Perpetuum Jazzile v novi podobi in z novim repertoarjem te dni
Perpetuum Jazzile v novi podobi in z novim repertoarjem te dni "biva" v Cankarjevem domu, natančneje v Gallusovi dvorani. Foto: BoBo
PJ v novi preobleki končno tudi razbijajo statičnost na odru. Foto: BoBo
Več pevcev prevzema solistične vloge. Foto: BoBo
- Don't Worry (Madcon feat. Ray Dalton)
- Venček nemških uspešnic
- Ko si srečen
- Sai Dessa (Elis Regina)
- Here For You
------ Swingle Singers ------
- Ona bo moja
- Africa
- Venček skladb Abbe
---- odmor ----
- Let It Go
- Srajca
- Pastirče
------ Swingle Singers ------
- Will You Be There
- Footlose
- Jump For My Love
- Kako lepo je biti muzikant
--------------------------
- Don't Stop Me Now
- Les Fleur

Prvi izmed treh koncertov je bil razprodan. 45-članski kolektiv se je vrnil v hram kulture s prevetrenim repertoarjem, ki so ga modernizirali z aktualnimi radijskimi uspešnicami. Za sam uvod v triurni koncert (z 20-minutnim odmorom) so tako postregli s skladbo, ki zadnje tedne neprestano udarja z radijskih sprejemnikov, Don'Worry (ki ga v izvirniku izvajajo Madcon in Ray Dalton). Manjkala ni aktualna slovenska evrovizijska pesem Here For You, za katero so skupaj z Maraayo letos posneli tudi videospot.

Toda za novi koncertni krog se člani zasedbe niso zadovoljili le z novimi priredbami aktualnih uspešnic. Šli so korak dlje in predstavili igro vokalov, ki so jo najprej zapakirali v venčku petnajstih uspešnic nemških izvajalcev, strnjenih v nekaj minut. Tako so v manj kot štirih minutah skupaj povezali skladbe You're My Heart, You're My Soul (Modern Talkin), Maria Magdalena (Sandra), Coco Jambo (Mr. President), 99 Luftballons (Nena), Satellite (Lena), Ein bisschen Frieden in celo Čebelico Majo. Vse skupaj pa so zapakirali z žvižgi v slovo, ki so jih Scorpions izkoristili za uvod v skladbo Wind Of Change.

Njihova igra se ni končala na tej točki, saj so obrnili sistem na glavo. "Lahko vzamemo eno pesem, iz katere lahko naredimo petnajst različic," je dejal v enem izmed nagovorov Tomaž Cör. Za osnovo so vzeli pesem Ko si srečen in se poigrali z različnimi žanri, ki jih sledilci skupine niso vajeni. Spremenili so jo v koračnico, rokenrol, reggae, bossanovo in celo v skladbo za oglas (za novi Ford).

V nasprotju s preteklimi podobnimi predstavami so tokrat svoje tri stopnice zavzeli v malce drugačni postavitvi (sekcija beatbox na čelu s Sašom Vrabičem je bila v sredini). Hkrati pa se je več posameznikov predstavilo v vlogi povezovalcev in solistov ter s tem zmanjšali breme nekaterih pevcev, ki so bili v preteklosti med bolj izpostavljenimi. "Dirigentsko palico" pa so prepustili le glasbenima vodjema zasedbe Andražu Slakanu in Samu Vovku.

Predvsem so se oddaljili od statike, saj so zavzeli cel oder. Še najbolj se je to izkazalo pri edini avtorski skladbi večera Ona bo moja. Prej kot le petje v zboru se je izvedba spogledovala z elementi muzikala, kjer so solisti Samo Vovk, Jan Trost, Jernej Obreza, Barbara Pihler, Anej Kebrič in Valentin Zupanič uprizorili pravo zgodbo (koreografijo je sestavila Nastja Vodenik).

