Voditelja predizbora sta nas popeljala skozi glasbeno in športno obarvan večer. Foto: Stane Sršen
Voditelja predizbora sta nas popeljala skozi glasbeno in športno obarvan večer. Foto: Stane Sršen
Regina
Zabavni program so popestrili tudi člani zasedbe Regina iz Bosne in Hercegovine. Foto: Stane Sršen
Natalija Verboten
Natalijina skladba Cry on my shoulder je leta 2004 prejela največ vaših glasov, a je zaradi glasov žirije pevki zmaga ušla iz rok. Foto: Stane Sršen
Rebeka Dremelj
Rebeka Dremelj je predstavila svojo novo skladbo Brez obraza. Foto: Stane Sršen
Eva Černe
Eva Černe je še ena v vrsti nekdanjih osmoljencev ... Foto: Stane Sršen

Korak bliže Oslu so naslednji izvajalci: Marko Vozelj, Langa, Brigita Šuler, Manca Špik, Martina Šraj, Nina Pušlar, Ansambel Roka Žlindre & Kalamari.

Sedem glasbenikov, ki je zbralo največ glasov gledalcev in poslušalcev, se bo pridružilo sedmim že znanim izvajalcem, ki so se v finale uvrstili s povabilom organizatorja. Letos bodo sicer tako o sedmih finalistih kot o končnem zmagovalcu Eme odločali zgolj gledalci. Ti bodo lahko svoj glas oddali tako prek stacionarnih kot prek prenosnih telefonov, glasovali pa bodo lahko le enkrat.

Skozi prvi (polfinalni) večer sta nas popeljala Bernarda Žarn in Ivo Kores, iz zakulisja pa se je oglašala Primorka Karin Sabadin, ki je skupaj z vsemi tekmovalci srebrno medaljo Tine Maze pospremila z velikim aplavzom.

Večer v znamenju glasbe in športa
Mazejevi je za velik uspeh čestitala tudi nekdanja slovenska smučarka Alenka Dovžan, ki je na vprašanje Sabadinove, kakšna je Norveška, država, kamor bo odpotoval zmagovalec oziroma zmagovalka Eme 2010, odgovorila, da je Norveška podobna Sloveniji, zelo zelena in topla država.

Večer je bil tudi sicer norveško obarvan, saj so organizatorji z različnimi prispevki skušali čim bolje predstaviti severnoevropsko državo, ki je za turiste zelo draga.

Zabavni program tokrat v znamenju nekdanjih osmoljencev
Organizatorji so poskrbeli, da gledalcem tudi med napetimi minutami glasovanja ni bilo dolgčas - takrat so oder namreč zasedle tiste pevke, ki jim je zmaga v preteklih izborih za las ušla, saj so osvojile največ točk s telefonskim glasovanjem (televotingom).

Prva je tako za mikrofon prijela Natalija Verboten, ki se ji je leta 2004 po telefonskem glasovanju že obetela zmaga, a sta ji jo nato s pomočjo žirije pred nosom odnesla Diana in Simon iz Dua Platin. Sledila ji je Eva Černe, ki je morala leta 2007 premoč priznati Alenki Gotar, za Evo pa je nastopila Rebeka Dremelj, ki je leta 2005 izgubila v dvoboju z Omarjem Naberjem.

Za posladek je nastopila še skupina Regina, ki je slavila na lanskem izboru za pesem Evrovizije v Bosni in Hercegovini. Člani bosanske skupine so v kratkem pogovoru z voditeljema predizbora dejali, da jim je na slovenskem glasbenem nebu najbolj všeč skupina Laibach.

Sedem najboljših in sedem povabljenih v boj za Oslo
Kot omenjeno, se bo sedem izbrancev, ki so prepričali največ gledalcev, v nedeljskem finalu z Nušo Derendo, skupino Tangels, Anastazijo Juvan, Hamom in Galom, Stereotipi, Vladom Piljo in Leo Sirk pomerilo za vozovnico v Oslo, kjer bo Slovenija nastopala v drugem polfinalu, ki bo 27. maja. Skupaj s slovenskim predstavnikom se bodo za finale borili še Švica, Litva, Gruzija, Turčija, Irska, Švedska, Ukrajina, Nizozemska, Bolgarija, Hrvaška, Danska, Azerbajdžan, Ciper, Romunija, Izrael in Armenija.

Zaradi sumov zlorab telefonskega glasovanja za zmagovalno skladbo festivala Ema v zadnjih letih in na podlagi novih tehnoloških rešitev ter po preizkusu delovanja sistema omejevanja smo na RTV Slovenija sprejeli odločitev, da bo sprejemanje glasov na EMI 2010 - predizbor in EMI 2010 - izbor omejeno.

Izmed vseh prejetih glasov po telefonu bo RTV Slovenija upoštevala le EN glas za vsako predstavljeno skladbo s posamezne telefonske številke.

Glasovalci s prenosnih in stacionarnih telefonov z oddajo svojega glasu tudi soglašajo, da RTV Slovenija računalniško obdela njihove telefonske številke in vse prejete glasove, tako da šteje le EN glas za posamezno skladbo s posamezne telefonske številke.

Letos na Evroviziji sodeluje 39 držav. Po sedemnajst se jih bo predstavilo v obeh predizborih 25. in 27. maja. Finale, v katerega so neposredno uvrščene "velike štiri" (Anglija, Francija, Nemčija in Španija) in država gostiteljica Norveška, bo 29. maja.

Vrstni red finalistov Eme 2010:

1. Moj si zrak - Marko Vozelj
2. Sanjajva - Nuša Derenda
3. Roko mi daj - Langa
4. Kaj in kam - Tangels
5. Para me - Brigita Šuler
6. Nežna - Anastazija Juvan
7. Tukaj sem doma - Manca Špik
8. Črni konji - Hamo in Gal
9. Dovolj ljubezni - Martina Šraj
10. Daj mi en znak - Stereotipi
11. Dež - Nina Pušlar
12. Tudi fantje jočejo - Vlado Pilja
13. Narodnozabavni rock - Ansambel Roka Žlindre & Kalamari
14. Vampir je moj poet - Lea Sirk