Kurenti bodo spet preganjali zimo. Foto: BoBo
Kurenti bodo spet preganjali zimo. Foto: BoBo
Pustni čas bo letos trajal 10 dni. Foto: BoBo
Oblast prevzele pustne maske

Ptujski župan je ob 14. uri predal oblast v mestu princu karnevala, vitezu dornavskemu Miroslavu Slodnjaku, sledila pa je predstavitev etnografskih skupin s Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in skupin iz drugih krajev Slovenije.

Ptujski župan, ki je sicer tudi sam že od zgodnjega otroštva zvest kurentovi tradiciji, je ob predaji oblasti dejal, da še nikoli ni tako težko kot letos čakal naslednjih deset dni. Princu karnevala je, kot je dejal, zapustil prazno občinsko blagajno, če bo ta ob koncu Kurentovanja v njej kaj pustil, pa toliko boljše.

"Želim si, da bi ta pozitivna energija, ki seva danes iz najstarejšega in najlepšega slovenskega mesta, v kratkem preplavila vso Slovenijo in upam, da tudi trojanski grič ne bo zadržal pozitivne energije," je dejal Čelan. Princ karnevala mu je obljubil, da bo ključ mesta lepo pazil, blagajna pa, da bo še naprej ostala prazna.

V pustnem času pričakujejo vsaj 150.000 obiskovalcev
Potem ko je bilo lansko kurentovanje eden izmed osrednjih dogodkov, ki jih je najstarejše slovensko mesto gostilo v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK), tudi letošnje ne bo nič manj odmevno, čeprav bo nekaj manj prireditev in predvsem denarja - za javne prireditve bodo organizatorji letos razpolagali s proračunom v višini okoli 350.000 evrov -, zagotavlja vodja prireditve Branko Brumen.

Skupno se bo do 12. februarja tako zvrstilo več kot sto prireditev javnega pomena, na katerih pričakujejo kar 15.000 udeležencev iz 15 držav in vsaj 150.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Že na današnjem odprtju festivala se je po ocenah organizatorjev zbralo okoli 10.000 obiskovalcev.

Srečanje mask z vsega sveta
Ena izmed osrednjih prireditev bo EtnoFest, kjer se bodo že prvi dan srečali tradicionalni pustni liki in maske iz različnih celin sveta.

Vrhunec pa bo zagotovo naslednjo nedeljo, ko bo slovensko karnevalsko mesto gostilo mednarodno pustno povorko, na kateri se bo v svojih opravah, kreacijah in koreografijah ter doživljanju karnevalskega duha predstavilo več kot 4.000 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Belgije, Srbije, Makedonije, Grčije in Nemčije. Letošnje Kurentovanje bo še posebej slavnostno, saj mineva 140 let od prve povorke, organizatorji pa s sloganom letošnjega kurentovanja obiskovalce vabijo, da prebudijo mističnost v sebi.

Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex tempore Karneval 2013, strokovnjaki in raziskovalci pa bodo o kulturni dediščini s poudarkom na pustnih šegah razpravljali 5. februarja na strokovnem simpoziju. S prireditvijo Mestni pustni korzo bodo obeležili 140. obletnico prve pustne povorke na Ptuju, dogajanje pa se bo v skladu s tradicijo zaključilo s torkovim pokopom pusta 12. februarja.

Sicer pa so, kot poroča Radio Slovenija, začetek pustnega časa ponoči tudi v spodnjem Podravju zaznamovali na različne načine, že to popoldne pa bodo oblast v številnih občinah prevzeli pustni liki. In tako bo vse do konca pustnega časa, ki bo letos trajal deset dni.

Oblast prevzele pustne maske