Med letošnjimi nominiranci je tudi legendarna britanska zasedba Depeche Mode, ki s svojo glasbo navdušuje že skoraj štiri desetletja. Foto: Reuters
Med letošnjimi nominiranci je tudi legendarna britanska zasedba Depeche Mode, ki s svojo glasbo navdušuje že skoraj štiri desetletja. Foto: Reuters
Dire Straits
Za mesto v Dvorani slavnih se potegujejo tudi britanski rokerji Dire Straits. Na fotografiji je Mark Knofler, pevec in kitarist skupine, ki je delovala do leta 1995. Foto: Reuters

Med 19 imeni je tokrat veliko britanskih glasbenikov. Tako so se med kandidati znašle skupine Radiohead, Depeche Mode, Dire Straits, Judas Priest, Moody Blues, glasbeni duo Eurythmics in angleška pevka Kate Bush. Vsi našteti so za vstop v Dvorano slavnih, ki je posvečena najvplivnejšim glasbenikom, producentom in umetnikom, nominirani prvič, izjema so le Depeche Mode, ki so se na takšnem seznamu že pojavili v preteklih letih.

Krstno nominacijo sta z letošnjim seznamom posmrtno prejeli še legendarni ameriški pevki Nina Simone in Sister Rosetta Tharpe, prvič pa se za vstop v dvorano potegujejo tudi ameriški rokerji Rage Against the Machine. Drugi kandidati so se v preteklih letih že potegovali za svoje mesto med tistimi, ki so v rokenrolu pustili največji pečat, a jim vstop za zdaj še ni uspel.

Tako je to že peta nominacija za skupino The J. Geils Band, raper LL Cool J in skupina The Meters so nominirani četrtič, tretjič se bodo za vstop potegovale glasbene skupine The Cars, MC5 in The Zombies, drugič pa Bon Jovi, Rufus v sodelovanju s Chako Khan ter ameriški kitarist in pevec Link Wray.

Na vrsti je glasovanje
Zdaj je na vrsti javnost. Glas za svoje izbrance lahko posamezniki do 5. decembra oddajo prek spletne strani Dvorane slavnih. Pet ustvarjalcev z največ glasovi bo nato imelo prednost, ko bo dokončno odločitev sprejelo 800 umetnikov, zgodovinarjev in drugih strokovnjakov s področja glasbe, ki sestavljajo glasovalno telo dvorane slavnih rokenrola.

Kdo bo prihodnje leto obogatil muzej Dvorane slavnih, ki ima sedež v Clevelandu, bo dokončno znano na uradni razglasitvi 14. aprila prihodnje leto.

Letos so se med nesmrtna imena rokenrola zapisali ameriška folkpevka Joan Baez, ameriški skupini Pearl Jam in Journey, britanska rokerska zasedba Electric Light Orchestra, britanska progresivna rokerska skupina Yes, producent Nile Rodgers in Tupac Shakur, ki je s tem postal prvi samostojni raperski izvajalec v tem slavnem muzeju.

Do vstopa so sicer upravičeni tisti ustvarjalci, ki so svoj prvi album izdali pred najmanj 25 leti, prvo generacijo glasbenikov pa so na takšen način počastili leta 1986.