Alya in Neno Belan sta se spoznala pred približno letom dni in iz poznanstva je nastalo sodelovanje, ki ga bosta predstavila na letošnji Emi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Alya in Neno Belan sta se spoznala pred približno letom dni in iz poznanstva je nastalo sodelovanje, ki ga bosta predstavila na letošnji Emi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Avtorja glasbe: Neno Belan in Zvonimir Zrlić
Avtor besedila: Tonči Pajkin
Avtorji aranžmaja: Neno Belan, Zvonimir Zrlić in Žare Pak

To bo šesti nastop na Emi za Alyo in prvi za Belana. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Belan je lani je osvajal hrvaške lestvice s skladbo Anđela, Anđele, medtem ko je Alya s singli Car, Moja pesem in Za naju. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Alya je leta 2013 je praznovala 10. obletnico kariere. Konec lanskega leta pa je izdala tretji studijski album Car, ki ga je poimenovala po uspešnici Car, z njim pa je uprizorila koncert nad oblaki (ob boku Massima Savića), ki se je zgodil v okviru dogodka MINGL . Na albumu je končalo še devet pesmi, med njima izstopata še Zlaži se mi, ki je najbolj predvajana pesem na radijskih postajah leta 2013, in Moja pesem, s katero je Alya proslavila 10. obletnico glasbenega ustvarjanja. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Belan priznava, da je bil včasih bolj navzoč na slovenskih odrih, kot je danes. Da so razmere na koncertnih prizoriščih drugačne, je potrdil tudi Alya. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Trenutno se mudita v enem izmed ljubljanskih studiev, kjer izpopolnjujeta svojo pesem za Emo. Za zdaj še ni znano, ali jo bosta predstavila v slovenskem ali angleškem jeziku. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Belan je splitski kantavtor, ki trenutno živi na Reki. Elektrotehnik po poklicu je nase najprej opozoril v skupini Đavoli, s katero je hitro dosegel velik uspeh na območju nekdanje Jugoslavije in pustil z njo sled s skladbami, kot so Pričaj mi o ljubavi, Stojin na kantunu, Bambina, Dani ljubavi, Ja volim je, Ostani uz mene, Dugo toplo ljeto in druge. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Alya o pesmi: "Je vesela poletna pesem, ki te spravi v dobro voljo." Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Alya in Belan želita na Emi samo dobro predstaviti svojo novo pesem. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Alya in Neno Belan o EMI

Zgodovina nastopov Alye na Emi sega v leto 2003, ko je nase opozorila s pesmijo Exploziv(no), toda pravi preboj se je zgodil šele leto pozneje, ko se je vrnila na izbor s pesmijo Fluid. Zadnjič je nastopila v duetu z Rudijem Bučarjem, vmes pa se je na izboru pojavila dvakrat (ko je predstavila pesmi Vizija in Exxtra).

Več o izboru EMA 2015 najdete na:
- uradni
strani Facebooka,

- Instagramu
- in na naši interaktivni podstrani.

Do izbora bomo na MMC-ju objavili pogovore z vsemi nastopajočimi. Poleg Alye in Nena Belana so to še Clemens, I.C.E., Jana Šušteršič, Maraaya, Martina Majerle, Rudi Bučar in Tim Kores - Kori.

Šest let po prepevanju pesmi Zadnji dan se vrača na Emin oder. Ob njej bo prekaljeni glasbenik Neno Belan, ki je v svoji karieri dvakrat nastopil na nacionalnem izboru za pesem Evrovizije na Hrvaškem - Dora. Letos pa se je glasbenik, ki je za številne prva asociacija, ko slišijo pesem Sunčan dan, odločil, da pesem prijavi na Emo. Po pesmih Mesec moj in mesec tvoj, ki jo je posnel s Kovačevo in S Mure na more Jadransko, ki jo je posnel s Kreslinom, bo to Belanov tretji duet s kakšnim slovenskim izvajalcem.

Z glasbenikoma, ki izpopolnjujeta svojo pesem v enem izmed ljubljanskih studiev, smo pred nastopom izmenjali nekaj besed o Emi in njunem trenutnem ustvarjanju.


