Hanna in Barbera sta podpisana tudi pod animirano serijo o Kremenčkovih, medvedu Yogiju, futuristični družini Jetsonovih, Smrkci in risanko Scooby Doo. Foto: Youtube
Hanna in Barbera sta podpisana tudi pod animirano serijo o Kremenčkovih, medvedu Yogiju, futuristični družini Jetsonovih, Smrkci in risanko Scooby Doo. Foto: Youtube

10. februarja 1940 je bila premierno predvajana risanka Tom in Jerry (Tom and Jerry), ki sta jo ustvarila William Hanna in Joseph Barbera za ameriško filmsko podjetje Metro-Goldwyn-Mayer.

"Vedela sva, da potrebujeva dva lika,” se je v enem izmed intervjujev spominjal Barbera. Dodal je: “Zdelo se nama je tudi, da so potrebni konflikt, pregon in akcija." Prva ideja sta bila lisica in pes, šele pozneje sta se domislila mačka in miši. "Mačka, ki lovi miš, se nama je zdela dober, zelo osnoven, čeprav že znan koncept."

Čeprav ju poznamo kot Toma in Jerryja, sta bila v prvi epizodi Puss Gets the Boot poimenovana Jasper (Tom) in Jinx (Jerry). Jasper se zabava z ustrahovanjem Jinx, zaradi nereda, ki ga maček povzroča v hiši, pa mu lastnica začne groziti s tem, da ga bo vrgla iz hiše. V devetminutni epizodi Jinx lastničino jezo izkoristi do te mere, da Jasperja vržejo na cesto. Klasičen zaplet, prikazan v prvem delu, se vleče tudi v naslednjih delih.

Prvenec, ki je postal uspešnica, je bil še isto leto nominiran za oskarja za najboljši kratki animirani film. Nagrado je takrat dobila druga risanka istega filmskega podjetja, medtem ko sta takrat že preimenovana Tom in Jerry prvič prejela nagrado leta 1943 z delom The Yankee Doodle Mouse.

Hanna in Barbera sta do leta 1957 ustvarila 114 delov, nato pa je podjetje njun oddelek zaprlo, piše BBC. Idejo večnega rivalstva med mačkom in miškom so pozneje uporabili tudi drugi studii.

Preveč nasilja in stereotipov

V novejših izdajah so lik gospodinje spremenili v belopoltega. Foto: Youtube
V novejših izdajah so lik gospodinje spremenili v belopoltega. Foto: Youtube

Danes veljajo te risanke za ene najbolj nasilnih, sporne pa so tudi zaradi občasnega kajenja glavnih risanih junakov. Strokovnjaki po nešteto študijah še vedno niso enotnega mnenja o tem, kako nasilje v risankah vpliva na najmlajše in ali bi bilo zato treba te risanke prepovedati. Konec koncev vedno zmaga dobro, Tom in Jerry vendarle ostaneta v istem domu in v ozadju njunih sovražnosti je vedno čutiti resnično prijateljstvo.

Sporna je bila tudi gospodinja, ki je v risankah prikazana kot stereotipna temnopolta služkinja, ki tudi govori z značilnim naglasom.

Poskus obuditve

Hanna in Barbera sta v sedemdesetih poskusila obuditi kultno risanko, a so bili vsi poskusi bolj ali manj ponesrečeni. Toma in Jerryja so ustvarjali še v 21. stoletju, in sicer pod taktirko Warner Bros Animation. Lika sta se pojavila v 14 filmih, videoigricah, stripih in knjigah, a nista nikoli dosegla takšne priljubljenosti kot na začetku.