Odpoved Evrovizije

Potem ko so se na začetku tedna že pojavila neuradna namigovanja, da naj bi bila letošnja Evrovizija odpovedana, je to zdaj tudi uradno. "Zaradi negotovosti ob širjenju virusa SARS-CoV-2 po Evropi in ob omejitvah ter ukrepih, ki so jih sprejele sodelujoče države ter država gostiteljica, smo sprejeli težko odločitev, da letošnjega izbora ne bo," so organizatorji sporočili prek družbenih omrežij.

Odločitev so sprejeli z mislijo na zdravje izvajalcev, osebja, občinstva in obiskovalcev ter na razmere na Nizozemskem, v Evropi in po svetu. "Ponosni smo, da je izbor za Pesem Evrovizije ljudi brez prekinitve združeval zadnjih 64 let," so še zapisali, "kot vsi vi po svetu pa smo izjemno razočarani, da ga maja letos ne bo."

V dodatnih pojasnilih so zapisali, da v trenutnih razmerah po Evropi, ko stanje zaradi novega koronavirusa v prihodnjih mesecih ostaja negotovo, preprosto ne morejo zagotoviti izvedbe tako obsežnega dogodka v živo. Pojasnili so tudi, da se niso odločili za zamik datuma tekmovanja, ker bi to pomenilo skrajšanje časa priprav, ki bi ga imela do prihodnje Evrovizije letošnja zmagovalna država.

Odpoved Evrovizije
Izjava Jon Ola Sanda o odpovedi Evrovizije 2020

Prav tako po njihovih besedah Evrovizije ni mogoče izvesti brez gledalcev v studiu, saj za izvedbo tekmovanja kljub vsemu potrebujejo številčno ekipo, ki ne ustreza trenutnim omejitvam združevanja na Nizozemskem. Ne želijo pa si niti, da bi Evrovizija izgubila svoj tradicionalni duh, ki je pravzaprav v tem, da se v enem mestu združijo ljudje iz vse Evrope in se skupaj veselijo.

Kot so še dodali, bodo s soorganizatorji in mestom Rotterdam nadaljevali pogovore o tem, da bi mesto vseeno gostilo tekmovanje v letu 2021. Ob tem so se zahvalili nizozemski organizatorski ekipi tekmovanja in vsem 41 državam, ki so sodelovale pri načrtovanju tekmovanja, ki bi po napovedih moralo potekati 12., 14. in 16. maja.

Slovenijo bi morala zastopati Ana Soklič
Za zdaj še ni uradne informacije, ali bodo na tekmovanju prihodnje leto sodelovali zmagovalci letošnjih državnih izborov ali se izbori ponovijo in bodo letošnji zmagovalci ostali brez velikega tekmovanja.

Na letošnjem izboru bi Slovenijo morala zastopati Ana Soklič s pesmijo Voda.

Zmagovalna skladba: Ana Soklič - Voda