Za najbolj močno politično sporočilo večera so poskrbeli člani skupine Green Day - prejemniki nagrade za globalne ikone. Foto: Reuters
Za najbolj močno politično sporočilo večera so poskrbeli člani skupine Green Day - prejemniki nagrade za globalne ikone. Foto: Reuters
Bebe Rexha
Glavna stranska vloga je vseeno pripadla Rexhi, ki se je vživljala v najrazličnejše vloge in na samem odru izkoriščala že videne "ekscese" s preteklih podelitev: to so "twerkanje", preoblačenja, predstavitev novega singla (I've Got U) ob nekaj izzivalnih gibih ob velikem plišastem sedežu/pošasti. Foto: EPA
Najboljša skladba: Justin Bieber - Sorry
Najboljši video: The Weeknd (feat. Daft Punk) - Starboy
Najboljša izvajalka: Lady Gaga
Najboljši izvajalec: Shawn Mendes
Najboljša novinka: Zara Larsson
Najboljši popizvajalec: Fifth Harmony
Najboljši elektronski izvajalec: Martin Garrix
Najboljši rockovski izvajalec: Coldplay
Najboljši alternativec: Twenty One Pilots
Najboljši izvajalec hiphopa: Drake
Najboljši izvajalec v živo: Twenty One Pilots
Najboljši odrski izvajalec: Martin Garrix
Najboljši "push": DNCE
Največji oboževalci: Justin Bieber
Najboljši videz: Lady Gaga
Svetovne ikone: Green Day
Bruno Mars
Prvi nastop večera je pripadel povratniku na glasbeno prizorišče Brunu Marsu. Foto: EPA
Zara Larsson
Nizozemsko občinstvo je najglasneje pozdravilo Zaro Larsson. Foto: EPA
Shawn Mendes
Nagrade so bolj ali manj odhajale v roke mladim upom, kot sta Larssonova in Shawn Mendes. Foto: EPA

Podelitev nagrad se je po letu 1997 vrnila v Rotterdam in čast starega ugleda so ji organizatorji želeli povrniti že v prvih minutah. Začetek je bil spodbuden, saj je kot prvi oder zavzel Bruno Mars z disko-funkovsko skladbo 24k Magic, s katero se je vrnil po izjemnem uspehu singla Uptown Funk in z njo še na podelitvi napovedal izid novega albuma (kot so to storili skoraj vsi sinočnji nastopajoči).

Toda minimalizem, ki ga je Mars podkrepil z brezhibno vokalno izvedbo, so takoj za njim porušili DNCE. Joe Jonas se ni odrekel ameriške pompoznosti, zato se je s svojo skupino spustil na odru z vrha dvorane ob prepevanju Body Moves, ki mu je sledila največja dozdajšnja uspešnica skupine Dance By The Ocean. Toda organizatorji niso končali pri dveh nastopih, njihov trud, da je v ospredju končno glasba, so samo stopnjevali.

Na oder je stopil tudi najboljši didžej po izboru revije DJ Mag letošnjega leta Martin Garrix – s kitaro v roki. Ob njem pa je stala nihče drug kot voditeljica večera Bebe Rexha. Seveda je bilo mogoče slutiti že ob napovedi voditeljice, da večer ne bo minil brez rezultata njunega skupnega sodelovanja In The Name Of Love. In kmalu po tem nastopu je Garrix v svoje roke prejel tudi prvo nagrado večera – za najboljšega elektronskega izvajalca. "Še vedno se tresem, ker sem pravkar nastopil z Bebe," je dejal nizozemski didžej od prejemu nagrade.

Nizozemci so že na začetku nakazali, da bodo s koristjo izkoristili največja imena, ki so jih v zadnjih letih poslali v svet. Tako so sinoči nastopili še domačini Lucas Graham. Tokrat so predstavili skladbo You're Noth There ob spremljavi godal (imeli so jih tudi OneRepublic) in radijskim poslušalcem najbolj znano njihovo skladbo 7 Years. Poseben šov je pripadel še enemu domačinu, mojstru elektronskih ritmov Afrojacku, ki je med svojimi minutami zavrtel nekaj izmed svojih največjih uspešnic.

