Tinkara Kovač v objemu z makedonsko predstavnico Tijano. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tinkara Kovač v objemu z makedonsko predstavnico Tijano. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Slovenija in Malta
Slovenija s predstavniki Malte, ki so sinoči izkoristili prav vse trike z vidika promocije na zabavi potem - od petja od druženja z drugimi državami. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

"Vsak pritisk je nepotreben. Vsi izvajalci se trudimo po svojih najboljših močeh," je za MMC dejala ena izmed večjih letošnjih favoritk Sanna Nielsen, ki se ji je letos po sedmih poskusih na nacionalnem izboru le uspelo uvrstiti na Evrovizijo, in sicer s čutno balado Undo. Sedmica je njena srečna številka, se je šalila v pogovoru in dejala, da je letos najboljše leto, da nastopi tu, čeprav se je lani vse skupaj dogajalo le nekaj kilometrov stran (natančneje vožnja čez most) v njeni domovini.

Bolj kot pritisk čuti do svojega občinstva in države odgovornost armenski predstavnik Aram MP3, ki bo na odru letos stal popolnoma sam (s čimer bo povečeval dramatiko pesmi Not Alone), za kar pravi, da zanj ni nobena ovira. V svoji domovini je sicer znan kot komik, voditelj, glasbenik in še bi lahko naštevali, tako da je evrovizijski "šov" nekaj povsem domačega zanj.

Med imeni favoritov je tako še morda najbolj sramežljivo do zdaj deloval norveški predstavnik Carl Espen, ki bo nastopil v drugem polfinalnem izboru (Aram MP3 in Sanna bosta že nastopila jutri), ki prihaja na oder s precej osebno izpovedjo Silent Storm (delo njegove sestrične). "Drugače je, ko stojiš na odru in poješ pesem, ki ti je tako blizu," je dejal za MMC.

A kljub favoritom se letos na Evroviziji čuti ena stvar - odsotnost več držav z območja nekdanje Jugoslavije. Delno rešitev, kako le ne bi ostal prevelik grenak priokus, ker jih ni, je našel črnogorski predstavnik Sergej Ćetković, ki je med drugim v svojo spremljevalno ekipo pevcev povabil tudi staro znanko Eme Martino Majerle (s Quartissimom je na Evroviziji nastopila leta 2009, pela pa je tudi kot spremljevalni vokal ob Maji Keuc in Evi Boto v letih 2011 in 2012).

"Moj svijet je mednarodna pesem, ker na Evroviziji letos ni Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Sta pa tu še Slovenija in Makedonija in upam, da bomo drug drugemu v podporo, čeprav smo ločeni in nastopamo že v prvem polfinalu," je dejal Ćetković.

Več odzivov in utrinkov pa smo zbrali spodaj.