Slovenijo je na letošnji Evroviziji zastopal Omar Naber, a mu preboj v finale ni uspel. Foto: MMC/Sandi Fišer
Slovenijo je na letošnji Evroviziji zastopal Omar Naber, a mu preboj v finale ni uspel. Foto: MMC/Sandi Fišer

Zmagoslavno so roke dvignili Moldavija, Azerbajdžan, Grčija, Švedska, Portugalska, Poljska, Armenija, Avstralija, Ciper in Belgija.

Praznih rok pa so ostali Albanija, Gruzija, Črna gora, Finska, Islandija, Češka, Latvija in žal tudi Slovenija, ki jo je zastopal Omar Naber s pesmijo On My Way, ki jo je napisal sam (pod priredbo pa se je podpisal še Žiga Pirnat).

O usodi finalistov so odločali glasovi občinstva in strokovne žirije posameznih držav. Žirije so svoje delo opravile že na generalki in s svojimi ocenami prispevale 50 odstotkov glasov. Slovensko žirijo so sestavljali Darja Švajger, Jernej Dirnbek, Gaber Radojevič, Aleksander Lavrini in Nika Zorjan. V prvem predizboru so glasovali tudi Španci, Britanci in Italijani. Kako je glasovala Evropa (in Avstralija) ter kako se je odrezal Naber, bo znano po sobotnem finalu.

Le deset izvajalcev se je torej nocoj uvrstilo naprej, v finalu jih že čakajo predstavniki t. i. "velikih pet", Italije, Francije, Nemčije, Španije, Velike Britanije, ter gostiteljice Ukrajine, tam pa se jim bo pridružila še deseterica iz drugega polfinala, ki bo na sporedu v četrtek.