Skupina je nastala leta 1993, ko sta se srednješolca, Boštjan Dermol in Gaber Marolt, sicer sošolca, odločila ustanoviti glasbeno skupino, predvsem zaradi podobnega glasbenega okusa. Danes poleg omenjenih skupino sestavljajo še kitarist Teodor Amanović - Toš, basist Marko Furek in klaviaturist Dejan Štuhec. Foto: Osebni arhiv skupine
Skupina je nastala leta 1993, ko sta se srednješolca, Boštjan Dermol in Gaber Marolt, sicer sošolca, odločila ustanoviti glasbeno skupino, predvsem zaradi podobnega glasbenega okusa. Danes poleg omenjenih skupino sestavljajo še kitarist Teodor Amanović - Toš, basist Marko Furek in klaviaturist Dejan Štuhec. Foto: Osebni arhiv skupine
Boštjan Dermolj
Nude, ustanovljeni leta 1993, odlikuje opus šestih avtorskih albumov, treh kompilacij, vključno z "live" albumom in številnimi izdajami na drugih kompilacijah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Avtorji besedila: NUDE
Avtorji glasbe: NUDE
Avtorji aranžmaja: NUDE
Nude
Nastopali so v glavnem v Sloveniji, a tudi v sosednjih državah, v Avstriji in na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Dermolj
Nude tudi tokrat vidijo Emo kot priložnost, da širšemu občinstvu predstavijo svojo novo skladbo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nude
Leta 2013 so izdali tri single, ki so se vzpeli na lestvico 2. programa Radia Slovenija, Vala 202, kot tudi na druge. Priredba skladbe Dan ljubezni in balada Še ima te rad sta dosegli 1. mesto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Teodor Amanović - Toš
V letu 2013 so izvedli dva koncerta s simfoničnim orkestrom, v svojem rojstnem mestu Celje in v Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Dermolj
Njihov zadnji album Vzpon LCD-generacije – Analogna ljubezen je del trilogije in pričakujejo še dva dela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nude
Posneli so več kot 20 videov in več televizijskih koncertov na različnih nacionalnih in kabelskih televizijah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Dermolj

"Za nas kot skupino je nastop na Emi vedno pomenil dobro promocijo," je dejal v pogovoru za MMC bobnar Gaber Marolt. Za letošnjo Emo so pripravili pesem, ki bo nadgradnja zvoka z zadnjega albuma Vzpon LCD-generacije oz. na prvem delu trilogije, ki je izšel oktobra z naslovom Analogna ljubezen. "Besedilo bo najverjetneje v angleščini," je ob tem pripomnil Marolt.

V naslednjih dneh si boste lahko na MMC-ju do 3. marca prebrali intervjuje z vsemi izvajalci na letošnji Emi, ki si sledijo po abecednem vrstnem redu:
- Bilbi,
- Muff,
- duet Nermin Puškar in Samuel Lucas
- Omar Naber,
- Rudi Bučar in Elevators
- ter Tinkara Kovač.

Skupina se je do zdaj na Emi vedno predstavila v slovenskem jeziku. Leta 1999 je s pesmijo Ši'z d bes osvojila 13. mesto. Dve leti pozneje z Ni čist greh deseto mesto. Leta 2005 so osvojili šesto mesto s pesmijo Tako lepo si zlomila mi srce, dve leti pozneje pa s pesmijo Element L peto mesto. "Element L je postala tisto leto najbolj predvajana skladba na nacionalnem radiu. In spomnim se tega, da smo strašno veliko vadili spremljevalne vokale, ker smo imeli štiri vokale linije. In letati s skafandri po odru je bilo pravo doživetje," se je spominjal Marolt.

Cel pogovor z njim in pevcem Boštjanom Dermolom si lahko preberete spodaj.


