Milijoni oboževalcev so razočarani zaradi odpovedi Evrovizije. A zaradi izbruha novega koronavirusa izvedba ni mogoča. Foto: Reuters
Milijoni oboževalcev so razočarani zaradi odpovedi Evrovizije. A zaradi izbruha novega koronavirusa izvedba ni mogoča. Foto: Reuters

Znano je že, da Evrovizijie 2020, ki bi morala biti že 65. zaporedna, ne bo. Vsaj ne v obliki, kot smo je vajeni – z veličastnim odrom, s stotinami nastopajočih in z več tisoč gledalci v dvorani. A morda jo bomo v prirejeni obliki lahko spremljali prek malih zaslonov oz. spleta.

Kot so sporočili z EBU-ja, se o podrobnostih še dogovarjajo, ideja pa je, da bi vsaj na neki način počastili pesmi in izvajalce, pa tudi potolažili na milijone evrovizijskih oboževalcev, ki so razočarani zaradi odpovedi letošnjega izbora. "Osnovni vrednoti tekmovanja, univerzalnost in vključevanje, pa tudi tradicija slavljenja raznolikosti skozi glasbo so zdaj potrebni bolj kot kdaj koli prej," so ob tem zapisali v EBU-ju in dodali, da jih je ravno to spodbudilo k proučevanju možnosti alternativne Evrovizije.

Kakšna bi bila, ni jasno, gotovo pa je, da ne bo šlo za tekmovanje, kot smo ga bili vajeni zadnjih 64 let, ampak zgolj za "alternativni program, ki bo pomagal združiti in zabaval občinstvo po Evropi". Najverjetneje, je poročala TV Slovenija, se bodo odločili za neko obliko revijske oddaje, v kateri se bodo predstavili vsi izvajalci s svojimi skladbami.

10 držav že odločilo, da na Evrovizijo 2021 pošlje iste izvajalce

Kot smo že poročali, je EBU že predtem sklenil, da se pravila za prihodnje leto ne bodo spreminjala, kar pomeni, da letošnje pesmi ne bodo mogle sodelovati na Evroviziji 2021. Vsaka radiotelevizija pa se lahko sama odloči, ali jih bo v letu 2021 zastopal letošnji izvajalec ali ne, so poudarili pri EBU-ju. Do zdaj so se za to, da jih z novo pesmijo zastopa isti izvajalec, odločili v Azerbajdžanu, Belgiji, Bolgariji, Gruziji, Grčiji, Izraelu, Španiji, Švici, Ukrajini in na Nizozemskem.

Podrobnosti glede alternativne oddaje naj bi, kot še pravijo pri EBU-ju, dorekli v naslednjih tednih.