Seveda Miley ni mogla niti brez pomanjkljivih oblačil in (skoraj že) svojega zaščitnega znaka - miganja z boki, ki ga je 'usmerila' proti pritlikavi plesalki na odru. Foto: Reuters
Seveda Miley ni mogla niti brez pomanjkljivih oblačil in (skoraj že) svojega zaščitnega znaka - miganja z boki, ki ga je 'usmerila' proti pritlikavi plesalki na odru. Foto: Reuters
Katy Perry
Katy med svojo 'vesoljsko' točko. Foto: Reuters

Dvorana Ziggo Dome je gostila dogodek, od katerega ni bilo pričakovati drugega kot ekscentrične nastope, kakšen škandalček in (milo rečene) nenavadne pojave na odru. Nagrade MTV EMA 2013, kot se uradno imenujejo, v tem pogledu niso razočarale.

Katy Perry je ugnala Lady Gaga in Miley Cyrus v "dvoboju popdiv" in odnesla nazaj čez lužo kipec za najboljšo žensko izvajalko - to je bila tudi najbolj pričakovana odločitev večera. Pred tem je Perryjeva v "vesoljskem" slogu - devet metrov nad tlemi je visela na svetleči krogli z zunajzemeljskimi podobami v ozadju - izvedla tudi svojo pesem Unconditionally, nato pa dobila že svojo tretjo nagrado na evropskih glasbenih nagradah. "Moj cilj je spraviti mojo glasbo v čim več ušes. Če mi to uspeva, sem srečna," je nato razlagala na rdeči preprogi.

"V torbici imam nekaj drugega"
Nato je "na sceno" prišla Miley Cyrus, nekdanja zvezdnica Disneyjeve serije Hannah Montana, ki je že avgusta požela veliko pozornosti (predvsem negativne), ko se je neokusno "drgnila" ob Robina Thickeja na podelitvi MTV-jevih videonagrad. Ko je prišla na oder, da bi prevzela nagrado za najboljši videospot za pesem Wrecking Ball (gre seveda za videospot, v katerem gola sedi na krogli za podiranje sten), je naredila "šov" iz tega, da nagrade ne more spraviti v svojo torbico.

"V njej pa sem našla nekaj drugega," je izjavila in prižgala zvito cigareto, s katero je odkorakala z odra. Mediji pišejo, da je najverjetneje prižgala džojnt, verjetno v "čast" liberalnemu odnosu gostiteljskega mesta do mehkih drog. Miley je že pred podelitvijo posedala v enem izmed znamenitih amsterdamskih "coffeeshopov". Novica o njenem kajenju sredi odra že kraljuje na naslovnicah vseh največjih svetovnih tabloidov.

Eminem dobil "življenjsko" nagrado
Pa nazaj k nagrajencem. Britansko-irska fantovska skupina One Direction je odnesel nagrado za najboljše popizvajalce, njihov glavni pevec, ki je vsaj toliko kot zaradi petja znan tudi zaradi menjavanja slavnih deklet, pa je postal zvezdnik z najboljšim slogom. Najboljši alternativci so postali Američani Thirty Seconds to Mars z Jaredom Letom v glavni vlogi, ki je želel narediti tudi nekaj dobrega in je na odru pozval k minuti molka za 10.000 žrtev strašljivega tajfuna Haijan na Filipinih. A dvorana ga je bolj kot ne preslišala.

Justin Bieber je znova, že četrtič zapored, postal najboljši moški izvajalec, Beyonce in Bruno Mars pa sta prejela nagradi za najboljši nastop v živo oziroma najboljšo skladbo, najboljša "tuja" izvajalka pa je postala Kitajka Chris Lee. Še zadnja nagrada - ameriški raper Eminem je postal "globalna ikona". To priznanje podeljujejo za življenjske dosežke.