Lado Bizovičar med dražbo Unicefovih Punčk iz cunj. Foto: Tomaž Bevk
Lado Bizovičar med dražbo Unicefovih Punčk iz cunj. Foto: Tomaž Bevk
Luka in Miha Žvižej
Najbolj znana slovenska rokometna brata - Luka in Miha Žvižej. Foto: Arhiv Unicefa Slovenije
Lado Leskovar
Lado Leskovar med otroci v afriški državi Burkina Faso. Foto: Primož Lavre

Unicef je organizacija v okviru Združenih narodov, ki se posveča otrokom in skrbi za njihovo preživetje, zaščito in razvoj. Praksa te organizacije v svetu je, da sodeluje z znanimi osebnostmi, zato je seznam njihovih ambasadorjev skorajda neskončno dolg - od Rogerja Moora in Mie Farrow do Shakire, Jackieja Chana in Lionela Messija.

A tudi v Sloveniji je kar nekaj znanih obrazov, ki so združili moči z Unicefom. Veliko pozornosti je tako vzbudila novica, da se pevka Nuša Derenda odpravlja na obisk Zambije in tamkajšnjih otrok, a o tem pozneje.

Trije nacionalni ambasadorji
Nacionalni slovenski ambasadorji Unicefa so trenutno trije - nekdanja nogometaša Marko Simeunovič (danes uspešen poslovnež) in Zlatko Zahovič (danes športni direktor NK Maribor) ter pevec Lado Leskovar. Kot je za MMC dejala Unicefova predstavnica Maša Gorjup, je prav Leskovar med trojico najbolj dejaven, saj je v okviru Unicefovih programov že obiskal Burkino Faso in Šrilanko, imeni iz nogometnega sveta pa se na tovrstno pot nista še nikoli odpravili. Sta pa bili v preteklosti izredno aktivni šansonjerka Vita Mavrič in igralka Milena Zupančič, ki pa sta Unicef zapustili zaradi domnevnih nepravilnosti in nezakonitosti. Spomnimo, Unicefov amasador dobre volje je bil pred leti tudi Boris Cavazza.

Po besedah Gorjupove lahko Unicefov ambasador postane nekdo, ki je ugleden in prepoznaven na svojem področju, s čimer organizaciji pomaga uresničevati glavni cilj, to je pomoč otrokom v svetu. "Večkrat so del odprav na teren, ker s svojim vplivom in prepoznavnostjo privlačijo pozornost medijev. Na ta način pomagajo zbirati sredstva v naših akcijah," je dejala.

Podpornikov je več
Poleg tega pa je več znanih ljudi tudi Unicefovih podpornikov. Mednje sodita rokometaša, brata Miha in Luka Žvižej, ki sta pred nekaj meseci v podporo akciji Starši otrok sveta posnela tudi videosporočilo. Tej akciji, v okviru katere sodelujoči vsak mesec prispevajo izbrani znesek za Unicefove programe pomoči, sta se pridružila tudi priznana igralca Marko Mandić in Pia Zemljič, z Unicefom pa sodeluje še en znani slovenski par, igralka Iva Kranjc in oglaševalski strokovnjak Aljoša Bagola. Zgledno je tudi sodelovanje z igralcem in voditeljem Ladom Bizovičarjem, ki je že večkrat vodil dražbo Punčk iz cunj, kateri so priskočili na pomoč tudi številni slovenski modni oblikovalci, ki so izdelali unikatne punčke iz blaga.

Priložnostno sta z Unicefom sodelovala na primer tudi košarkarja Jaka Lakovič in Rašo Nesterović, se pa slovenski Unicef dogovarja s Košarkarsko zvezo Slovenije za intenzivnejše sodelovanje v prihodnje. Slovenski rokometaši pa so z Unicefom že "pobrateni," aprila so namreč organizaciji izročili ček za 1.000 evrov.

"Nuša si je želela sodelovati z nami"
Kakšna pa je torej zgodba z Nušo Derenda, ki se bo v nedeljo pridružila Unicefovi odpravi v Zambijo? V prestolnici Lusaka bo obiskala center za podhranjene otroke, kjer Unicef pomaga oslabljenim otrokom s programom terapevtskega hranjenja, matere pa ozavešča o prednostih dojenja in ustreznega hranjenja otrok. "Nuša Derenda še ni Unicefova mesečna darovalka, bo pa to postala. Z nami je že večkrat sodelovala. Na odpravo v Zambijo jo je povabil Unicef, saj je ugledna pevka, prepoznavna in verodostojna oseba. Želela je sodelovati z Unicefom, zato je z veseljem sprejela naše povabilo. Na odpravo bo šla prvič, spoznala bo, kako Unicef pomaga otrokom na terenu. Sicer pa je namen tovrstnih odprav ta, da pridobimo avdio- in videomaterial, ki ga pozneje uporabimo za akcije zbiranja sredstev," je pojasnila Gorjupova, ki je poudarila, da nikakor ne gre za turistično odpravo, ampak za delovni obisk terena.

Znani Slovenci se z Unicefom povežejo na različne načine. Nekatere povabi sama organizacija, včasih pa sami navežejo stike in izrazijo željo, da bi pomagali.