Seveda tudi tokrat niso izostale stalnice, kot so Will You Be There, Footlose, Jump For My Love, Pastirče in Srajca. Med novostmi, ki so jih naštudirali PJ, velja omeniti priredbo Sai Dessa (Elis Regina) in Don't Stop Me Now (Queen) ter skladbo iz filma Ledeno kraljestvo Let It Go. "To je pesem, s katero bomo nastopili skupaj z družbo Disney Europe, ki so nas povabili, da skupaj decembra naredimo interni dogodek v Evropi," je razkril na koncertu Klemen Brezavšček.

Posebni gostje Swingle Singers
Na odru niso ostali sami, saj medse povabili zasedbo, ki je svoj zvok na začetku ustvarjala s pomočjo petja z zlogi, Swingle Singers. Skupina se je med leti pomlajevala in obstala do danes, čeprav je njihov ustanovitelj Ward Swingle, ki so se mu sinoči poklonili skupaj s PJ. Kot zanimivost: leta 1964 so prejeli grammyja za novo mlado skupino, naslednje leto so to nagrado prejeli The Beatles.

Swingle Singers so v Slovenijo pripovedovali z zasedbo, ki so jo sestavljali Joanna Goldsmith-Eteson, Sara Brimer (glavna krivka za vse operne dele), Clare Wheeler, Oliver Griffiths, Christopher Jay, Kevin Fox in Edward Randell na odru, za njim pa tonski mojster Hugh Walker. In le sedem glasov je dokazalo Cankarjevem domu, da pri vokalnih izvedbah še zdaleč ni najpomembnejše število. In da vrhunec solističnih vložkov še zdaleč ni oponašanje električne kitare ali trobent.

Gostovanje sedmerice, ki nadaljuje izročilo in poslanstvo skupine, je bilo posebno predvsem zato, ker so tudi PJ na začetku prepevali njihove aranžmaje. Slovenskem občinstvu so predstavili mešanico skladb iz svojega dolgoletnega ustvarjanja - od avtorskih skladb, kot je Burden, priredbe Single Ladies, Bachove fuge v d-molu, ario iz filma Peti element in seveda priredbo Beatlov Blackbird.

Led je prebit
Predvsem so PJ in gostje gradili na medsebojni interakciji, ko so predstavljali drug drugega in zahtevnosti svojih vokalnih podvigov. Hkrati pa so Swingle Singers lahko s "škatlo igrač", kot so poimenovali PJ, v dodatku končno izvedli eno izmed zahtevnejših priredb Les Fleur. V edinstveni izvedbi - kjer so se izmenjevale v glavnih vlogah dame iz Swingle Singers - pa so sinoči izvedli tudi Abbin venček.

Toda tokrat ni bil ta, niti narodno-zabavni vložek, tisti, ki je "zbudil" občinstvo. To se je razživelo ob skladbi Footlose in dalo PJ lepo popotnico za koncerte, ki jih čakajo v prihodnjih tednih na Kitajskem, Estoniji in Franciji.

"Po obisku visoke delegacije kitajske vlade in predstavnikov gospodarstva lansko jesen, kjer smo na Brdu nastopili tudi PJ, se je po očitnem navdušenju in obljubi podpredsednika kitajske vlade po povabilu to kaj kmalu tudi dejansko zgodilo. Z lokalno organizatorko smo tako v navezi že kar nekaj mesecev in smo trenutno pred pridobitvijo viz, ki jih lokalne oblasti zahtevajo. Poelg vse ostalih podatkov in dokumentov, seveda," je za MMC pojasnil Jan Trost in dodal, da se bosta koncerta interne narave zgodila 8. in 9. novembra v operni hiši Guangzhou Opera House. PJ so morali pred prihodom na Kitajsko oblastem morali predložili vsa besedila skladb v predhodno odobritev.

- Don't Worry (Madcon feat. Ray Dalton)
- Venček nemških uspešnic
- Ko si srečen
- Sai Dessa (Elis Regina)
- Here For You
------ Swingle Singers ------
- Ona bo moja
- Africa
- Venček skladb Abbe
---- odmor ----
- Let It Go
- Srajca
- Pastirče
------ Swingle Singers ------
- Will You Be There
- Footlose
- Jump For My Love
- Kako lepo je biti muzikant
--------------------------
- Don't Stop Me Now
- Les Fleur