Tudi generacija maturantov 2009 je pokazala svoje znanje v plesanju maturantske četvorke. Foto: MMC RTV SLO
Tudi generacija maturantov 2009 je pokazala svoje znanje v plesanju maturantske četvorke. Foto: MMC RTV SLO

V okviru Maturantske parade so plesali v šestih slovenskih mestih, in sicer v Ljubljani, Škofji Loki, Postojni, Novi Gorici, Ilirski Bistrici in v Tolminu.

Maturantska prisega in prva slika četvorke

Tretji petek v maju je dijake zaključnih letnikov srednjih šol tradicionalno na ulice zvabila Straussova glasba Fledermauss - Quadrille. Napetost, ki se je stopnjevala skozi vse dopoldne, je doživela vrhunec ob 12.00, ko so iz zvočnikov zazveneli prvi takti Straussovih not na vogalu Gosposvetske in Slovenske ceste v Ljubljani ter v drugih slovenskih mestih. Plesali so tudi v 54 mestih v Bosni in Hercegovini, Črni gori, na Hrvaškem, v Makedoniji, Romuniji in Srbiji. "Za rekordni ples se lahko prijavi vsakdo, ki je vešč plesnih korakov četvorke," je v MMC-jevi spletni klepetalnici povedal glavni organizator Tomaž Ambrož v upanju na čim večjo udeležbo.

Zaprisega o izbiri nenasilja
Deset minut pred prvimi plesnimi koraki je potekal tudi podpis Zaprisege o izbiri nenasilja. Gre za projekt, ki ga pripravlja Društvo Ključ - Center za boj proti trgovini z ljudmi v sodelovanju z Amnesty International Slovenije, Društvom SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, Društvom za nenasilno komunikacijo in Društvom Ženska svetovalnica, ki nastopajo pod skupnim imenom Zveza za nenasilje.

V videu na desni si lahko ogledate zaprisego maturantov in prvo sliko četvorke.

Lani se je k nenasilju zavezalo 4.366 mladih iz Slovenije, letos pa so organizatorji želeli to številko še povečati. "S širitvijo množične četvorke v druge evropske države večamo tudi število mladih, ki se bodo v različnih mestih v istem trenutku sočasno zavezali za nenasilje," so povedali organizatorji.

Znani obrazi nad množico plesalcev
Tam pa so pred dvajsetminutnim naskakovanjem rekorda belo-oranžno množico med drugim nagovorili tudi župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković, šolski minister Igor Lukšič in predsednik republike Danilo Türk. S strehe tovornjaka, ki je nadomeščal glavni oder, je prireditev povezoval Andrej Karoli. Na njem pa smo lahko videli številne politične obraze - med drugim kandidate za bližajoče se evropske volitve Zorana Thalerja, Tanjo Fajon, Jelka Kacina, Darka Kranjca in varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik.

Parada izgovor za popivanje?
Tudi letos pa ni šlo brez opojnih substanc, ki so na svoj način opogumljale plesalce in plesalke na ulicah, ki so se za to priložnost spremenile v plesne podije. "Maturantsko parado smo podarili maturantom zato, da bi ob zaključku šolanja doživeli še kaj drugega kot popivanje in razgrajanje po mestnih ulicah," je nad takim početjem negodoval Ambrož.

K. K./A. M.

Fotoutrinke s četvorke si lahko ogledate v spodnji galeriji.

V okviru Maturantske parade so plesali v šestih slovenskih mestih, in sicer v Ljubljani, Škofji Loki, Postojni, Novi Gorici, Ilirski Bistrici in v Tolminu.

Maturantska prisega in prva slika četvorke