Filmska različica Twin Peaksa je bila precej slabše sprejeta od televizijske, čeprav je Lynch v njej skušal obuditi iste like, z istim konceptom - in s še radikalnejšim soundtrackom, za katerega je seveda poskrbel Badalamenti. Foto:
Filmska različica Twin Peaksa je bila precej slabše sprejeta od televizijske, čeprav je Lynch v njej skušal obuditi iste like, z istim konceptom - in s še radikalnejšim soundtrackom, za katerega je seveda poskrbel Badalamenti. Foto:
Z Lynchem in Twin Peaksom tesno povezujemo tudi Julee Cruise, ki smo jo imeli čast videti tudi v Ljubljani marca letos. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lynch s svojim dobrim prijateljem in nepogrešljivim sodelavcem Badalamentijem. Foto: Uradna stran Angela Badalamentija
Glasba je tista, ki je v veliki meri soustvarila Twin Peaks za tako klasiko, kot ostaja tudi 20 let kasneje.
Tudi v Ogenj hodi z menoj sta zaigrala kyle Maclachlan kot FBI-jev agent Dale Cooper in Sheryl Lee kot Laura Palmer.

Film je takrat pogorel - tako pri kritikih kot pri gledalcih - in ni nikdar dosegel priljubljenosti serije, čeprav v zadnjih časih doživlja nekakšno kritiško "rehabilitacijo" (BBC-jev filmski recenzent Mark Kermode je film imenoval "mojstrovina"). Pri njegovi glasbeni podlagi po drugi strani nikdar ni bilo dileme. Mojstrovina od samega začetka.
Čeprav ima veliko skupnega z nosilnim zvokom TV-serije, je še temačnejša in še bolj ekscentrična, ne le z donečimi synth atmosferami, ki jih vsi povezujemo s Twin Peaksom, ampak tudi z raskavimi melodijami žvenketajočega zloveščega džeza (The Pink Room) in z nezemeljskimi vokalnimi predstavami džezovskega pevca Jimmyja Scotta (Sycamore Trees).
Kot pri skoraj vseh filmih Davida Lyncha je tudi glasbo za ta film ustvaril Angelo Badalamenti. Ta gostobesedni Američan italijanskega rodu, ki deluje iz Brooklyna in je nekoč študiral opero, je za NME spregovoril o dediščini Twin Peaksa - seriji, tako veliki, da je zaradi nje še britanska kraljica odslovila Paula McCartneyja.
Napisali ste najboljšo filmsko glasbeno podlago vseh časov. Kako se ob tem počutite?
Uau. Prima! Več kot laskavo. Ko sem izvedel, sem bil popolnoma osupel - takoj sem poslal e-sporočilo Davidu (Lynchu) in tudi on ni mogel verjeti. Tako vznemirljivo je vedeti, da drugi ljudje dobijo enak občutek ob tvojem delu, kot ga dobiš ti sam.
Kaj je v filmski glasbi Twin Peaksa takega, da pri ljudeh naleti na tak odziv?
20 let je tega, kar sem napisal glasbo za to serijo, in to, da ljudje še vedno govorijo o njej, je poklon mojemu dobremu prijatelju Davidu Lynchu. Glasba je bila tako pomemben del te serije, skoraj, kot bi bila eden glavnih likov. Tako, da ko smo šli na film, je bilo le vprašanje razvoja in razširitve glasbe.
Tako film kot TV-serija imata izrazito posebno ozračje. Kako ste to ustvarili glasbeno?
Gre za veliko podrobnosti. Kot vsak skladatelj imam melodijo na vrhu in bas na dnu - a kar dela mojo glasbo drugačno"badalamentijevsko", je sredina, krasne neubranosti, ki vas nekako zmotijo. Včasih se razrešijo, včasih ne. Lepo je, a nikdar sladkobno.

Najbrž je pomagalo, da ste tako tesno sodelovali z Lynchem? Dobesedno drug ob drugem za klavirjem.
Absolutno. Večina filmske glasbe se ustvarja, potem ko je film posnet in zmontiran. In to sva enkrat storila, pri Modrem žametu, prvem filmu, na katerem sva sodelovala. Po tem sva delala na zelo nenavaden način - David je sedel ob meni za klaviaturami in samo govoril. Njegove besede so me navdihnile.
Natančno mi ponazorite, kako ste pisali filmsko glasbo.
Posneli smo jo v Excalibur Soundu v New Yorku, majhnem, odbitem studiu, res zaprašenem in nevzdrževanem in temačnem. Umazano je bilo, luči so migotale, a nam je bilo všeč, ker je ustvarilo pravo razpoloženje za nas. Celo zadevo sva v bistvu napisala, sedeč skupaj za staro klaviaturo Fender Rhodes - ki sem jo pozneje dal Timu Boothu iz skupine James, čeprav sem jo zdaj, hvalabogu, dobil nazaj (Booth in Badalamenti sta skupaj posnela album leta 1996, pod imenom Booth And The Bad Angel).

Kakšen poseben spomin iz tistih časov?
Ena pesem, A Real Indication, za katero sem posnel vokal, je na albumu. Temelji na pesmi, ki jo je napisa lDavid. Nekega dne je prišel v studio in dejal: 'Zakaj pa ne bi ti posnel vokala?’ In sem se začel zabavati. Videl sem, kako David postaja histeričen - dejansko se je smeljal tako močno, da je dobil kilo. Naslednji dan so ga morali operirati.

Twin Peaks še kar vpliva na popkulturo. The Raveonettes pravijo, da jih je serija navdihnila, da so ustanovili bend. Bright Light Bright Light so nedavno naredili predelavo glavne skladbe …
Veste, čudovito je bilo vsa ta leta. Nedavno sem bil na filmskem festivalu in k meni so pristopili neki otroci in mi dejali, da so ravno začeli gledati serijo. Po vsem svetu vsaka nova generacija pade v serijo. David Lynch mi je enkrat dejal: "Osupljivo je. Twin Peaks preprosto noče umreti." Želite slišati zabavno zgodbo?
Seveda.
Ko je Twin Peaks začenjal svoj pohod po svetu, sem s concordom letel v London, da bi delal s Paulom McCartneyjem v studiih Abbey Road. Povedal mi je, da so ga, preden sva se spoznala, povabili, da nastopi za kraljico na njenem rojstnodnevnem slavju. In ko jo je spoznal, je začel govoriti, kako počaščen je, da stoji pred njenim visočanstvom in da ji bo nekaj zaigral. Kraljica pa reče: "Žal mi je, ne morem ostati, pet do osmih je in moram gledati Twin Peaks!"
Uau. Torej, kakšna je vaša skrivnost? Kaj naredi filmsko glasbo odlično?
Odvisno od narave filma. Včasih hočete, da gre glasba skupaj z dogajanjem na zaslonu. Spet drugič postavim idejo glasbe kot nasprotje tistemu, kar se dogaja - to je navadno bolje. Kot Julee Cruise s svojim eteričnim angelskim glasom ... ko poje v surovem kmetavzarskem baru, kot to počne v Ogenj hodi z menoj. Mislim, ni možnosti, da bi se to zares zgodilo. Nasprotje je tisto, zaradi česar zadeva deluje. Zato imam vedno eno glavno vprašanje za režiserja, ko zlagam filmsko glasbo: kaj želiš, da tvoje občinstvo čuti? Jim hočeš nagnati strah v vse kosti? Da se zvijajo na svojem sedežu? Da se počutijo lepe? In glede na to, kako odgovorijo na to vprašanje, mi da napotek, kako delati. Njihove besede prevedem v glasbo.
K. S.