na domačiji drugega princa karnevala bodo tudi letos točno ob polnoči najavili uradni začetek pustnih opravil na Ptuju, saj si na ta dan kurenti prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Dogodek na Budini poleg obiskovalcev že po tradiciji pospremi tudi več sto kurentov, ki tako uradno odprejo pestro pustno dogajanje. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurenti svojo opravo nadenejo šele na svečnico točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem pa mu sledijo še drugi.

V sklopu letošnjega Kurentovanja se bodo na otvoritveni povorki sprehodile najbolj značilne pustne skupine s številnimi domačimi pustnimi liki, kot so kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki in medvedi ter mnogimi etnografskimi maskami in liki iz tujine.

Pester tudi zabavni program

Zabavni del festivala bo potekal v Karnevalski dvorani, kjer se bo zvrstilo več kot 20 dnevnih in večernih glasbenih ter drugih zabavnih dogodkov. Med drugim bodo nastopili Severina, Mambo Kings, Plavi orkestar, Domen Kumer, Jelena Rozga, Nipke, Magnifico, Novi fosili, Bajaga in drugi.

Organizatorji na prireditvah vsako leto naštejejo več kot 100 tisoč obiskovalcev, vrhunec dogajanja pa bo nedeljska mednarodna povorka 3. marca, kjer se vsako leto zbere več kot deset tisoč ljudi.

Od pusta se bodo letos s pokopom poslovili 5. marca na pustni torek, ko se bo Kurentovanje tudi uradno končalo.