Pušlarjeva je praznovanje desete obletnice kariere začela v Štihovi dvorani. Foto: Rok Tržan
Pušlarjeva je praznovanje desete obletnice kariere začela v Štihovi dvorani. Foto: Rok Tržan
Predvsem je bil to koncert, kjer so lahko obiskovalci izvedeli malce več o zgodovini ustvarjanja Pušlarjeve in se nasmejali njenim pripovedim, ki jih ne deli z javnostjo v intervjujih. Foto: Rok Tržan
- Ni ona
- Poljub na klopci
- Kdo še verjame
- Vprašanja srca
- Slečeno srce
- Svet je tvoj
- Rok trajanja
- Vse, kar rečeš mi
- Saj sva skupaj
- Tvoja kri
- Ljubim (feat. Domen Križaj)
- Super par
- Nasmeh in mirna kri
- Tik tak tok
- Bilo lepo bi
- Ta svet ne zna živet
- Pozdrav z ljubeznijo
- Dež
----------------------------
- Med vrsticami
- Odhajam z vetrom
Pevka bo skupaj s svojo skupino začela snemati peti studijski album. Foto: Rok Tržan

Spogledovanje z drugačnostjo ni rezultat trenutnega navdiha. Že na preteklih koncertih je Pušlarjeva s skupino skrbela za akustične trenutke, ko je v ospredje prišel predvsem njen vokal. Tako je na zadnjih dveh tradicionalnih koncertih, ki ju štiri leta prireja v Ivančni Gorici, vedno prišel del za instrumentalno "slečene" dele - predlani je bil celo za to rezerviran še dodatni oder.

Toda v nasprotju s koncerti v telovadnici osnovne šole Stična, je na ljubljanskih koncertih, ki ju je naslovila Malo drugače, predstavila le svoje skladbe. Brez posebnih minut, rezerviranih le za goste večera, in brez priredb. Koncert za oboževalce, ki pevko spremljajo že od začetkov v oddaji Bitka talentov.

A hkrati je bil to koncert, ki je zahteval večjo koncentracijo tako občinstva kot izvajalcev, saj se je slišala že najmanjša napaka. Je svojevrstni preskok od mladostne, energične v bolj sofisticirano podobo. "Petkovemu koncertu ne bi rekla samo akustičen, ampak preprosto drugačen. Bila je mešanica vseh zvokov, aranžmajev, inštrumentov in slogov. Koncert smo naredili tako, ker enostavno uživamo v pestrosti glasbe in vsem, kar ponuja," je dejala po obeh koncertih, ki sta si v petek sledila drug za drugim, Pušlarjeva.

Svoje oboževalce je na to "drugačnost" pripravljala nekaj mesecev, ko je gostovala po radijskih postajah z akustiko in ko je objavljala posnetke igranja s člani skupine v garderobah pred koncerti. Eden izmed njih je nastal v Mariboru, ko so ob ustni harmoniki odigrali skladbo Nasmeh in mirna kri.

Majhna dvorana, intimnejši koncert
Prav takšno vzdušje so pripeljali v Štihovo dvorano. "Ideja o kon‎certu je delno nastala iz naših glasbenih eksperimentov v zaodrjih, delno pa iz mojega obiska stand up večera Tina Vodopivca v prekrasni Štihovi dvorani. Kot poslušalka in gledalka vem, kaj rada vidim in slišim, zato sem si želela svojemu občinstvu kot uvod v deseto obletnico svoje kariere pokazati nekaj novega, drugačnega in dati skladbam svežo energijo," je dodala Pušlarjeva.

Tudi tokrat so bili v glavnih "stranskih" vlogah kitarist in spremljevalni pevec Janez Skaza, klaviaturist Aleš Ogrin, bobnar in spremljevalni pevec Tomi Purich ter baskitarist Giovanni Toffoloni, ki je prijel tudi za kontrabas. Podobno kot na koncertih v Ivančni Gorici se ji je pridružila na spremljevalnih vokalih Lea Sirk, svoje pa je dodal saksofonist Jani Šepetavec.

In prav člani njene skupine so bili tisti, ki so poskrbeli za drugačne aranžmaje skladb, kot so Rok trajanja (v mirnejši izvedbi), Tik tak tok (v slogu latinskega tanga), Bilo lepo bi (brez posebnih klaviaturskih dodatkov) ... "Ko skladbo, ki jo poješ že deset let na svojih koncertih, obrneš na glavo, dobiš povsem nove občutke, meni se je na neki način odprl nov svet in skladbe so zadihale v čisto drugačni luči. Pri prirejanju pride pri pesmih na dan njihovo bistvo in s tem vsa lepota, ki jo s sabo nosijo. Zato so z mano vsa ta leta in kar je najpomembneje - uspeli smo navdušiti tudi občinstvo," je poudarila Pušlarjeva.

Predvsem je bil to koncert, kjer so zaživele skladbe z njenega zadnjega albuma Nekje vmes. Za največje uspešnice, kot so Pozdrav z ljubeznijo, Dež, Odhajam z vetrom, pa je prišel čas na koncu. Za ljubljansko občinstvo je v goste povabila Zlatka in baritonista Domna Križaja - s katerim nastopata v muzikalu Cvetje v jeseni - in iz predstave skupaj zapela skladbo Ljubim. In ni šlo niti brez klavirja, ki ga je tokrat prvič igrala v rokavicah - in opisala doživetje za zelo nenavadno. Na njem je odigrala skladbo, ki je po navadi rezervirana le za koncerte v Ivančni Gorici - Mirna kri.

Avtorji med občinstvom
Koncerta sta se udeležila tudi avtorja večine njenih skladb Martin Štibernik in Matjaž Vlašič z ženo Uršo. "Med vajami sem večkrat vmes razmišljala, kaj bodo na spremembe rekli avtorji skladb, predvsem tisti, ki so z mano od začetka, in prepričana sem bila, da jim bo všeč. Povabila sem jih na koncert in res sem bila vesela, ko sem jih videla sedeti med občinstvom," je priznala glasbenica.

Koncerta v Štihovi dvorani sta bila le začetek praznovanja desete obletnice. Kot je dejala Pušlarjeva, je z njimi dobila zagon za ustvarjanje petega albuma. "Občinstvu bom pripravila nekaj posebnega tudi za jesen. Nedvomno nam bo super ... Malo drugače," je končala v smehu.

Več utrinkov pa najdete v spodnji galeriji.

- Ni ona
- Poljub na klopci
- Kdo še verjame
- Vprašanja srca
- Slečeno srce
- Svet je tvoj
- Rok trajanja
- Vse, kar rečeš mi
- Saj sva skupaj
- Tvoja kri
- Ljubim (feat. Domen Križaj)
- Super par
- Nasmeh in mirna kri
- Tik tak tok
- Bilo lepo bi
- Ta svet ne zna živet
- Pozdrav z ljubeznijo
- Dež
----------------------------
- Med vrsticami
- Odhajam z vetrom