Tekmovanje bo prihodnje leto v Izraelu po zaslugi Nette, ki je letos zmagala v Lizboni. Foto: EPA
Tekmovanje bo prihodnje leto v Izraelu po zaslugi Nette, ki je letos zmagala v Lizboni. Foto: EPA
Lea Sirk bo dobila naslednika, saj bo na izboru sodelovala tudi Slovenija. Foto: David Lotrič Banović

Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji v polfinalu ne bo treba sodelovati, temveč so neposredno uvrščene v finale tekmovanja, ki bo leta 2019 v Tel Avivu.

"Lani si je Netta upala sanjati in je zmagala v Lizboni, zato bo leta 2019 tekmovanje v Izraelu," je pojasnil predstavnik organizatorjev tekmovanja Jon Ola Sand. "Zelo veseli smo, da bo na izboru sodelovalo kar 42 držav, ki si ravno tako upajo imeti enake sanje."

Ob tem je dodal še, da se izraelska ekipa že močno trudi, da bo toplo sprejela tako vse predstavnike kot vse obiskovalce, in obljubil, da bodo pripravili šov, ki si ga bodo zapomnili vsi.

"Ko smo videli, da je Netta Barzilai zmagala in Evrovizijo že tretjič prinesla v Izrael, smo ugotovili, da se sanje resnično uresničujejo. Veselimo se tako tega, da bomo lahko gostili delegacije kar 42 držav, kot tudi vseh obiskovalcev, ki si bodo v živo ogledali nepozaben izbor za pesem Evrovizije, ki ga bo na malih zaslonih gledalo več milijonov ljudi po vsem svetu," pa so pojasnili predstavniki izraelskega organizacijskega odbora.

Nizozemska in Švica bosta predstavnika na izbor poslali že šestdesetič, Grčija bo del spektakla štiridesetič, Hrvaška, Estonija in Slovenija pa se tekmovanju pridružujejo petindvajsetič. Rekord po številu udeležb je tako še vedno v rokah Nemčije, za katero bo 64. izbor za pesem Evrovizije že 63. udeležba.

Poleg Slovenije bodo letos na Evroviziji sodelovale še Albanija, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Belorusija, Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Makedonija, Nemčija, Gruzija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, San Marino, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Ukrajina, Velika Britanija.