Nizanje nastopa za nastopom
Nadaljevanje podelitve (seveda z neskončnimi oglasnimi bloki) je pokazalo, da uvodni trije nastopi niso bili zgolj manjši poskus, da si MTV povrne ugled podelitve glasbenih nagrad. Oder je zavzel Shawn Mendes na klavirju z doživeto izvedbo skladbe Mercy. MTV ga je pozneje nagradil z nagrado za najboljšega izvajalca (med drugim je premagal imena, kot so Drake, Justin Bieber, The Weeknd in Calvin Haris).

Dvorana je še bolj kot pri Mendesu oživela ob nastopu švedske senzacije Zare Larsson, ki je postregla z izvedbo do zdaj njene največje uspešnice Lush Life in spremenila svoj nastop v koncertno izkušnjo, ko je pozvala obiskovalce, da zapojejo z njo. "MTV EMA, hočem, da ploskate z rokami, ker moram nekaj povedati," je nadaljevala v svojem slogu in prešla na izvedbo še ene uspešnice Ain't My Fault.

Larssonova je domov odnesla nagrado za najboljšega novega izvajalca (kjer so bili podobno kot na podelitvi VMA nominirani DNCE – projekt že zdavnaj uveljavljenega Jonasa). "Kaj? Kaj? Res nisem tega pričakovala. Hvala vsem, ki so glasovali," se je v precej zaigranem govoru zahvaljevala Larssonova.

Osrednje ime: Green Day
Če so bili v prvem delu prireditve v ospredju novinci, so organizatorji poskrbeli, da je bila druga polovica namenjena ikonam. "Dvignite roke v zrak," se je zadrl Billy Joe Armstrong, ko se je z Green Day postavil pred generacijo, ki se je verjetno rodila ravno v času, ko je skupina začela z delovanjem. Njihov nastop ni bil zgolj v namen predstavitve zadnjega singla (na odru so odigrali Bang Bang), ampak je postregel kot uvod v podelitev najbolj prestižne nagrade večera, ki je odšla prav v njihove roke - nagrade za svetovne ikone.

Ameriški poppankerji so bili deležni še največ pozornosti, saj so se vrnili na oder ob koncu prireditve. "Nekaj moram reči: zelo lepo je zdaj, če si v Evropi. Še posebej na Nizozemskem. Sem hodimo že od takrat, ko smo bili malce starejši od vas. Ampak za trenutek je lepo, da si zunaj ZDA, ker se zdaj tam dogajajo strašanske volitve. Vanje vpletena naša cela država - kot da bi doživljali en kolektivni srčni napad," se je obregnil na trenutno stanje Armstrong ob prejemu nagrade za svetovne ikone in obljubil evropskim oboževalcem, da se vračajo na turnejo.
"Ostanite seksi, moji prijatelji,"
je dodal v govoru. V duhu časa so Green Day prireditev sklenili s skladbo American Idiot, ki mu je dodal v besedilu delček: "The sublimilal mind, Trump America." (Armstrong je namreč eden izmed večjih podpornikov Hillary Clinton v predsedniški tekmi). Brez Clintonove in Trumpa pa ni šlo niti v skečih, ki so jih organizatorji izkoristili kot mašila med oglasi in novimi nastopi. V enem izmed njih sta se imitatorja predsedniških kandidatov začela prikazovati glasbenim gostom v ogledalih, kamera pa je posnela njihove obraze presenečenja.

Vrsta minimalističnih nastopov
Brez kakšnih pretiranih vizualizacij, kot so se jih navadili gledalci ob nastopih Bieberja (recimo lani, ko se je znova poskušal pozicionirati na vrhu komercialnega popprestola). Tokrat je bilo najmočnejše "orožje" za vizualne učinke ognjemet, za kakršnega so poskrbeli Green Day.

Seveda, če odštejemo vizualizacijo na videozidu ob zatemnjenem nastopu trenutno najbolj izpostavljenega izvajalca r'n'b-ja The Weeknda, ki je na oder podelitve nagrad EMA MTV stopil ob prepevanju aktualnega singla Starboy, ki napoveduje izid novega albuma. Presenetljivo je režiser prireditve naredil tudi nekaj bližnjih kadrov pevca, ki sicer poudarja, da raje ostaja v temi, saj želi, da je v ospredju zgolj njegova glasba. The Weeknd je na koncu odnesel nagrado za najboljši videospot, in sicer za skladbo Starboy (pod katero se podpisujeta še Daft Punk).

