Številni oboževlaci Thrillerja so obletnico proslavili s plesom na ulici. Foto: EPA
Številni oboževlaci Thrillerja so obletnico proslavili s plesom na ulici. Foto: EPA
Denar za videospot so zbrali tako, da so televizijskim mrežam najprej prodali dokomuentarni film o snemanju Thrillerja. Foto: EPA

Na programu MTV so pred 30 leti na današnji dan premierno zavrteli 13 minut in 43 sekund dolg video, ki ga je Jackson ustvaril skupaj z režiserjem Johnom Landisom (Blues Brothers). Videospot je stal pol milijona dolarjev in je takrat veljal za najdražji videospot vseh časov (danes je kot najdražji razglašen videospot za pesem Scream, ki jo je Jackson posnel s svojo sestro Janet).

Thriller zaradi mešanja elementov filma in glasbe velja za najvplivnejši popvideo vseh časov. Ne gre le za videospot, kjer se glasbenik spogleduje s kamero in kaže svoje plesne spretnosti, ampak za pravo glasbeno grozljivko.

Pri Guinnessovi knjigi rekordov so videospot leta 2006 razglasili za najbolj uspešen video vseh časov, saj je bilo prodanih devet milijonov kopij videospota, prav tako pa ima danes na YouTubu več kot 157 milijonov ogledov. Thriller je pobral tudi enega grammyja (za najboljši videospot) in štiri MTV-nagrade, med drugim za najboljšo koreografijo, ki jo je za Jacksonov video ustvaril plesalec Michael Peters.

Videospot prikazuje kralja popa in njegovo dekle (upodobila jo je igralka in Playboyeva zajčica Ola Ray) v gozdu, kjer se pevec najprej preobrazi v volkodlaka, nato ugotovimo, da si dekle vse skupaj le domišlja in da sta na zmenku v kinu, kjer gledata grozljivko. Ker je dekle preveč prestrašeno, zapustita dvorano, nato pa se izkaže, da Michael ni kot 'ostali fantje', ampak je živi mrtvec. Ko odplešejo slavni zombi ples, se izkaže, da je šlo le za prizore iz nočne more, ki jo je imelo dekle - ali pa tudi ne, saj zadnji prizor pokaže Jacksonove žareče oči.

Zaradi namigovanja v videospotu, da je glasbenik volkodlak in živi mrtvec, se je Michael ustrašil, da ga bodo ljudje imeli za bogokletneža - sam pa je bil pripadnik verske skupnosti Jehovove priče. Zato se je odločil, da na začetku kratkega filma pojasni, da vsebina ni povezana z njegovim verovanjem.

"Moja ideja je bila, da ustvarim kratek film z nekim pogovorom na začetku," je leta 1999 za MTV dejal Jackson. Pri ustvarjanju videa ga je najbolj skrbela plesna koreografija, saj ni želel, da so plešoči zombiji videti smešno:"Z Michaelom Petersom sva se zaprla v sobo in si predstavljala, kako se zombiji premikajo, tako da sva se pačila pred ogledalom. Včasih sem na vaje prišel že z masko, v čemer sem zares užival."

Spodaj si lahko ogledate slavni videospot, kratek izsek iz dokumentarnega filma in nekaj zanimivih priredb Thrillerja, ki so jih posneli oboževalci.