Nad slovensko žirijo bo bdela Helena Blagne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nad slovensko žirijo bo bdela Helena Blagne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tinkara je začela novo jutro v Köbenhavnu z igranjem na flavto. Foto: Uradna facebook stran Tinkare Kovač

Glasovanje na Evroviziji bo tudi letos razdeljeno na dva dela. 50 odstotkov glasov bodo prispevali gledalci, drugo polovico pa strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo izključno glasbeniki. Predsednica petčlanske žirije je izkušena pevka Helena Blagne.

V žiriji sta se poleg nje znašla še baskitarist Langus Petrovič, ki zadnje čase na odrih spremlja Jana Plestenjaka, hkrati pa tvori dvojec Da Phenomena z Matetom Brodarjem, ter kitarist in pevec skupine Manouche Pikl. Tako Langus Petrovič kot Pikl sta del hišnega ansambla Moje Slovenije.

V žiriji sta tudi novinar in pevec skupine The Toronto Drug Bust Izak Košir ter pevka Alya, ki je na Emi nastopila leta 2009 skupaj z Rudijem Bučarjem, a se jima s pesmijo Zadnji dan ni uspelo uvrstiti na Evrovizijo.

Strokovna žirija bo ocenjevala že nastop na sredini generalki, medtem ko bo lahko slovensko občinstvo svoje glasove prvič oddalo 8. maja, ko se bodo predstavili vsi izvajalci. Tinkara Kovač bo nastopila kot 14. po vrsti.

Uspešno opravljena prva vaja
Tinkara je z ekipo že sinoči opravila prvo vajo. "Vaje so seveda za to, da se vadi. Tako da bomo določene malenkosti še dodelali in popravili," je za MMC dejal vodja slovenske delegacije Aleksander Radič in dodal: "Naša ekipa je zelo profesionalna in do prave mere kritična do sebe."

Razpoloženje v slovenski delegaciji je na visoki ravni, sedma sila na Evroviziji pa je še posebej navdušena nad Tinkarinim glasom in njenim igranjem na flavto. A časa za počitek ni veliko. Že zvečer ekipo čaka nastop v Euro Fan Cafeju.