24-letnik s pravim imenom Duncan de Moor je lanski zmagovalec Evrovizije. Foto: EPA
24-letnik s pravim imenom Duncan de Moor je lanski zmagovalec Evrovizije. Foto: EPA

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo koronavirus ogrozil tudi izbor za pesem Evrovizije, ki se bo odvijal med 12. in 16. majem. Čeprav so na Nizozemskem odkrili že 82 primerov okužbe z virusom, med drugim tudi v Rotterdamu, organizatorji pravijo, da so v nenehnem stiku z Nacionalnim inštitutom za zdravje in okolje in pripravljeni na ukrepanje.

“Še naprej bomo pozorno spremljali situacijo v Evropi, pripravljeni smo na vse mogoče grožnje in tveganja. Trenutno je še prezgodaj, da bi govorili o možnih razpletih,“ pravi Ingrid Adriaanse, predstavnica za stike z javnostmi. Nizozemska nacionalna televizija, gostiteljica Evrovizije je skupaj z organizacijsko ekipo izbora, preostalimi nizozemskimi mediji in evropskimi televizijskimi hišami predvidela več kriznih scenarijev, med drugim tudi prireditev brez prisotnosti občinstva.

Odločitve glede izpeljave tradicionalnega izbora še niso sprejeli, prav tako niso odpovedali srečanja vodij delegacij, ki se bo odvilo prihodnji teden. "Gre za zelo pomemben del izvedbe celotnega izbora za pesem Evrovizije, saj si želimo slišati načrte nacionalnih televizij," so zapisali v uradnem sporočilu za medije, kopijo tega pa je kasneje na svojem Instagram profilu objavila švedska tiskovna agencija.

Vodje Evrovizije Jona Ola Sanda na srečanju sicer ne bo, saj so na sedežu zveze EBU (Evropske zveze za radiotelevizijo) odkrili primer okužbe s koronavirusom. Kot varnostni ukrep so vsem uslužbencem na zvezi do nadaljnjega prepovedali potovanja. Srečanja se prav tako ne bosta udeležili dve državi – Švedska in Izrael, ki bosta dogajanje spremljali preko videokonference.

Končno odločitev naj bi sprejeli do 1. aprila, takrat se namreč začneta postavljati oder in celotno prizorišče.