Dvojici Daft Punk, tudi tokrat skriti za dizajnerskimi čeladami, sta se ob prevzemu grammyja za posnetek leta, vseprisotno uspešnico Get Lucky, pridružila še soustvarjalca Pharrell Williams in Nile Rodgers. Foto: Reuters
Dvojici Daft Punk, tudi tokrat skriti za dizajnerskimi čeladami, sta se ob prevzemu grammyja za posnetek leta, vseprisotno uspešnico Get Lucky, pridružila še soustvarjalca Pharrell Williams in Nile Rodgers. Foto: Reuters
Macklemore & Ryan Lewis - njun uspeh je toliko večji, ker ju je odbor za raperske nagrade izključil in ju želel preseliti v popkategorijo, vendar pa je glavni odbor za grammyje odločil, da ostaneta med raperji. Foto: Reuters
Zakonca Beyonce in Jay Z sta se odločila za izvedbo komada Terri Lyne Carrington Drunk in Love. Foto: Reuters
Štirikratna grammyjevca Macklemore & Ryan Lewis sta na podelitvi sodelovala tudi pri senzacionalni skupinski poroki 33 homoseksualnih parov s pesmijo Same Love. Prišla je še Madonna, oblečena v belo in pokrita z belim klobukom, ki je zapela Open Your Heart, Queen Latifah pa je ob solzah in navdušenem ploskanju prisotnih v dvorani opravila poročni obred. Podporo je s petjem izkazala tudi Mary Lambert (na fotografiji druga z leve). Foto: Reuters
Grammyji - kam sta izginila kakovostna rock in pop

Pesem leta je postala nalezljiva uspešnica Royals mlade novozelandske pevke in avtorice Lorde, ki je dobila tudi grammyja za najboljšo samostojno popizvajalko. Alicia Keys je osvojila nagrado za najboljši R & B Album (Girl on Fire).

Čarobno število večera: štiri
V kategoriji skupine ali dueta sta še enkrat slavila Daft Punk, ki sta dobila tudi priznanje Ameriške glasbene akademije za najboljši plesni ali elektronski album, torej skupno štiri grammyje. Prav toliko jih je pobral tudi producent in pevec Pharrell Williams, ki je z Daft Punk skupaj z Nilom Rodgersom sodeloval pri izvedbi lani vseprisotne Get Lucky.

Celoten seznam nominirancev in zmagovalcev si oglejte tukaj.

Prav tako štiri kipce so člani akademije namenil ameriškemu raperskemu duetu Macklemore & Ryan Lewis: za najboljšega novega izvajalca, za raperski album The Heist, najboljši raperski nastop in najboljšo rapersko pesem (Thrift Shop). Raperski veteran Jay Z pa se je od devetih nominacij na koncu veselil le dveh nagrad - pa še od teh si je moral eno razdeliti z Justinom Timberlakom za najboljše rapersko sodelovanje (Holy Grail). Zadnji je poleg omenjenega dobil še dva kipca: za najboljšo R & B pesem (Pusher Love Girl) ter glasbeni video (Suit & Tie).

Občinstvo v dvorani je raznežil Bruno Mars, ki je grammyja za najboljši pop vokalni album posvetil svoji pokojni materi.

"Zeppelinom" prvi grammy za rockalbum
"Sanjska ekipa" Dave Grohl, Paul McCartney, Krist Novoselic in Pat Smear je osvojila grammyja za najboljšo rockersko pesem (Cut Me Some Slack), Imagine Dragons pa za najboljši rockerski nastop (Radioactive).

Legendarna britanska skupina Black Sabbath je slavila v kategoriji najboljših težkometalnih izvajalcev (God is Dead?), staroste Led Zeppelin pa so osvojili svoj prvi (!) grammyja v kategoriji najboljšega rockalbuma (Celebration Day). Kipec za življenjsko delo so sloviti zasedbi, ki velja za eno najpomembnejših in najvplivnejših v zgodovini rockglasbe, namenili leta 2005.

Na 56. podelitvi grammyjev so najbolj zaželene glasbene kipce podelili v 82 kategorijah. Med zmagovalci velja omeniti še Kacey Musgraves, ki je pobrala nagrado za najboljši country album (Same Trailer Different Park), in najboljšo pesem (Merry Go'Round). Grammyja za najboljši country solo nastop je dobil Darius Rucker (Wagon Wheel), za najboljši nastop dueta ali skupine pa Civil Wars (From This Valley).

Za najboljši džezovski vokalni album je nagrado dobil Gregory Porter (Liquid Spirit), Terri Lyne Carrington pa je pobrala grammyja za najboljši džezovski instrumentalni album (Money Jungle). Slavna zakonca Beyonce in Jay Z sta najprej skupaj zapela njeno pesem Drunk in Love, podelitev, ki jo je znova vodil LL Cool J, pa so popestrili odmevni glasbeni nastopi.

Pianist Lang Lang je pospremil Metallico pri novi izvedbi pesmi One, s katero je skupina nastopila na podelitvi grammyjev pred 25 leti, skupaj so nastopili tudi Imagine Dragons in Kendrick Lamar, Chicago in Robin Thicke, Taylor Swift in John Legend, Paul McCartney in Ringo Starr ter drugi.

Oglejte si nekaj utrinkov s podelitve.

Grammyji - kam sta izginila kakovostna rock in pop