Karolina je te dni izjemno zaposlena, saj kot vinska kraljica obiskuje vinorodne kraje po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Karolina je te dni izjemno zaposlena, saj kot vinska kraljica obiskuje vinorodne kraje po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da tisti, ki vino pridelujejo, tega spoštujejo, ga cenijo, ker vedo, koliko dela, truda in ljubezni je bilo vanj vloženega čez celo leto. Po drugi strani pa se mi zdi, da je vino prevečkrat predstavljeno v negativni luči.

Karolina Kobal o odnosu Slovencev o vina.
Vino
Karolina Kobal je prepričana, da ljudje, še posebno mladi, ne vedo dovolj o kulturnem pitju vina. Foto: EPA
Bonton pri pitju vina

"V petek sem bila pri Benčinovih, pri lanskoletni kraljici vina Maji Benčina, v soboto je bilo najbolj pestro, saj sem bila kar na petih prireditvah. Že zjutraj na otvoritvi Ljubljanske vinske poti, nato v domačem kraju Vrhpolju, kjer smo priredili že tradicionalno martinovanje, ko vsi odprejo svoje kleti," je vinska kraljica razložila začetek svojega vinskega maratona in nadaljevala: "Nato sem obiskala še Šmartno v Brdih, Dobravo, Vipavski hram, v nedeljo Brnje na Vipavskem, danes sem v Jeruzalemu oz. Ormožu, nato me v soboto čaka še Črnomelj in v nedeljo Šmarje pri Jelšah."

In kako praznuje vinska kraljica?
Sicer pa Karolina in njeni domači martinovo načeloma praznujejo skupaj z vaščani Vrhpolja, trgačem pa se vsako leto zahvalijo tako, da jim podarijo kakšno steklenico novega vina, a šele pozneje, decembra. Vinska kraljica nam je zaupala, da je, kolikor ve, letošnja letina zelo dobra in da so vinarji in vinogradniki po Sloveniji z njo kar zadovoljni.

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Mošt velja za nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovu spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko blagoslov opravi nekdo, ki se preobleče v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih Slovenije tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (ali druga perutnina) in mlinci.

Karolinino najljubše vino je pinela, avtohtono vino iz zgornje Vipavske doline, od koder izhaja tudi sama: "Pinelo imam tudi za svoje kraljičino vino."

"Tisti, ki vino pridelujejo, ga tudi spoštujejo"
Vinsko kraljico smo povprašali tudi, kaj meni o kulturi pitja vina v Sloveniji. "Mislim, da tisti, ki vino pridelujejo, tega spoštujejo, ga cenijo, ker vedo, koliko dela, truda in ljubezni je bilo vanj vloženega čez celo leto. Po drugi strani pa se mi zdi, da je vino prevečkrat predstavljeno v negativni luči. Na primer, če kdo povzroči prometno nesrečo ali pa je pod vplivom alkohola, je kar 'vinjen', kar pa sploh ni nujno. Verjetno je pil kakšno drugo, žgano pijačo ali pa kakšne redbullvodke. In to meče tudi slabo luč na vino."

"Treba je poudarjati tudi pozitivne lastnosti, ki jih vino ima, tudi za naše zdravje. Preprečuje nastanek srčno-žilnih bolezni, vsebuje antioksidante, ki naš videz ohranjajo mlajši, in tako naprej. Seveda pa le, če ga pijemo v zmernih količinah," razlaga kraljica vina in dodaja, da so po njenem mnenju predvsem mladi premalo poučeni o kulturi pitja vina: "Tudi sama sem o vinu vedela premalo. Kakšno vino, ob kateri priložnosti, ob kakšni hrani itd."

Kako uživati ob vinu?
"En kozarček vina ob kosilu tudi obrok naredi bolj umirjen. Bolj uživaš v hrani, vse skupaj bolj občutiš. Zdi se mi, da en kozarec vina res ne more škoditi," še pravi vinska kraljica in dodaja, da po njenem mnenju kulturno pitje pomeni, da vino pijemo z užitkom, ob hrani, v majhnih količinah in da se mu res posvetimo, "torej da uporabimo vse svoje čute - vid, vonj, okus".

V videu na desni pa si lahko ogledate tudi prispevek o bontonu pri pitju vina iz oddaje Dobro jutro.

Mislim, da tisti, ki vino pridelujejo, tega spoštujejo, ga cenijo, ker vedo, koliko dela, truda in ljubezni je bilo vanj vloženega čez celo leto. Po drugi strani pa se mi zdi, da je vino prevečkrat predstavljeno v negativni luči.

Karolina Kobal o odnosu Slovencev o vina.
Bonton pri pitju vina