Nastop na podelitvi evropskih glasbenih nagrad so za promocijo izkoristili še eni povratniki na velike koncertne odre Kings Of Leon (KOL). Z izvedbo singla Waste A Moment so še enkrat več napovedali izid novega albuma Walls. Še bolj kot KOL so se organizatorji posvetili skupini OneRepublic – edini skupini, s katerimi je ikonični MTV-jev voditelj Sway izmenjal tudi nekaj besed med televizijskim prenosom. "Izdali bomo samo to, da bomo vmes spremenili oblačila," je naznanil pevec Ryan Tedder. Toda ko so gledalci že mislili, da bo še en minimalistični nastop ob predstavitvi skladbe Let's Hurt Tonight, je začel po odru padati dež (poustvarjanje trika, ki so ga na oder EMA prvi pripeljali takrat še najstniški idoli Tokio Hotel leta 2007).

Twenty One Pilots z dvema nagradama
Toda kljub vsem nastopom je nagrada za najboljše izvajalce v živo odšla v roke Twenty One Pilots. Člana skupine sta se oglasila iz Milana, kjer nadaljujeta svojo turnejo. "Seveda ne bi bila najboljša izvajalca v živo, če se zdaj ne bi mudila na turneji," je dejal pevec in multinštrumentalist Tyler Joseph. Bobnar Josh Dun pa je ob tem pripomnil, da bosta nagrado nosila ves čas kot obesek na verižici.

Twenty One Pilots sta prejela nagrado še za najboljšega alternativnega izvajalca, nagrado, ki jo izglasujejo oboževalci. Kot zanimivost lahko dodamo, da sta se Twenty One Pilots pred časom zapisala v zgodovino, saj sta na Billboardovi lestvici s svojima skladbama pristali na prvem mestu tako poplestvice (s "sountrackom" za film Odred odpisanih Heathens) kot alternativne lestvice (s skladbo Ride).

Podeljevanje nagrad na koncu
Organizatorji prireditve so naredili manjšo spremembo, tako da so med samo prireditvijo nizali nastop za nastopom, nagrade pa so podeljevali po sklopih (najbolj pomembne na koncu). Nagrada za najboljšo žensko izvajalko je odšla v roke Lady Gaga, ki je bila morda še najbolj pogrešana na podelitvi, toda pevka se trenutno mudi v Tokiu, kjer promovira svoj nov album Joanne.

Nagrado za najboljšega izvajalca hiphopa je šel v roke Draka, nagrado za najboljšega rockizvajalca so prejeli Coldplay. "Opravičujem se vam, ker nismo tam, ker resno nismo mislili, da bomo zmagali," je dejal v posnetku pevec Chris Martin. Nagrada za najboljšega popizvajalca je šla v roke članicam Fifth Harmony.

Nagrada za najboljše svetovne izvajalce so šle v roke Wizkida (Nigerija), Shawna Mendesa (Kanada), GOT7 (Koreja), Maluma (Kolumbija), Zari Larsson (Švedska) in Troya Sivana (Avstralija).

Najboljša skladba: Justin Bieber - Sorry
Najboljši video: The Weeknd (feat. Daft Punk) - Starboy
Najboljša izvajalka: Lady Gaga
Najboljši izvajalec: Shawn Mendes
Najboljša novinka: Zara Larsson
Najboljši popizvajalec: Fifth Harmony
Najboljši elektronski izvajalec: Martin Garrix
Najboljši rockovski izvajalec: Coldplay
Najboljši alternativec: Twenty One Pilots
Najboljši izvajalec hiphopa: Drake
Najboljši izvajalec v živo: Twenty One Pilots
Najboljši odrski izvajalec: Martin Garrix
Najboljši "push": DNCE
Največji oboževalci: Justin Bieber
Najboljši videz: Lady Gaga
Svetovne ikone: Green Day