Kino kompleks družbe v Burbanku v Kaliforniji. Foto: EPA
Kino kompleks družbe v Burbanku v Kaliforniji. Foto: EPA

Ob začetku pandemije smo poročali o težavah upravljavcev manjših večnamenskih dvoran in kinodvoran, ki bodo le s težavo preživeli izpad v času izbruha. Kot kaže, pa so na podobne težave naleteli tudi večji kinematografi, med njimi največji upravljavec dvoran v ZDA, AMC.

Glede na finančno poročilo družbe, ki je bilo objavljeno 3. junija, imajo vodilni v podjetju resne dvome o tem, da bodo več milijardno korporacijo lahko obdržali pri življenju. "Smo praktično brez prihodkov," so zapisali v poročilu, v katerem so ocenili, da bodo imeli v prvem letošnjem četrtletju od 2,1 do 2,4 milijardno izgubo.

Trenutno ima podjetje na računu dobrih 700 milijonov dolarjev, kar bi moralo zadostovati za ponovno odprtje kinodvoran to poletje in jesen. "Nadaljnja likvidnost podjetja pa bo odvisna od normalnega delovanja v prihodnosti, ki seveda ni zagotovljena."

Upravljavce kinodvoran najbolj skrbijo morebitne omejitve števila obiskovalcev, ki za zdaj veljajo v restavracijah in drugih podobnih ustanovah. Takšni dolgoročnejši ukrepi, pravijo v AMC, bi upravljavce dvoran zagotovo pahnili v propad.

Universal sodi med največje Hollywoodske studie, kjer med drugim domuje Harry Potter. Foto: EPA
Universal sodi med največje Hollywoodske studie, kjer med drugim domuje Harry Potter. Foto: EPA

Spor z Universal

Dodatne težave AMC povzroča spor s studiem Universal, ki so ga sprožili prejšnji mesec. Jabolko spora so posebni dogovori studia s kinematografi, da filmov, ki jih vrtijo v dvoranah, ne ponudijo hkrati tudi v maloprodaji in na pretočnih platformah.

V času pandemije so ta dogovor sporazumno prekinili, uspeh maloprodajne in spletne premiere filma Troli na svetovni turneji pa je močno presenetil industrijo. V studiu Universal so se zato odločili, da bodo od zdaj naprej vse filme, ki jih premierno pošljejo v kinematografe, hkrati spustili tudi na druge prodajne kanale.

Kinematografi s takšno enostransko prekinitvijo nepisanih pravil, po katerih filmi običajno prva dva meseca preživijo le v dvoranah, niso zadovoljni. V AMC so se zato odločili, da bodo prekinili sodelovanje s studiem in za zdaj ne bodo več vrteli njihovih filmov. Če bodo pri takšni odločitvi v času finančnih težav dolgo vztrajali, pa bodo pokazali prihodnji meseci.