Plestenjak je svoj 39. rojstni dan praznoval v družbi svoje
Plestenjak je svoj 39. rojstni dan praznoval v družbi svoje "ekipe" - kakor imenuje svoje oboževalce na koncertu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Moškon in Jan Plestenjak
Na odru se mu je kot prva gostja pridružila Eva Moškon. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto n Jan Plestenjak
Izostala niso niti vokalna poigravanja z Evo Boto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Si ok?
- Punca
- Moja ljubica
- Amore mio
- 7 let nazaj
- Bodi gola
- Bolezen
- 3x me poljubi
- Barka iz perja
- Iz pekla do raja (feat. Eva Moškon)
- To leto bo moje (feat Eva Boto)
- Verjamem - Eva Boto
- Lolita
- Bela noč
- Soba 102 (feat. Lara Love)
- Lepa
- Iz drugega sveta
- Tvoj song
- Pustil ti bom sanje (feat. Modrijani)
- V dolini tihi (feat. Modrijani)
- Sam da ti maš mene rada
----------------------------
- Ona sanja o Ljubljani
----------------------------
- Skladba brez naslova (ukulele)
Lara Love in Jan Plestenjak
Po dolgem času so obiskovalci lahko na odru videli Plestenjaka v družbi Lare Love. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak in Modrijani
Za pravo poslastico večera pa so poskrbeli člani skupine Modrijani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pismo predsednika RS Danila Türka
Plestenjaku je v pismu za rojstni dan čestital tudi predsednik Republike Slovenije Danilo Türk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Sedišča v mali dvorani Hale Tivoli (ki se je na račun postavitve odra zmanjšala za eno tribuno) so bila v napoto. Že po prvi skladbi večera je zavreščalo, kot bi na oder stopil zvezdnik svetovnega kova. Dvorana je pela. In Plestenjaku so ostale poleg njegove glasbe le še besede zahval: "Ta večer sem si dal najboljše darilo, ki ste mi ga v bistvu dali vi!"

Zadnji koncert v sklopu turneje (ki mu bo v petek sledil še resnično zadnji v Murski Soboti, ki ga je pred dnevi moral odpovedati zaradi bolezni v skupini) je bil še posebej nabit s čustvi - tako glasbenika kot ljudi, ki so se zbrali, da mu že s svojo prisotnostjo zaželijo vse najboljše in se mu zahvalijo za vse, kar jim je on dal s svojo glasbo. "Mamo sem pred koncertom vprašal, če ji uredim kakšne dobre vstopnice in mi je odvrnila, da želi sedeti na tribuni, v ozadju, kjer bo lahko spremljala ljudi, kako uživajo z mano," je dejal sredi koncerta Plestenjak. Na koncertu pa je bil tudi njegov brat. "Jana dela enkratnega - to je zdaj že floskula - kombinacija talenta in trdega dela," je za MMC o svojem bratu spregovoril Domen Slana.

Razvneti oboževalci - po Plestenjakovih besedah se jih je zbralo 3.000 - so že po prvi skladbi in nagovoru večera prišli takoj k bistvu: svojemu idolu so stoje zapeli vse najboljše. "Stopical sem kot en smrkavček," je svoje občutke ob tej gesti opisal Plestenjak po koncertu.

To je bilo že drugič, da je svoj rojstni dan praznoval na koncertnih odrih. "Čeprav smo tu naredili veliki dogodek, ampak po navadi, ko sem sam doma in nisem na koncertu, ne delam posebnega cirkusa iz svojega rojstnega dne."

In on jim je vrnil z obrestmi. Soba 102, Iz drugega sveta, Lepa ... To so le nekatere skladbe, ki jim je sinoči Plestenjak vlival občutek neskončnosti, potem ko jih je že po tem, ko jih je zapel, obudil in jih prepustil, da še odmevajo med občinstvom - bodisi da jih je nadaljeval sam ali pa da to prepustil občinstvo.

Koncert z nepogrešljivimi gosti
A ne samo, da je zanje pripravil venček najbolj "žurerskih" skladb ob nepogrešljivih baladah, v svojo družbo je povabil tudi goste, ki so tako ali drugače zaznamovali njegovo preteklost. Eva Moškon se mu je pridružila pri njuni veliki uspešnici Od pekla do raja. Takoj za njo pa je prišla še druga Eva, in sicer Eva Boto - letošnja predstavnica Slovenije na Evroviziji, ki je še pred zmago na Emi očarala Plestenjaka, natančneje njegovega multiinštrumentalista na tej turneji Martina Štibernika. "Štibernika sem vprašal, s kom bi lahko posnel to skladbo. On mi je svetoval Evo. Šel sem na YouTube, pogledal posnetke in si rekel: 'Ja!'," s temi besedami je Plestenjak napovedal duet sinočni duet z Evo To leto bo moje. Eva se mu je zahvalila še enkrat za priložnost, ki se ji je ponudila, ko je pristopil do nje z idejo po duetu, in mu skupaj z zbranimi še enkrat zapela vse najboljše. Od zbranih pa se je poslovila s pesmijo, ki jo bo predstavila v Bakuju Verjamem.

