Ljubljana bo v novoletnih lučkah zasijala 3. decembra, druga mesta pa bodo luči prižgala dva dni pozneje. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana bo v novoletnih lučkah zasijala 3. decembra, druga mesta pa bodo luči prižgala dva dni pozneje. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Maribor bo okrašen tako kot lani, poleg tega pa bodo na Trg revolucije postavili 7,5 m visok stožec, ki simbolizira novoletno drevo. Foto: Katja Soršak

V večini slovenskih mestnih občin bodo praznične luči prižgali v soboto, 5. decembra, nato pa bodo te gorele vse do prvih dni novega leta 2010. Izjema je Ljubljana, kjer bodo, kot velja že za tradicijo, mesto svečano razsvetlili 3. decembra, na rojstni dan našega velikega pesnika Franceta Prešerna.

V prestolnici bo pestro vse do 2. januarja
V prestolnici bo sicer ves december veselo - tradicionalno bodo zaživele stojnice ob Ljubljanici in praznični sejem na Pogačarjevem trgu, mesto pa bosta kot vsako leto obiskala tudi dva decembrska dobra moža - Miklavž (5. decembra) in Dedek Mraz, ki bo ljubljanskim malčkom mahal vsak dan od 26. do 30. decembra. Skratka, v teh dneh bodo na svoj račun prišli otroci - na Prešernovem trgu se bodo zvrstile tudi številne lutkovne, cirkuške in plesne predstave, nastopili bodo čarodeji ipd.

Kot še pravijo v Mestni občini Ljubljana, bodo za poseben čar v središču mesta poskrbeli lajnarji (15. do 23. 12.) in mladi glasbeniki med 17. in 23. 12. Novosti sta tudi glasbeni program na Pogačarjevem trgu in silvestrovanje v Križankah. Na Prešernovem trgu, kjer bodo tradicionalno dočakali tudi novo leto, pa se bodo v zadnjih dneh leta in prvih dneh novega leta zvrstili številni znani glasbeniki, in sicer: Severina, Modrijani, Čuki, Alya, Jan Plestenjak, Nuša Derenda, Kingston, Rebeka Dremelj, Karma, Natalija Verboten, Šank Rock in Hari Mata Hari.

Maribor še bolj prazničen kot do zdaj
Maribor bo, kot so nam pojasnil na mestni občini, okrašen tako kot lani, poleg tega pa bodo na Trg revolucije postavili 7,5 m visok stožec, ki simbolizira novoletno drevo. Iz njega izhajajo valovnice s svetlobnimi kroglami, po mestnih ulicah pa se bo vilo sedem svetlobnih niti, pravijo na MO Maribor in dodajajo, da bodo v novih barvah decembrsko vzdušje pričarali tudi svetlobni šopki na Starem mostu ter smreka v krožišču na Glavnem trgu in smreka na Trgu svobode.

Novoletna okrasitev mesta bo sicer stala med 150.000 in 200.000 evri, večina krasitve pa bo končana do Miklavževega oz. do 12. decembra. Več o dogajanju v drugem največjem slovenske mestu bo znanega v naslednjih dneh.

Lučke bo Kranju prinesel Miklavž
V mestni občini Kranj so se skupaj s še nekaterimi mestnimi občinami odločili, da bodo zaradi svetlobnega onesnaževanja okolja lučke prižgali šele po 3. decembru. Kranju jih bo prinesel Miklavž s svojim spremstvom 5. decembra. Prvi od treh dobrih mož je za najmlajše pripravil tudi darila, ki jih bo razdelil med več kot 600 najmlajših, zbranih na Glavnem trgu.

Sicer pa decembra v Kranju pripravljajo številne zanimive prireditve, kot so bazar kranjskih malčkov (11. december), božično-novoletni sejem (od 14. do 31. decembra), božični koncert zasedbe Perpetuum Jazzile in Nuše Derenda, malčke bo razveselila pravljična dežela (od 14. do 19. decembra) in dežela škrata Krančka (od 20. do 31. decembra), pripravili bodo tudi žive jaslice in seveda silvestrovanje na prostem na Slovenskem trgu.

Koper bo novo leto tradicionalno dočakal v Taverni
Tudi v Kopru se bodo začeli novega leta veseliti 5. decembra, ko bodo v družbi Vlada Kreslina in Malih bogov proslavili slovesen prižig luči. Sicer pa bodo za praznično veselje skrbeli vse do 2. januarja. V tem času se bodo na odru ogrevanega šotora zvrstila številna glasbena imena domače in tuje glasbene scene - poleg že omenjenega Vlada Kreslina še Šank Rock, Karma, Ne me jugat, Kingston, Tinkara Kovač, Trubači, Sons, Platana in drugi. Za najmlajše pripravljajo novoletno tržnico, na najdaljšo noč v letu pa tudi pester glasbeni program in veliki ognjemet na ustaljenem prizorišču v Taverni.

Iz Kopra sicer še sporočajo, da bodo v decembru dobro poskrbeli tudi za hrano in pijačo, obiskovalci pa se bodo lahko zabavali tudi z jahanjem mehanskega bika, igranjem pikada in v lunaparku, privoščili pa si bodo lahko degustacijo vin v vinoteki in leskovačke specialitete.