Alya, potem ko ste leta 2009 na izboru združili moči z Rudijem Bučarjem, zdaj prihajate z Nenom Belanom. Kako je prišlo do tega sodelovanja?
Alya: Prišlo je spontano. Nena spoštujem in cenim, saj je že vrsto let na sceni in spomnim se njegovih skladb, ki sem jih poslušala v mlajših letih ...

Neno Belan: To zdaj tako govori, ker sedim poleg nje (smeh) …
Alya: (Smeh). Ko sem prejela povabilo na Emo, mi je moj producent Žare Pak, ki že dolga leta sodeluje z Neno Belanom, predlagal, da narediva nekaj skupaj. Preverili smo, ali lahko sodeluje tuj avtor, in odgovor je bil pritrdilen. To se mi je zdelo zanimivo, in ko sem slišala pesem, sem takoj vedela, da bova dober duet (smeh).

Zame je velika čast, da bova na odru skupaj. Hkrati sem vesela, da znova prihajam na Emo, ker me na njej ni bilo že pet let (smeh). Znano je, da imam Emo zelo rada in da grem na njo z vso vnemo – z namenom, da pokažem nekaj novega in da pri tem uživam. Rada imam projektno delo, toda v Sloveniji ni veliko dogodkov, na katere bi se lahko pripravljal dalj časa. Prav zaradi tega je poseben nastop na Emi, saj lahko v času priprav dodelaš scenski nastop, koreografijo, vokalne linije …

Neno, koliko ste prej poznali Alyo: njeno glasbo in delo?
Neno Belan: Ne poznam je dolgo. Spoznala sva se pred letom dni prek najinega producenta Žareta Paka. Do sodelovanja pa je res prišlo spontano. Letos sva med enim izmed druženj s prijateljem Zvonimirjem Zrilićem, nekdanjim članom skupine Riva, ki je zmagala s pesmijo Rock Me Baby na Evroviziji leta 1989, znova poprijela za kitari. Ustvarila sva pesem, ki spominja na evropop. Svoje je dodal Zvonimirjev prijatelj, ki je napisal besedilo, in nastala je pesem Misunderstandings.

Zanjo sva z Zvonimirjem rekla, da bi jo lahko prijavila na predizbor za pesem Evrovizije, ampak ker Hrvaška že dve leti ne sodeluje na izboru, je bila logična izbira prva soseda. V Ljubljani imam veliko prijateljev, zato sem poklical Žareta in mu povedal, da imam pesem, ampak ob tem sem poudaril, da je narejena za duet. Pomislili smo na Alyo, pesem smo ji dali v poslušanje in bila ji je všeč. Tako se je vse začelo …

Neno, kakšne so vaše izkušnje z Doro? Tam ste nastopili dvakrat.
Neno Belan: Nikoli nisem zmagal, toda dosegel sem tam šesto, sedmo mesto. Prvič sem nastopil leta 1995 in zadnjič pred 12 leti. Toda ta pesem, ki jo pripravljava za Emo, je veliko boljša od prejšnjih na Dori.

Marsikateri Slovenec še vedno ob vašem imenu najprej naredi vzporednico s pesmijo Sunčan dan. Kaj je bilo po vašem mnenju tako posebnega na njej, da so jo ljudje vzeli za svojo?
Neno Belan: To je ena izmed mojih najbolj uspešnih pesmi v moji karieri. Ljudje jo imajo radi, ves čas je stalni člen v naših koncertnih repertoarjih. Toda k njenemu uspehu je prispevala vrsta dejavnikov. Nastala je leta 1993. Optimistična pesem s spodbudnim refrenom v precej depresivnih časih, saj je bila takrat vojna. In čez noč je postala pesem velika uspešnica na Hrvaškem in tudi v drugih državah nekdanje skupne države.

Kakšen je vajin odnos do duetov? Nekateri gledajo nanje kot intimen akt, kako je v vajinem primeru?
Neno Belan: V karieri sem bil del številnih duetov, toda moram poudariti, da se prav nobeden ni zgodil načrtovano, toda vsi spontano. Vsak duet je zame nova izkušnja, saj sodelujem z drugim glasbenikom, ki ima drugačno energijo od mene. In ko se dve energiji združita, nastane tretja – zelo zanimiva in dobitna – energija.
Alya: Zelo rada delam z ljudmi, ki so drugačni, saj nas na koncu poveže glasba – kar je njeno poslanstvo. To je moj drugi duet in se ga zelo veselim.