Prvi spomin na Nude na Emi segajo za mnoge v čas, ko je Boštjan še nosil čop in ste prepevali Ši'z d bes. Petič se vračate na Emo, kaj je tokrat pretehtalo, da ste se odzvali povabilu?
Marolt: Dobili smo povabilo RTV Slovenija, ki je prišlo kot plod dolgoletnega sodelovanja in tudi tega, da že ves čas delujemo v okviru ZKP RTV Slovenija. Zato bi to povabilo zelo težko zavrnili. Hkrati pa, ko si omenila naš prvi nastop na Emi, nas vežejo zelo lepi spomini na to obdobje. Imeli smo se zelo lepo. Tudi vsi drugi nastopi so bili za nas lepa promocija. In zdaj, ko je konec olimpijskih iger, lahko rečem, da smo mi vedno sodelovali v olimpijskem duhu in tudi zdaj verjamem, da bo to eno krasno sodelovanje.

Ši'z d bes, Ni čist greh, Tako lepo si zlomila mi srce, Element L. Te pesmi niso nikoli zmagale, ampak vedno so bile odmevne in še danes veljajo za eno najbolj markantnih, ko omeniš besedo Nude. Kakšno težo ima nastop na Emi?
Marolt: Za nas kot skupino je nastop na Emi vedno pomenil eno dobro promocijo.

Tudi letos prihajate na Emo v "duhu" promocije ali obstajajo višji cilji?
Marolt: Avstralski aborigini ne poznajo igre, v kateri bi bil nekdo zmagovalec in nekdo poraženec. Mogoče bi se navezal na prejšnje vprašanje, da so bile te pesmi zelo uspešne. Jaz si želim, da bi bilo tudi tokrat tako.

Po dveh obogatenih poprock skladbah in dveh baladah kaj lahko tokrat pričakujemo od vas?
Marolt: Pripravljamo čisto novo pesem, ki bo nadgradnja zvoka z zadnjega albuma Vzpon LCD-generacije oz. na prvem delu trilogije, ki je izšel oktobra z naslovom Analogna ljubezen.
Dermol: Zanimivo, svežo pesem (smeh).

V svoja besedila ste včasih vnašali kar nekaj pogovornih besed in tudi slenga – tu mislim na skladbi Šiz'd bes in Ni čist greh. Nato pa ste se malce oddaljili od tega. Kaj pripravljate tokrat?
Marolt: Besedilo bo najverjetneje v angleščini, zato glede slenga težko kaj rečem. Nismo pa še odločeni, tako da ...

Ko ste prejeli klic s Televizije Slovenija, je skladba že ležala kje v predalu ali je bila narejena posebej za Emo?
Marolt: Po nekih teorijah vsa glasba že obstaja, ker je to fizikalni trenutek. Neke ideje so že obstajale. Osnutek smo imeli.
Dermol: Nismo pa čakali na klic in nastop na Emo.
Marolt: Komisija na Emi pričakuje od nas posnetek, ki bi lahko bil potencialno predstavljen v Köbenhavnu.

Glede na to, da se je v zadnjih letih Evrovizija spremenila v šov, kakšna je možnost, da ponovite, recimo, vaš nastop, ko ste prišli na oder Eme v oblekah vesoljcev? Koliko ste pripravljeni vložiti v vizualno komponento?
Dermol: Evrovizija ima svoja pravila in pri njej gre po eni strani za predstavitev predstavnic držav sodelujočih. Po drugi strani pa za šov. Ta pa potrebuje celostno podobo s češnjo na torti. Filozofsko gledano, glasba ni tekmovanje in temu ne more biti namenjeno. Ampak če postaneš del tega šova in se zavestno odločiš, da boš šel vanj, obstajajo tudi tu določena pravila, za katere si lahko bolj ali manj konformističen. Če narekuje tvoja vloga pri sodelovanju dodatke, ki so smotrni in gredo v okvir celostne podobe in konteksta, potem je smiselno. Vodilo pa je še vedno glasba. Najpomembnejša je skladba. Na radijski postaji pozneje teh kostumov ne vidimo.

Vizualna podoba je potem v vaših rokah (Dermolovih op. a.)?
Marolt: Ja, do neke mere. Saj je pevec (smeh).

