Zaradi pozivov k bojkotu Evrovizije in nemirnih razmer v Gazi in na Zahodnem bregu so varnostne razmere v Tel Avivu zaostrene. Foto: Reuters

Za kakšen vdor je šlo, za zdaj še ni jasno, izraelska televizija je sporočila le, da so se v spletnem prenosu pojavile animirane podobe eksplozij izraelske prestolnice Tel Aviv, ki letos gosti izbor za pesem Evrovizije.

Hamas se na obtožbe ni odzval

Za napad so okrivili palestinsko organizacijo Hamas, ki se pa na obtožbe (še) ni odzvala.

V zadnjih tednih so se sicer pozivi k bojkotu Evrovizije zaradi domnevnega izraelskega nespoštovanja človekovih pravic še okrepili, a do zdaj sodelovanja ni odpovedala nobena država.

Okrepljena varnost v Tel Avivu

Izrael je sicer okrepil varnost, tako da v Tel Avivu oziroma v bližini kongresne dvorane Expo, ki je prizorišče letošnjega glasbenega cirkusa, za varnost skrbi okoli 20.000 policistov. Poleg tega je radiotelevizija Kan vsaki delegaciji dodelila varnostnega svetovalca, ki naj bi pomagal pojasnjevati razmere v državi,

Strah pred nasiljem ob dnevu katastrofe

Ameriško veleposlaništvo je sicer pred dnevi na svoji spletni strani objavilo varnostno opozorilo, da bi lahko teroristične skupine za nasilne proteste in napade izbrale obletnico preselitve veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Ta pa sovpada s tekmovanjem za pesem Evrovizije in dnevom katastrofe (nakba), ko se Palestinci spominjajo ustanovitve države Izrael leta 1948 in potem izgona in bega okoli 750.000 Palestincev.

Za dan katastrofe, ki ga zaznamujejo ravno danes, so že nekaj časa napovedani shodi v Ramali in Gazi.

Hekerji napadli evrovizijski prenos