Brata Slavko in Vilko Avsenik sta s svojim ansamblom tlakovala pot narodno-zabavni glasbi. Foto: BoBo
Brata Slavko in Vilko Avsenik sta s svojim ansamblom tlakovala pot narodno-zabavni glasbi. Foto: BoBo
Sašo Avsenik
Slavkovo glasbeno izročilo nadaljuje njegov vnuk Sašo, ki že nekaj let več kot uspešno nastopa in polni dvorane doma in v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Festival Avsenikov vabi na Gorenjsko

Včeraj se je blizu Avsenikove rojstne hiše Pri Jožovcu na koncertnem večeru, naslovljenem Na avtocesti, zbralo okoli 2.000 obiskovalcev, organizatorji pa do nedelje pričakujejo več kot 6.000 obiskovalcev, ki bodo zveneli po Avsenikovo.

Na odru je le včeraj nastopilo 14 domačih in tujih glasbenikov, do nedelje pa se bo na festivalu zvrstilo več kot 30 priljubljenih domačih in tujih izvajalcev.

Festivala Avsenikov se bo udeležil tudi MMC, reportažo si boste lahko prebrali jutri.

Včeraj je bilo med drugim mogoče prisluhniti tudi idejnemu vodji festivala Gregorju Avseniku, sinu Slavka Avsenika, pa ansamblu Saše Avsenika, ki predstavlja tretjo generacijo Avsenikov. Obadva bosta nastopila tudi danes in v nedeljo. Slišati pa je bilo mogoče tudi najbolj znano Avsenikovo skladbo Na Golici, ki je vse v dvorani spravila na plesišče.

Sobotni večer bo pod naslovom Lepo je biti muzikant ponudil nastope različnih zasedb, ki bodo predstavile Avsenikovih 60 ustvarjalnih let. Nedeljski popoldanski koncert pa bo festivalsko dogajanje sklenil pod imenom Slovenija, od kod lepote tvoje.

Bogata zapuščina bratov Avsenik
Brata Slavko in Vilko Avsenik sta s svojim ansamblom tlakovala pot narodno-zabavni glasbi - veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodno-zabavne glasbe v Evropi. Napisala sta več kot 1.000 skladb, med katerimi je najbolj znana Na golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Prodali so več kot 36 milijonov nosilcev zvoka, za kar so prejeli 31 zlatih plošč, dve platinasti in eno diamantno. Avseniki so nastopili več kot 10.000-krat, domačo gorenjsko glasbo pa ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, vse do berlinske filharmonije.

Avseniki se lahko pohvalijo tudi z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe.

Narodno-zabavni muzikal Bila sva mlada oba
Lani je Slovenski etnografski muzej Avsenikovo glasbo vpisal med slovensko nesnovno kulturno dediščino, po glasbi bratov Avsenik pa je v režiji Jaše Jamnika nastal tudi prvi narodno-zabavni muzikal, naslovljen Bila sva mlada oba. V njem je več kot tisoč zgodbic, ki sta jih uglasbila Slavko in Vilko Avsenik, združenih v muzikal, v katerega je vpletenih 11 napevov iz cvetobera njunih melodij.

Muzikal bo veliko premiero doživel 7. septembra v ljubljanskih Križankah.

Festival Avsenikov vabi na Gorenjsko