Ko se v dvorano naseli "soul"
Plestenjak pa je imel še dva aduta v rokavu. Najprej se mu je pri skladbi Soba 102 pridružila Lara Love, sicer pevka skupine LeeLooJamais. Nato pa se je Plestenjak obregnil ob vse tiste mlade slovenske izvajalce, ki trdijo, da se ne morejo izražati v slovenščini na tak način, kot jim to dovoljuje angleščina. "Jaz ne vem, a ko gredo po kepico sladoleda, ga tudi naročijo v angleščini," se je retorično spraševal na odru in zavpil: "Mi imamo slovenski soul!" Ta soul pa je prišel v obliki Modrijanov, zaradi katerih je zavreščalo po Hali Tivoli tako, kot če bi združil vse aplavze, ki jih je do tedaj prejel Plestenjak v eno (in ti aplavzi niso bili suhoparni, da ne bo pomote). Skupaj so združili Plestenjakov pop in njihovo narodnozabavno noto ter odigrali Pustil ti bom sanje. Izostal pa ni niti poklon preminulemu velikanu narodnozabavne glasbe Lojzetu Slaku. V dolini tihi pa je razpela še tiste zadnje zadržane v dvorani.

Najboljše za konec
Glasbenik je v malce več kot dveh urah združil svoje dozdajšnje ustvarjanje, ga nadgradil z dvema bisoma in za konec poprijel še za ukulele. Namreč zbranim je še ponudil skladbo (katero so lahko na primer že slišali njegovi oboževalci, ki so se udeležili njegovega februarskega koncerta v Kranju), ki jo bo uvrstil na svoj prihajajoči album, toda za zdaj še vedno nima naslova. "Med dvema omahujem in ne morem se odločiti. Je pa takšen organski hit komad. Spomnim se, da sem jo zapel poleti, ko jo je bil pri meni na morju na obisku moj hrvaški producent, ki ima štiriletno hčerko. Pesem sem dvakrat zaigral, in ko sem decembra prišel na obisk k njemu v Zagreb, mi je deklica rekla: 'Striček Jan, ali lahko jaz tebi zapojem eno pesem?' Sem rekel: 'Seveda.' Zapela mi je refren te skladbe, ki se ga je spomnila po štirih mesecih. Dejal sem si, da je kaj takšnega neverjetno. Ima neko pozitivno vibracijo," je pojasnil glasbenik za MMC.

Zgodba, ki se je začela pred malce več kot letom dni v studiu 1. Televizije Slovenija - ko je pred izbranci predstavil svoj novi album Osebno -, je tako sinoči dobila epilog (ki mu bo sledil še en bis). "Lepo je bilo. Na 40 koncertih nas je obiskalo okoli 90.000 ljudi. To je velik uspeh v enem letu. Lepo smo zapeljali zgodbo z ZKP-jem. Hkrati smo po prodajnih številkah posneli album leta, tako da je bilo to eno lepo sodelovanje," je za MMC dejal Plestenjak.

Na turneji ga je pospremila skupina domačih glasbenikov, ki jih Plestenjak še posebej ceni. Zato si je tudi sinoči vzel čas, da jih še enkrat predstavi. Na turnejo Osebno je odšel s premišljeno zasedbo. V ozadju je bil ves čas človek, ki ga spremlja na bobnih že dvanajst let - Tomi Purič. Prav za to turnejo se je skupini pridružil Anže Langus Petrovič, ki je po besedah Plestenjaka skupini dal novo energijo. Na turnejo je zvabil tudi "krivca" za dvojni album Klasika multiinštrumentalista Martina Štibernika. Na kitari ga je spremljal Žiga Stanovnik, za katerega je sinoči dejal: "Ni treba džojnta prižigati, ker se to že zgodi." Za "sok" v njegovih skladbah pa je ves čas na turneji skrbel Zdenko Cotič - Coto.

Najprej oddih, nato nov album
Glasbenik, ki deluje na domačem glasbenem prizorišču 20 let, se zdaj za nekaj časa poslavlja od rednih pojavljanj na odru, saj se v njegovi glavi že rojevajo ideje za nove skladbe, v katerih se bo posvetil velikim zgodbam običajnih ljudi, ki ne polnijo časopisnih stolpcev. Še pred tem pa ga čaka krajši oddih. "Jaz sem v eni reviji videl fotografijo Andaluzije in njene vijugaste ceste in me je takoj zasrbelo, ker sem novopečeni motorist, da je to treba videti in se bom šel malo peljati," je napovedal Plestenjak, da se bo s svojim angleškim triumphom odpeljal stran od odrov: "Če mi bo super, bom zelo dolgo. Če mi bo dolgčas, bom šel domov. Upam, da ne bom padel, da bomo živi in zdravi. Malo bom užival."

Več utrinkov s koncerta si lahko pogledat spodaj.

- Si ok?
- Punca
- Moja ljubica
- Amore mio
- 7 let nazaj
- Bodi gola
- Bolezen
- 3x me poljubi
- Barka iz perja
- Iz pekla do raja (feat. Eva Moškon)
- To leto bo moje (feat Eva Boto)
- Verjamem - Eva Boto
- Lolita
- Bela noč
- Soba 102 (feat. Lara Love)
- Lepa
- Iz drugega sveta
- Tvoj song
- Pustil ti bom sanje (feat. Modrijani)
- V dolini tihi (feat. Modrijani)
- Sam da ti maš mene rada
----------------------------
- Ona sanja o Ljubljani
----------------------------
- Skladba brez naslova (ukulele)