Salvador Sobral je svoji državi s pesmijo Amar Pelos Dois prinesel prvo zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Salvador Sobral je svoji državi s pesmijo Amar Pelos Dois prinesel prvo zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Zmaga ne bo pretirano spremenila njegovih načrtov za preostanek leta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Pomembno vlogo je odigrala tudi njegova sestra Luisa, ki je sicer avtorica pesmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Evrovizijski oboževalci se bodo naslednje leto prvič zbrali na Portugalskem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pesem Amar Pelos Dois (For the Both of Us) je napisala njegova sestra Luisa Sobral, ki je po razglasitvi izidov s Salvadorjem tudi stopila na oder ter z njim še enkrat zapela skladbo. Po končani uradni prireditvi so Sobrala na poti na novinarsko konferenco nagradili z bučnim aplavzom. "V bistvu sploh nisem čisto razumel glasov," je pojasnil zmagovalec 62. izbora. "Potem pa je nekdo naši ekipi povedal, da smo zmagali."

Pojasnil je, da evrovizijska zmaga ne bo spremenila njegovih načrtov za poletje. "Najprej me čaka turneja po Portugalski, nato pa bom zgolj nadaljeval svoje življenje." Ob tem se je pošalil, da čeprav je vse to zelo zabavno, pa ne smemo pozabiti, da danes morda lahko zmagaš, a se te že jutri nihče več ne spomni. Prav tako je dejal, da bo preostanek leta izkoristil za pripravo druge studijske plošče. Prvi album Excuse me je izdal avgusta lani.

"Nikoli nisem napisal skladbe, ki bi se vrtela na radijskih postajah," je pojasnil. "Ta festival bo omogočil, da bodo ljudje lahko bolje spoznali tako mene kot to čudovito skladbo, in všeč mi je, da se je vse skupaj razvilo na takšen način."


"Upam, da bo moja zmaga prinesla kakšno spremembo v samem tekmovanju in tudi v popglasbi,"
pa je dejal o željah za prihodnost evrovizijskega izbora. "Če lahko s tem prinesem še kakšno spremembo v popglasbo in svet na splošno, bom več kot zadovoljen. Zdi se mi, da zadnje čase preveč poslušamo glasbo, ki jo v nas vržejo radijske postaje."

Poudaril je, da zmaga njegove skladbe resnično pomeni praznovanje različnosti. "Pesem je čudovita ravno takšna, kakršna je, in enostavno ne bi bilo prav, če bi bila v angleščini," pa je pojasnil, zakaj je besedilo v materinščini in ne v angleščini.

"Resnično hvalažen sem vsem, ki so podprli skladbo, za vsa sporočila, ki sem jih prejel iz Portugalske, iz celotne Evrope ter iz preostalih delov sveta." Na vprašanje, ali se mu zdi, da bo s to zmago postal nacionalni junak, pa je v šali odgovoril: "Vedno sem mislil, da je naš junak Cristiano Ronaldo." V smehu je nadaljeval, da si sicer želi mirnega življenja. "Na začetku bo morda malo več dogajanja, a tudi to se bo umirilo."

Priložnost po zmagi je izkoristil tudi za to, da se je za vso pomoč javno zahvalil sestri Luisi, ki je bila pomemben del letošnje portugalske delegacije. "Zdi se mi, da je pesmi zmago morda prinesla preprostost, saj je bila drugačna od vseh drugih, včasih pa se nagibam tudi k temu, da je odločila Salvadorjeva interpretacija," je po zmagi dejala Luisa Sobral. "Med nastopom so bila jasno vidna vsa njegova čustva in bilo je čudovito."

Na splošno pozitivni odzivi na skladbo
"Zmagovalec je čudovit, atmosfera letošnjega izbora je bila precej pozitivna, glasbeni standard pa je bil precej višji kot prejšnja leta," so zapisali pri The Telegraph.

"Njegova pesem je čudovita," pa je dejal hrvaški predstavnik Jacques Houdek, ki je imel že od samega začetka občutek, da bo šla letošnja zmaga na Portugalsko. "Drugačna je in polna ljubezni." Pohvalil jo je tudi drugouvrščeni bolgarski predstavnik Kristian Kostov. "Salvador si zasluži vse najboljše. Odličen je bil. S tem, da ne počne nič, v bistvu hkrati počne čisto vse." Nekateri drugi letošnji tekmovalci so celo dejali, da so stavili na letošnjo zmago Portugalske.

Slovenija v torek predzadnja
Sobral je v finalu skupno zbral 758 glasov, drugouvrščeni Bolgari so jih zbrali 615, tretjeuvrščena Moldavija pa 374.

Po koncu finala in razglasitvi zmagovalcev so objavili tudi izide obeh predizborov. Slovenski predstavnik Omar Naber je izmed 18 nastopajočih v prvem predizboru zasedel predzadnje, 17. mesto. Zbral je 36 točk – strokovne komisije so mu jih namenile 16, gledalci pa 20.