Slovenski zmaj na ahmedabadskem nebu. Foto: Zmajsko društvo KAP Jasa
Slovenski zmaj na ahmedabadskem nebu. Foto: Zmajsko društvo KAP Jasa

Mednarodni zmajski festival IKF Gujarat je potekal en teden, od 7. do 14. januarja. V tem času je prek 200 tujih in 500 indijskih zmajarjev v zrak spustilo na stotine zmajev. Kot so za MMC pojasnili iz slovenskega zmajskega društva, so na festivalu najbolj izstopali tradicionalni zmaji jugovzhodne Azije, predvsem pojoči vietnamski in umetelno izdelani orjaški zmajev z Balija. "Sicer pa je ta festival priložnost, da izdelovalci zmajev pokažemo, kaj zmoremo, kako neomejena je naša domišljija in kaj lahko še zdrži material," so dejali.

Sorodna novica "Toliko, kot imamo vetrnih elektrarn, je tudi ljudi, ki spuščamo zmaje"

"Vsi so prišli gledat zmaje"

Slovenci so bili navdušeni nad odlično obiskanostjo festivala. "Na glavnem prizorišču v mestu Ahmedabad je na desettisoče gledalcev. V manjših mestih – manjših v narekovajih, saj ima Surat pol milijona prebivalcev, Vadodara pa dva milijona – pa imaš občutek, da pridejo zmaje gledat vsi. Nepregledne množice ljudi nad zmaji so nas v vsakem kraju spodbujale in se navduševale nad našimi letečimi umetninami."

Festival so poleg mesta Ahmedabad gostili tudi drugi kraji v zvezni državi Gudžarat. Slovenska ekipa je bila izbrana, da obišče Vadodaro, Surat, Kevadiyo z največjo skulpturo na svetu (182-metrskim kipom Sardarja Patela, združitelja Indije), v hribih pa nekdanjo britansko plantažo tikovine, danes pa turistični kraj Saputaro. "Povsod za nas sprejeli neverjetno širokosrčno, z darili, rožami, petjem in plesom – in seveda obveznimi pozdravnimi nagovori pomembnih politikov," so dodali v KAP Jasa.

Slovenci niso mogli prehvaliti organizacije festivala: "Vse je bilo izjemno – od letalskih kart, vseh prevozov od mesta do mesta, namestitev v krasnih hotelih, odlične indijske hrane ... in seveda varna letalna polja, spremstvo na avtobusih in takojšen posluh za vsako željo – saj bi rekli za vsako težavo, a težav sploh ni!"

Nebo, polno zmajev. Foto: Nikunj Raghvani
Nebo, polno zmajev. Foto: Nikunj Raghvani

Predstavili so se s 15 zmaji

Zmajsko društvo KAP Jasa je trenutno edino društvo v Sloveniji, ki se ukvarja z izdelavo in spuščanjem zmajev ter s fotografiranjem iz zraka s pomočjo zmajev. Letos jih je gudžaratska vlada že drugič povabila, da zastopajo Slovenijo na tem največjem zmajskem festivalu. S seboj so prinesli trideset kilogramov zmajev (kar bi skorajda zapletlo njihov let), med njimi šestmetrskega velepsa s petnajstmetrskim repom, žabo in pasjega pirata, en kup delt, jadralcev in japonskih rokkakujev, in seveda njihov največji ponos, 22 metrov dolgo človeško ribico, ki je simbol neokrnjene slovenske narave.

Torkov kviz - Mednarodni festival spuščanja zmajev v Gudžaratu

Utrinke z zmajskega festivala si oglejte v galeriji.