Kako je na Emi za druge člane skupine, ki ste v ozadju in se pretvarjate, da igrate na inštrumente, saj je glasba posneta vnaprej?
Dermol: Veliko raje bi izvajali skladbo v živo, ker smo svojo glasbo vedno izvajali v živo. Tu smo bolj doma kot pri nastopanju na plejbek. Tudi kadar je "fullplejbek" in so posneti vokali, moraš peti in igrati, kot da bi igral v živo, s tem da se zvok in frekvence ne prenašajo po istih kanalih, ker gre za posnetek. Ti pa se moraš vseeno potruditi, da boš prepričal gledalce.
Marolt: Tehnični moment je tu vpleten. Če bi mi vztrajali pri živem nastopu, medtem ko drugi ne, bi bilo zelo težko približati naš živ nastop vsem trikom in bližnjicam, ki obstajajo v studiu. Marsikdo se danes pošali, da lahko tudi nekdo, ki ne zna peti, lahko naredi kakršen koli posnetek. Veseli smo, da na letošnji Emi nastopamo samo kakovostni izvajalci. Če vzamem vsa imena, ki so – izvzamem skladbe, ki jih ne poznam -, bo lahko vsak izmed sodelujočih kvalitetno zastopal Slovenijo in to mislim, da je cilj tega.

S Tinkaro Kovač se boste že tretjič srečali na Emi.
Dermol: Veterani (smeh).

Koliko lahko izkušnje, ki ste jih pridobili na preteklih nastopih na Emi, pomagajo pri pripravi na tokratni nastop?
Marolt: Kar se samega tekmovanja tiče, je isto kot pri veleslalomu. Ni pomembno, kolikokrat si se na prejšnjih igrah odpeljal na njem, če si zdaj dobil zlato medaljo. Je pa zdaj lažje, ker veš, kako se lotiti zadev.
Dermol: Te izkušnje pridejo prav v pripravljalni fazi. Veš za omejitve in s tega vidika je zagotovo pomembno. Vse preostalo pa je odvisno od trenutne forme in skladbe, ki jo predstavljaš.
Marolt: Mogoče se lažje posvetiš umetniškemu momentu, ker se ni treba ves čas ukvarjati z vsebino. Ampak mislim, da razen Omarja, ki je že bil na Evroviziji, nihče od nas ne bo imel težav na domačem odru. Za vse druge pa bo Köbenhavn nekaj novega in bo za vsakogar prinesel trenutek presenečanja, ki se bo tam pojavil.

Katera Ema vam je najbolj ostala v spominu?
Marolt: Zagotovo Ema, kjer smo predstavili skladbo Element L. Takrat mislim, da je bil izbor prvič postavljen v Gospodarsko razstavišče. Organizirana sta bila dva predizborna večera in takrat smo tudi imeli zelo dobro kostumografijo, tako da se nastopa tudi po tem. Element L je postala tisto leto najbolj predvajana skladba na nacionalnem radiu. In spomnim se tega, da smo strašno veliko vadili spremljevalne vokale, ker smo imeli štiri vokale linije. In letati s skafandri po odru je bilo pravo doživetje.
Dermol: S tem smo se najbolj približali živemu nastopu. Zaradi odra, scenografije in luči. Videti je bilo kot eden izmed naših nastopov pred večjimi avditoriji.

Za primerjavo z letom 2007 bo letos o zmagovalcu odločal le glas ljudstva. Koliko boste pogrešali vložek strokovne komisije?
Dermol: Jaz je ne. Najslabše so zame kombinacije obeh svetov. Ljudem daš možnost, da sami izberejo svojega zmagovalca ali pa komisiji. Kadar imata oba prste vmes, ne dobimo pravega zmagovalca.
Marolt: Ali pa dobimo tisto razvpito "kuhinjo".
Dermol: Pa vedno je razkorak, kaj si želijo ljudje in kaj stroka.
Marolt: V končni fazi pa glasbo poslušajo ljudje.

Klišejsko vprašanje: kakšna so pričakovanja za Emo?
Marolt: A ponovim kakšen športni citat?
Dermol: Jaz pričakujem en dober in zanimiv večer.

Avtorji besedila: NUDE
Avtorji glasbe: NUDE
Avtorji aranžmaja: NUDE