Angleščina ali slovenščina? V katerem jeziku bo pesem, s katero se bosta predstavila na Emi?
Alya: Trenutno obstaja angleški, toda še čakamo na slovensko različico besedila. Rada bi jo zapela v slovenščini.
Neno Belan: Pesem je nastala v angleščini, toda v prvi fazi nismo vedeli, da bo pristala na Emi. Ker bomo nastopili v Sloveniji, bi radi naredili slovensko različico. V pripravi pa je tudi hrvaška različica besedila za hrvaško trg.

Alya, v zadnjem intervjuju ste omenili, da si želite nastopati na Hrvaškem. Je duet z Nenom en korak bližje k temu?
Alya: Sem zelo spontana in ne delam rada načrtov. Kar ti je namenjeno, se zgodi. Ker imam po mamini strani malo hrvaških korenin, si to želim. Toda vedno sem pela v slovenščini, hrvaščini in angleščini, tako da nimam težav z jeziki. Rada se učim. Na primer med pripravami za snemanje skladbe, ki smo jo predstavili na svetovnem rokometnem prvenstvu v Katarju, sem morala izboljšati svojo angleščino, kar mi je predstavljalo svojevrstno zabavo. Zdaj ob Nenotu še malo izboljšujem hrvaščino. Toda prepuščam se toku.

Kakšna izkušnja je bil nastop na odprtju svetovnega rokometnega prvenstva v Katarju?
Alya: Nora. Tam se je zbralo 24 izvajalcev iz različnih držav. In šlo je za tako velik projekt, da si sprva sploh nisem znala predstavljati, kaj me čaka. Sam nastop v Katarju je bil presežek sodelovanja, ki se je začel že v pariškem studiu, kjer smo snemali pesem. Bila sem počaščena, da sem lahko delila oder s kraljevo družino in izvajalci, ki so velike zvezde v svojih državah. Mi poznamo svoje okolje, vemo, kdo so velike zvezde v ZDA in mogoče v Nemčiji, Italiji … Potem pa se konča. Z nami pa je bila na primer Nyusha, ki je velika zvezda v Rusiji … Precej sem se družila z brazilskim predstavnikom Lucasom Silveirom, ki sem mu tudi dala v poslušanje svojo pesem Brazil. In nad njo je bil tako navdušen, da jo je delil med svojimi oboževalci na družbenem omrežju Facebook.

Neno, kaj se dogaja z vašimi koncerti v Sloveniji? Včasih ste bili bolj navzoči na slovenskih odrih.
Neno Belan: V zadnjih desetih letih smo res manj. V 80. in 90. letih smo prepotovali celo Slovenijo, toda potem je prišlo do zamenjave generacij, s katero se je tudi zgubila ta povezanost z izvajalci iz nekdanje skupne države. Tako da še nastopamo v Sloveniji, toda manj kot včasih.

Kakšna odskočna deska je nastop na Emi?
Alya: Ema je zelo gledan televizijski dogodek, sicer so obstajala leta, ko je bilo manj zanimanja za njo, ko se ni vedelo, ali sploh bo … Mislim, da je to lepa tradicija. In rada imam tradicije. Všeč mi je, da jo ohranjamo z Emo. Konec koncev sem na njej doživela začetke svoje kariere in se na njej počutim zelo domače. Mislim, da me je še najbolj zaznamoval nastop, ko sem predstavila Fluid. Ema me je tisto leto vrgla v vesolje. Zgodil se je preskok, saj je bil tisti nastop tako poseben in drugačen za tiste čase.

Kakšne so želje za Emo?
Neno Belan: Da se imamo dobro in da čim bolj uspešno predstavimo pesem slovenskemu občinstvu. Ne razmišljava o zmagi, kajti meniva, da imava pesem, ki si zasluži dobro promocijo.
Alya: Kot glasbenik želiš svojo pesem predstaviti čim širšemu številu ljudi in Ema je zelo dobra priložnost za to. Glasba je druženje.

Avtorja glasbe: Neno Belan in Zvonimir Zrlić
Avtor besedila: Tonči Pajkin
Avtorji aranžmaja: Neno Belan, Zvonimir Zrlić in Žare Pak

Alya in Neno Belan o EMI