Deset držav se je razveselilo vstopnice za sobotni finale Evrovizije 2014. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Deset držav se je razveselilo vstopnice za sobotni finale Evrovizije 2014. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Črna gora, Madžarska, Rusija, Armenija, Azerbajdžan, San Marino, Ukrajina, Švedska, Nizozemska in Islandija so tisti, ki so zbrali največ glasov in tako nadaljujejo svojo letošnjo evrovizijsko pot.

Na koncu prvega polfinalnega večera pa so se morale tako posloviti Albanija, Latvija, Estonija, Belgija, Moldavija in Portugalska.

Slovenski gledalci in poslušalci v prvem predizboru niste mogli glasovati za pesem, ki vam je šla najbolj v uho. Polovico glasov so prispevale strokovne žirije 16 sodelujočih držav v prvem večeru, poleg njih pa tudi žirije iz Španije, Francije in Danske, drugo polovico pa glas ljudstva.

Bo? Ne bo?
Slovenci pa bomo še podrobneje spremljali četrtkov drugi predizbor, v katerem se bo poleg Tinkare Kovač, ki bo Slovenijo zastopala s pesmijo Spet/Round and Round, predstavilo še 14 držav. Kovačevi ocene na stavnicah za nastop v finalu nihajo, najvišje se je uvrstila na sedmo mesto, v tem tednu pa po zadnjih podatkih na slovenski strani evrovizija.com zaseda 14. mesto.

Za gostitelje prireditve na Danskem so organizatorji letos izbrali glasbenika Nikolaja Koppela, igralca Pilouja Asbaeka, ki je Sloveniji znan po vlogi Kasperja Juula v priljubljeni seriji Oblast (Borgen), in televizijsko voditeljico Lise Ronne.

Dvajsetim državam iz obeh predizborov se bosta v finalu neposredno priključila še blok t. i. velikih pet - Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije - ter država gostiteljica Danska.