Dan D so svojo glasbo preselili za obzidje gradov. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dan D so svojo glasbo preselili za obzidje gradov. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Prvi v vrsti novih koncertov turneje Tiho je bil grad Komenda. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
- San san
- Počasi
- Rekli so
- Plešeš
- Pozitivne misli
- Kriza
- Polna luna
- Kozlam
- Moj problem
- Kamn
- Voda
- Čas
- Love song
- Pojdi k meni (nova skladba)
- Tiho
- Tvoje je vse
- Daj mi, daj
--------------------------
- Za naju punca
Tamburaški zbor Polzela
Nastop je popestril tamburaški zbor Polzela. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dan D
Večer so izpeljali kljub nekaterim dežnim kapljam, ki so skoraj ogrozile prireditev. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Ideja je prišla na misel članom skupine, ko so se na celjskem gradu že vrnili na "elektriko". "Z zasedbo Tiho smo imeli pred tem nastop na Lentu in smo začutili, da je to pravi ambient za to glasbo. Potem pa se je zgodil še koncert na škofjeloškem gradu pred več kot 700 obiskovalci, kjer je glasba idealno ustrezala na tiste kamne," je pojasnil Tomislav Jovanović - Tokac.

Realizacija je potekala na Polzeli, skoraj pa jo je preprečilo muhasto vreme. Koncert, ki je bil načrtovan pred gradom Komenda, je bil pod vprašanjem do prvih tonov San San, ki so bili hkrati tonska vaja in uvod v koncert. Člani skupine so pred koncertom trikrat pospravili svojo opremo, toda na koncu so se odločili, da kljub rahlemu dežju izpeljejo koncert. "Skoraj smo bili obsojeni na dež, ampak ljudstvo se je uprlo. Vidim kanček upanja tam," je v nebo pogledoval Tokac med koncertom. A skupina se ni dala. "J**** dež," je na koncu ob premočenih inštrumentih zavpil pevec skupine.

Dvorišče in improvizirana tribuna pred gradom sta bila v celoti napolnjena. Okoli dvesto ljudi je tako pospremilo novo dejanje stare zgodbe. "Upamo, da obzidje ne spodbuja samomorilskih nagonov, ampak romantičen večer, ko je vse monumentalno. Grad ima neko tišino, mi ustvarjamo glasbo, ki vsebuje veliko tišine, tako da je kombinacija idealna," je pred koncertom dejal Tokac.

Repertoar novega kroga Tiho temelji na skladbah iz istoimenskega albuma. "Naslov naslednje uspešnice je Kriza," se je šalil Tokac. Dejal je še: "Kdor ima krizo, se lahko po koncertu pogovorimo. Malo 'pojamramo' skupaj." Skupina se tako še bolj posveča šestemu članu na koncertu, občinstvu. To vključuje pri prepevanju refrenov, kot sta prearanžirani Počasi in Čas, in z nagovori. "Mislim, da smo zdaj vsi eno," je Tokac komentiral skupno prepevanje Vode.

Že res, da sam ambient gradu asociira na večjo tišino, toda prizorišče na prostem odvzame nekaj prepotrebne koncentracije. "Potrebujemo malo več tišine. Hočemo, da ste kamen," je Tokac nagovoril zbrane, preden je multiinštrumentalist Boštjan Grubar poprijel za posebno pihalo, ki ustvarja zvoke, spominjajoče na brbotanje vode ob izvajanju skladbe Kamn.

Med izvajanjem prearanžiranih skladb še vedno izstopajo Grubarjevi prehodi z ustne harmonike na igranje vseh mogočih tolkal, pri čemer ga nadgradi Dušan Obradinovič, ki še vedno na koncu prime tubo po vseh minimalističnih vložkih. Ob hitrejših - še malo etno - izvedbah, kot so Polna luna, Tvoje je vse in Tiho, pridejo do izraza spretnosti Marka Turka na miniaturni kitari in Tokca na še manjši kitari ali ukulelah ter Nikole Sekuloviča na baskitari. Prav poseben pečat pa so sinoči skupini dali ob izvajanju skladbe Voda tamburaški zbor Polzela in posebni gost - saksofonist Rudi, ki je vskočil pri skladbi Love song in pri skladbi, ki zaenkrat "obstaja samo v njihovih srcih" Pojdi k meni.

Nov ambient, stara glasba
"Zakaj se ponavljamo? Ker je še vedno povpraševanje, na osnovi tega povpraševanja smo želeli narediti nekaj novega. Umislili smo si nov ambient, kjer želimo predstaviti to glasbo na drugačne načine,"
je pojasnil Tokac, ko je prišlo vprašanje o turneji Tiho, ki se je na svojevrstno končala po 17 koncertih lani v ljubljanskem Kinu Šiška.

"Že po prvem koncertu nismo vedeli, kakšna bo reakcija ljudi, toda glede na to, da ga je obiskalo od 100 do 150 ljudi, smo ga hoteli končati z več ljudmi. Tam je bilo okoli 600 ljudi, kar je maksimum za takšno zasedbo," je še pojasnil novopečeni oče med slovenskimi rokerji. Oktobra lani je sta z njegovo izbranko Mirjano Marinovič postala starša Tristana. "Staremu rokerju to prinese veliko veselja (smeh). Gre na bolje. Še malo več odgovornosti zame, sreče in veliko več nasmeškov je prisotnih, kot sem jih vajen," je razložil Tokac pred koncertom.

V iskanju novega električnega izraza
A skupina ne počiva na starih lovorikah. Kot pravijo, ves čas iščejo, "katere so prave barve za električno različico". "Preliv iz tiho v glasno se mora zgoditi - ne samo v misli," je razložil Tokac in dodal, da vsako uro, ko niso na terenu, razmišljajo o novem materialu. "Veliko se družimo in izkoriščamo vsak trenutek za ustvarjanje druge podobe skupine Dan D, ker je Tiho precej vplivala na naše razmišljanje in bo tudi vplivala na električno shizofreno sliko skupine Dan D," je še razložil Tokac.

Več utrinkov s koncerta na gradu Komenda si lahko pogledate spodaj v fotogaleriji in videu.

- San san
- Počasi
- Rekli so
- Plešeš
- Pozitivne misli
- Kriza
- Polna luna
- Kozlam
- Moj problem
- Kamn
- Voda
- Čas
- Love song
- Pojdi k meni (nova skladba)
- Tiho
- Tvoje je vse
- Daj mi, daj
--------------------------
- Za naju punca